Love, Balkan love, la Divan Film Festival
Balkan love este tema celei de-a opta ediţii a Divan film Festival. Dragostea din Balcani, cea mai romantică, dar şi cea mai intensă, va fi prezentată în 18 filme balcanice, dintre care 15 în premieră naţională, unele dintre ele nerecomandate minorilor sub 16 ani.
Ediţia 2017 a Divan Film Festival, care va avea loc în perioada 18 – 26 august, la Craiova (Cinema Inspire şi Centrul Vechi) şi în Port Cultural Cetate, vine cu un număr record de 18 filme, din care 15 vor fi proiectate în premieră naţională. Printre acestea, se numără şi patru producţii a căror acţiune se desfăşoară pe fundalul zgomotos al oraşelor balcanice, de la periferii până în magazine de lux sau cluburi exclusiviste.
Unul dintre acestea este Humidity/ Vlaznost (r. Nikola Ljuca, Serbia/Grecia/Olanda, 2016), un film nerecomandat minorilor sub 16 ani. Prezentat în secţiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin din 2017, Humidity spune povestea unui cuplu a cărui existenţă rutinieră e dată peste cap de o dispariţie inexplicabilă. Petar încearcă să treacă peste lipsa Minei cum ştie el mai bine. Drogurile şi relaţiile de-o noapte sunt parte integrantă a acestui proces de coping, care are drept fundal lumina difuză a cluburilor de noapte din Belgrad sau intimitatea relativă a apartamentelor altora. Film nerecomandat minorilor sub 16 ani.
Tot în Belgrad şi tot în cluburile de noapte se petrece şi cea mai mare parte din Afterparty/ Afterparti (r. Luka Bursac, Serbia, 2017), doar că de data aceasta protagonistul nu face parte din high life-ul sârb, ci îşi doreşte cu orice preţ să îşi depăşească statutul, acela de simplu barman. Mai mult decât bogat, Marko îşi doreşte să fie celebru. Pentru asta e pregătit să facă orice, chiar şi să joace într-o producţie românească pentru adulţi.
Alte iubiri, alte oraşe. În cazul lungmetrajului There Where Atilla Passes…/ Là où Atilla passe … (r. Onur Karaman, Canada, 2016) oraşul e Montréal, în timp ce iubirea are rădăcini lungi, care se întind până în Turcia. În acest coming of age sensibil şi poetic, Atilla îşi găseşte perechea, îşi acceptă trecutul şi se regăseşte pe sine.
Filmul-şoc al ediţiei 2017 rămâne însă Transmania (Croaţia, 2016). În realizarea acestui omnibus, fiecare din cei 15 co-regizori a putut viziona doar ultimul minut al segmentului anterior. Rezultatul este şocant, o constantă fiind practicile sexuale de nişă în decor urban. De la banalitatea apartamentului propriu, la promiscuitatea clubului cu dublă întrebuinţare, unde se produc filme pornografice cu amatori, dragostea (fizică, dar nu numai) e omniprezentă.
O altă noutate a acestei ediţii a Divan Film Festival o reprezintă şi numărul record de filme regizate de femei.