Lupta nesfârșită a unei mame pentru copilul ei: cum a transformat Laura Morar dragostea în putere și ce face pentru copiii cu Sindrom Down - Pagina 2 din 4 - LIFE.ro
De la copii am învățat să mă bucur de fiecare zi în parte.
Am învățat răbdarea sau mă rog, sunt în curs de perfecționare la acest capitol 😊
De la Iosua, în special, ce ai învățat? Te întreb de el, căci știu că e special.
De la Iosua am învățat multe lucruri. Am învățat să valorificăm lucrurile cu adevărat importante în viață, cum sunt dragostea, răbdarea și acceptarea.
Ce valori doriți să le insuflați la rând?
Ne dorim să trăim și să le insuflăm valorile care derivă din credință creștină: dragostea de Dumnezeu și iubirea aproapelui.
Cât de des vorbiți despre Down? Ce a însemnat să trăiți cu el în casă, zilnic?
Obișnuiesc să vorbesc destul de mult despre sindromul Down, dar nu neapărat acasă. Realitatea este că societatea are nevoie să fie expusă la informații și experiențe despre ce înseamnă sindromul Down. Deși cea mai întâlnită și aparent cunoscută malformație genetică, Sindromul Down, este deocamdată doar o expresie pentru unii oameni. Afecțiune despre care nu se știe mai nimic. Iar ca mamă de copil cu Sindrom Down și în calitate de ONG-ist în domeniu, în mod instinctiv mi-am setat obiectivul de a vorbi despre acest subiect, de a crește rata de conștientizare și informare a publicului larg. Cât despre ce înseamnă să trăim viața privată la braț cu sindromul Down, uite că este o adevărată aventură:) Dar vă garantez că e o viață frumoasă și plină de împliniri.
Laura Morar: „Iosua nu a avut alte afecțiuni medicale asociate”
Se vindecă Sindromul Down total?
Sindromul Down nu este o boală că să se poată vindeca. Este o malformație genetică, un cromozom în plus în toată structura genetică, cromozom care aduce cu sine o serie de aspecte specifice.
Știm că intervenția timpurie este benefică. La ce terapii ați recurs în recuperarea lui? Ocupațională, comportamentală, logopedie?
Intervenția timpurie este aproape esențială. Cu cât mai devreme se intervine cu terapii, cu atât copilul are șanse mai mari să aibă un start bun în dezvoltarea de noi achiziții, iar asta se va vedea în tot parcursul de creștere și dezvoltare. Iosua a început un lanț de terapii de pe la 3 luni jumătate-4: kinetoterapie, fizioterapie, stimulare oro-facială și chiar logopedie.
Cât de independent este acum Iosua după toate aceste terapii?
Iosua a avut parte de o dezvoltare destul de aproape de normalul vârstei lui biologice. Faptul că nu a avut alte afecțiuni medicale asociate a ajutat mult. Aș zice că e destul de independent pentru vârsta lui. Asemănător unui copil de 7 ani 😊
Despre motricitatea fină, grosieră, auto-îngrijire, integrarea senzorială, motorie la Iosua ce-mi poți spune?
La partea de motricitate grosieră stăm chiar bine, îi place să alerge și să facă sport împreună cu frații și prietenii lui. Deși, între noi fie vorba, e mai degrabă omul cărților decât al sportului.
Pe partea de motricitate fină mai avem încă de recuperat. A evoluat destul de mult în acest an școlar, perioada în care s-a împrietenit cu creionul și coloratul, chiar scrisul literelor.
Cu auto îngrijirea stă destul de bine. Bine, ar ajuta ca mama lui să aibă mai multă răbdare și mai mult timp la dispoziție pentru îmbrăcat/dezbrăcat și altele de genul acesta.
Laura Morar: „Iosua este la școala de masă la care este arondat”