Leonardo da Vinci, sărbătorit în stil mare de către britanici
În colecţia de artă a familiei regale britanice – despre care se spune că este cea mai mare colecţie privată din lume – se află, nu mai puţin de 550 de desene ale artistului renascentist Leonardo da Vinci. Din Windsor Castle, unde sunt adăpostite, lucrările lui da Vinci vor ajunge anul viitor în 12 muzee din Marea Britanie pentru a marca astfel 500 de ani de la moartea artistului. Va fi, după cum apreciază presa britanică, cea mai mare expoziţie dedicată în ultimii 65 de ani genialului artist, om de ştiinţă şi inventator, care a finalizat doar 20 de picturi în timpul vieţii sale, dar care a produs mii de desene de anatomie, inginerie şi geologie, botanică, optică şi arhitectură. Frumoase din punct de vedere artistic şi valoroase din punct de vedere ştiinţific (acestea fiind o importantă sursă de inspiraţie pentru artişti dar şi o sursă de cunoaştere pentru istorici şi cercetători), desenele reflectă talentul fără precedent al lui Leonardo şi pasiunile diverse ale acestui geniu: de la pictură, arhitectură, anatomie, inginerie, cartografie, geologie şi botanică, până la muzică, matematică şi astronomie.
Studii precum cele pentru celebra ”Adorarea Magilor” (care au fost descoperite doar în momentul în care paginile – despre care se credea că sunt goale – au fost examinate în lumină ultravioletă); studii de drapaj făcute pentru Hristos în ”Salvator Mundi”; desene ce nu au fost făcute publice până acum (unul pentru o barcă, studii geometrice şi un experiment „extraordinar” reprezentând nori în cărbune pe hârtie neagră) – se numără printre impresionantele lucrări create în pix şi cerneală, cretă roşie şi neagră, acuarelă ce vor fi expuse.
Toate vor putea fi admirate începând cu februarie anul 2019, în expoziţii din Belfast, Birmingham, Bristol, Cardiff, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Sheffield, Southampton and Sunderland, urmând ca în luna mai a aceluiaşi an să fie adunate în Galeria Reginei, din Palatul Buckingham.