Mahsa Amini: Ce se întâmplă în Iran și de ce este un moment crucial pentru drepturile femeilor? - LIFE.ro
Sari la conținut

Mahsa Amini: Ce se întâmplă în Iran și de ce este un moment crucial pentru drepturile femeilor?

Moartea lui Masha Amini și protestele ulterioare au fost comparate cu renașterea mișcării Black Lives Matter în 2020, după ce George Floyd a fost ucis de poliție pe stradă. Protestele BLM au apărut în întreaga lume și au readus problema rasismului sistemic și a brutalității poliției vizate de rasă în prim-planul conversației.
Share this article

Moartea tragică a lui Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani în Iran, a stârnit proteste ample în Iran și ar putea fi punctul de cotitură pentru un regim care a vizat corpurile femeilor de zeci de ani.

Ai putea pune întrebarea „ce se întâmplă în Iran?” în orice zi și răspunsul scurt ar fi „ceva nu este bine”, pentru că multe dintre știrile care vin din Iran nu sunt adesea bune. Dar felul în care știrile occidentale descriu Iranul este adesea mult calomniat.

Aceasta este contradicția Iranului. Ca țară și cultură, Iranul – Persia – este pur și simplu unul dintre cele mai bune locuri din lume. Dar politica guvernului domină întreaga conversație culturală despre Iran într-un mod care nu se întâmplă cu multe țări care au regimuri și mai opresive.

Dar ceea ce se întâmplă în prezent în Iran este important și, la fel ca majoritatea mișcărilor importante, are rădăcinile în tragedie.

Tragica moarte a lui Mahsa Amini

Pe 16 septembrie, o tânără de 22 de ani pe nume Mahsa Amini, cunoscută și sub numele de Zhina Amini, a murit la Teheran – capitala națiunii – în circumstanțe suspecte, după ce a fost arestată de Gasht-e Ershad (Patrule de îndrumare) – cunoscută sub numele de „Poliția morală” – pentru că nu și-a purtat hijab-ul obligatoriu corect, deoarece o parte din părul ei era vizibil.

Ea a murit în arest, iar „Poliția morală” a fost acuzată de brutalitate. Poliția spune că, în timp ce Mahsa era în arest, aceasta a căzut, s-a lovit la cap și a intrat în comă. Martorii oculari spun că a fost bătută de poliție, iar raportul ei de autopsie arată răni violente la cap și vânătăi. De la moartea tragică a lui Mahsa, multe femei din Iran au început să-și ardă hijaburile în semn de protest. Se spune că protestele s-au extins în peste 20 de orașe din Iran și s-au transformat în moarte, după ce forțele de securitate au deschis focul asupra unor mulțimi.

Moartea lui Masha Amini și protestele ulterioare au fost comparate cu renașterea mișcării Black Lives Matter în 2020, după ce George Floyd a fost ucis de poliție pe stradă. Protestele BLM au apărut în întreaga lume și au readus problema rasismului sistemic și a brutalității poliției vizate de rasă în prim-planul conversației.

Rețelele de socializare și presa internațională au jucat un rol important în succesul acestor proteste, deoarece au contribuit la răspândirea mesajului. Este mai complicat în Iran – pentru că accesul atât la internet, cât și la rețelele sociale nu este la fel de consistent ca în alte țări. Dar mesajul este în prezent clar și atrage multă atenție, deoarece femeile își ard acoperitoarele pentru cap și dansează pe stradă.

Cine a fost Mahsa Amini?

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată pe 13 septembrie, la orașul Teheran, Iran de către elemente ale echipei de vice-companie de stat responsabilă cu verificarea faptului că femeile respectă codul vestimentar strict al Republicii Islamice, în special folosirea vălului în public.

În acea marți, tânăra își vizita familia, însă, în timp ce se afla în fața unei stații de metrou, ar fi fost arestată pentru că nu și-a acoperit complet părul.

Mahsa Amini era cetățean iranian din Saqqez, provincia Kurdistan, iar în timpul copilăriei a fost crescută de o familie de intelectuali și a locuit într-un oraș kurd unde populația a suferit cea mai dură represiune din partea guvernelor locale.

Moartea lui Mahsa a pătruns într-un spectru larg al societății iraniene, deoarece o mare parte din clasa de mijloc solicită încetarea obligativității purtării hijabului și cere autorităților să poată purta pantaloni strâmți sau să-și poată arăta părul.

Această nouă mișcare socială s-a adăugat la condițiile economice dificile prin care trec mulți iranieni din cauza sancțiunilor și a gestionării proaste a guvernului.

Astăzi, criticile la adresa guvernului iranian s-au răspândit pe toate rețelele de socializare, în care celebrități iraniene deja vorbesc despre caz și au postat mesaje în care critică persecuția „voalului malefic” și maltratarea tinerei Mahsa Amini.

Ce înseamnă hijabul în credința musulmană și ce semnificație pot avea aceste proteste?

De ce arderea și dansul sunt o astfel de combinație de protest? Pentru că hijabul a fost obligatoriu pentru femeile din Iran de când regimul actual a preluat controlul în 1979 și Iranul a devenit Republica Islamică Iran, cu reguli religioase foarte stricte în întreaga țară. De exemplu, Iranul a trecut de la a fi o țară cu o producție uriașă de vin – în Iran se află orașul Shiraz, care dă numele deliciosului vin – la una în care alcoolul să fie dintr-odată ilegal.

Dar regulile erau și mai dure pentru femei. Acum, Iranul tinde să se amestece cu vecinii săi atunci când vine vorba de drepturile femeilor și asta simplifică prea mult situația. În Iran, femeile sunt bine educate, dețin afaceri, votează, conduc, etc. Corpurile lor sunt cel mai greu controlate – încă din 1979, femeile au fost obligate să poarte haine care să acopere corpul și hijab în orice moment. Chiar și vara! Chiar și în timp ce își fac treaba în gospodărie! Chiar de la o vârstă fragedă! Chiar și în avion când traversează spațiul aerian iranian! Chiar și în camera de hotel, când răspund la ușa pentru room service!

De asemenea, este ilegal ca femeile să cânte sau să danseze – doar una dintre regulile arbitrare care sunt menite să reducă un anumit tip de libertate și bucurie. De exemplu, cum plajele sunt separate în funcție de gen – nu poți merge la plajele publice cu familia sau cu iubitul tău, ci doar la „plaja ta” pentru femei.

Așa că este MARE LUCRU faptul că femeile protestează arzându-și hijab-urile și dansând, pentru că ambele acțiuni sunt foarte ilegale și foarte pedepsite de „Poliția Morală”, o linie oficială de funcționari publici a căror sarcină este să controleze, literalmente, regulile regimului, în special pe aceea care vizează ceea ce poartă și fac femeile din Iran.

Drepturile femeilor sunt la fel de sigure ca și guvernul care le face sau le încalcă.

Ceea ce s-a întâmplat cu Mahsa Amini este revoltător – unul dintre sloganele care se difuzează pe rețelele de socializare este „ar fi putut fi oricare dintre noi”, pentru că pentru femeile din Iran, aceasta este realitatea.

De cele mai multe ori, lucrurile sunt în regulă, viața este normală în Iran (dacă respecți regulile). A fost nevoie doar de un membru prea zelos al „Poliției morale” într-o zi în care unei femei i-a alunecat hijabul, într-o zi în care nu a avut energia să fie politicoasă.

Și lucrurile au luat o întorsătură foarte proastă.

Aceasta este greutatea cu care trăiesc zilnic generații de femei iraniene. Și asta speră să schimbe protestele. Pentru că nu este o problemă islamică sau o problemă iraniană. Este o problemă de regim – nimic din toate acestea nu a existat până când guvernul nu s-a schimbat dramatic în 1979 și iranienii s-au trezit la începutul unei realități cu totul diferite.

După cum a aflat recent lumea occidentală, drepturile femeilor sunt la fel de sigure ca și guvernul care le face sau le încalcă. Aceste proteste din Iran cu privire la moartea lui Mahsa Amini merită atenția noastră, iar femeile din Iran merită sprijinul nostru.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora