Lacul Ursu, un spa natural în aer liber şi un magnet pentru recorduri - LIFE.ro
Mergi la conținut

Lacul Ursu, un spa natural în aer liber şi un magnet pentru recorduri

Este singurul lac căruia i se cunoaşte cu precizie nu doar ziua, ci şi ora şi minutul în care s-a format, cel mai cald lac din lume şi singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetaţie extrem de bogată.
Share this article

La Sovata, unde-i fericită fata! Puţini sunt cei care n-au auzit măcar o dată aceste versuri. Sunt şi mai puţini însă cei care ştiu realitatea din spatele lor. De zeci de ani apa sărată şi nămolul din lacul Ursu sunt considerate minuni naturale în tratamentele de fertilitate şi mii de femei au mers aici ca să încerce să trateze bolile care le afectau posibilitatea de a rămâne însărcinate. Lacul Ursu este însă recunoscut nu doar pentru baza balneară de aici, ci şi pentru numărul impresionant de recorduri pe care le-a înregistrat.

Lacul Ursu, cel mai mare lac helioterm din lume

Singurul lac helioterm din Europa şi cel mai mare de acest fel de pe planetă, lacul Ursu are o listă lungă de recorduri trecute în palmares. Este singurul lac căruia i se cunoaşte cu precizie nu doar ziua, ci şi ora şi minutul în care s-a format, cel mai cald lac din lume şi singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetaţie extrem de bogată.

Spuneam că se ştie exact cum şi când s-a format lacul Ursu din Sovata. Istoricul Jozsa Andras este cel care a efectuat cercetările pe această temă şi a descoperit întreaga istorie a locului şi evenimentului care a dus la formarea lacului. Totul a început pe 27 mai 1875, la ora 11.00, când în urma unor ploi torenţiale gaura din muntele de sare de aici a fost acoperită şi obturată cu fân şi tot felul de resturi vegetale. Cele 2 pârâiaşe care se scurgeau prin acea gaură au acoperit păşunea, exploatarea de sare s-a prăbuşit şi s-a format lacul a cărei adâncime maximă este de 18,9 metri. Numele i-a venit de la forma pe care a luat-o, asemănătoare cu blana desfăşurată a unui urs.

Acum lacul Ursu are una dintre cele mai mari concentraţii saline de pe întreaga planetă, de 220-300 g/l. Comparativ, salinitatea medie a apei mării este de 34 g/l. Aflat la o altitudine de 502 metri, lacul este înconjurat de păduri şi a fost declarat monument al naturii. Are o suprafaţă de peste 40.000 de metri pătraţi şi o temperatură de 27-29°C la suprafaţă şi de 40-41°C la o adâncime de 1,5 metri, turiştii având parte în acelaşi timp de o baie răcoroasă şi una caldă.

Foto: Facebook Lacul Ursu Sovata

Face parte din categoria lacurilor heliotermice – acumularea de energie termică – pentru că încălzirea apei se datorează exclusiv căldurii emise de soare. Razele acestuia trec prin apa dulce de la suprafaţă şi se acumulează în cea sărată, mărind continuu temperatura acesteia. Straturile de apă se omogenizează însă în sezonul de vară, ajungând undeva la 33-34°C, după care, odată cu scăderea temperaturilor pe timpul nopţii, începe să scadă şi cea a apei. În sezonul de vară, pentru ca straturile de apă să nu se amestece, accesul este restricţionat vreme de 2 ore în timpul prânzului.

Foto: lacul-ursu.ro

Loc de relaxare şi tratament

La scurt timp după formarea lacului în Mureş şi împrejurimi s-a dus vestea că apa şi nămolul de aici au calităţi reumatologice şi dermatologice, aşa că tot mai mulţi oameni au vrut să se bucure de ele. Prima bază de tratament a fost înfiinţată la 53 de ani de la formarea lacului, iar de atunci s-au dezvoltat constant turismul balnear, cât şi ofertele de aici.

Foto: Facebook Lacul Ursu Sovata

Medicii care lucrează aici spun că băile cu apă sărată sunt extrem de ofertante în afecţiuni de oase, muşchi sau ale coloanei vertebrale, în timp ce nămolul are rol antiinflamator şi ajută în tratamentele pentru diverse afecţiuni ginecologice, dar şi degenerative şi reumatismale.

Tratamentele balneare de la Sovata sunt însă la fel de utile şi pentru cei care caută doar relaxare şi odihnă. În plus, zona oferă şi trasee şi obiective turistice de neratat: lacurile Aluniş, Mierlei, Roşu, Negru şi verse, Vârful Cireşelu, Dealul Saca şi multe altele.

Lacul Ursu este deschis turiştilor până la jumătatea lunii septembrie, iar anul acesta un bilet de intrare costă 40 de lei.

Citeşte şi Cele mai frumoase lacuri din România – LIFE.ro
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora