La Noaptea Muzeelor se inaugurează un muzeu neconvenţional în Bucureşti
Cea de-a 13-a ediţie Noaptea Muzeelor va avea loc în noaptea de sâmbătă, 20 mai. Pe lângă programul nocturn special gândit pentru eveniment, Noaptea Muzeelor inaugurează un muzeu neconvenţional în Bucureşti şi o „cafenea” pop-up.
La ediţia de anul acesta, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România va fi prezentă cu un proiect curatorial complex care prezintă un concept original şi impresionant: „muzeul în continuă transformare”.
Deşi noul concept de muzeu va fi lansat oficial în perimetrul extins al Nod Makerspace la două luni după Noaptea Muzeelor, proiectul va debuta chiar pe 20 mai cu o expoziţie dedicată diferitelor tipuri de locuire în Bucureştiul ultimilor 70 de ani.
Proiectul curatorial va fi dezvoltat în parteneriat cu Simina Bădică (curator), cu o echipă de experţi independenţi şi cu Asociaţia VIRA. La dezvoltarea acestei expoziţii vor participa creativi, căutători de poveşti urbane, activişti pentru salvarea patrimoniului oraşului Bucureşti şi, nu în ultimul rând, publicul care este invitat să dea conţinut temei primei expoziţii a muzeului.
„L-am gândit ca un muzeu care expune pe măsură ce îşi dezvoltă un nou conţinut şi colectează obiecte pentru o nouă temă sau destinaţie – poate deveni oricând un Muzeu al Muzicii Rock sau un Muzeu al Comunismului. Pentru a-l înţelege mai bine, va trebui să îl poziţionaţi între muzeul clasic şi cel al unui spaţiu alternativ pentru experimentare şi contact cu mediul creativ”, a declarat despre acest muzeu în continuă transformare Dragoş Neamu, managerul proiectului Reţeaua Naţionala a Muzeelor şi iniţiatorul Nopţii Muzeelor în România.
Dialogul va fi tema centrală a poveştii propuse de Noaptea Muzeelor la această ediţie. Iar acest concept se va extinde asupra primului spaţiu – cafenea dedicat Nopţii Muzeelor. „Cafeneaua” va funcţiona în perioada 15 – 19 mai, înainte de Noaptea Muzeelor, în cadrul Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi. Va fi spaţiul dedicat dialogului constructiv între muzeografi şi public. În spaţiul- cafenea vă puteţi întâlni cu lectura, cu proiecţiile despre viaţa muzeelor sau veţi putea socializa la o cafea.
Mai multe detalii despre cea de-a 13-a ediţie Noaptea Muzeelor, în curând pe noapteamuzeelor.ro