Mai am o singură dorinţă: binging
2018 se anunţă a fi un an în care vom sta mult pe canapea. Seriale noi deja anunţate. Sezoane noi confirmate pentru producţiile deja cunoscute. Vom avea de unde alege pentru a ne alimenta dependenţa. Şi cu toate astea, există o întrebare, un gând de care ne este mereu frică. Ştim că serialul la care ne uităm acum o să se termine. Şi atunci intervine întrebarea care ne sperie de fiecare dată: la ce mă uit apoi?
Pentru cei care termină un sezon în mai puţin de 24 de ore de la apariţia lui, s-a inventat şi un termen: binge-racers. Netflix a declarat anul trecut, într-un comunicat dat publicităţii, că nu mai puţin de 8.4 milioane dintre abonaţii săi fac parte din această categorie, cei mai mulţi dintre ei locuind în Canada. Na, îi ajută şi vremea.
Dar cum alegem serialele? Şi care sunt cele care ne determină să spunem, nesiliţi de nimeni, da, unui binging? Recunoscuţi adepţi ai acestei dependenţe, am încercat să o cunoaştem mai bine. Şi i-am găsit 5 caracteristici:
1. Comediile sunt cele mai predispuse la binging.
Producţiile uşurele sunt cele care ne ademenesc cel mai mult. În primul rând, pentru că ne relaxează. Nu ai nevoie să gândeşti prea mult atunci când leneveşti pe canapea cu un bol de floricele si un pahar de vin în mână. Mai mult, din când în când te mai fac să şi râzi. Şi cine nu are nevoie de un astfel de serial după o zi întreagă la birou?
În al doilea rând, comediile sunt cele care reuşesc să îşi transforme personajele în prietenii telespectatorilor. Toate situaţiile prin care trec acestea ne sunt, de cele mai multe ori, la îndemână. Ni s-au întâmplat şi nouă. Le înţelegem pentru că sunt ipostaze pământene. Nu fac operaţii pe creier, nu pilotează avioane şi nici nu uneltesc la asasinarea preşedintelui. Sunt nişte oameni obişnuiţi cu probleme în amor. Nu au joburi măreţe, din contră. Ce mai, sunt exact ca noi şi prietenii noştri (doar că noi nu întâlnim atât de des).
În al treilea rând, episoadele lor durează puţin. Dacă stai să te gândeşti, chiar ai timp să te uiţi la un sezon întreg într-o singură seară. Dacă un episod durează, să zicem 30 de minute, iar un sezon are 10 episoade, înseamnă că îl poţi da gata în 5 ore. Fezabil, nu?
Unde mai pui că sunt puţine persoane. Deci nu trebuie să ne complicăm ţinând minte cine este cine şi ce relaţii sunt între ei. Şi nici nu au foarte multe locaţii. Simplu şi la obiect. Reţeta perfectă pentru serile în care ai nevoie de relaxare.
2. Dragi influenceri, staţi liniştiţi, sfaturile voastre nu sunt cele mai importante.
Având în vedere că majoritatea serialelor despre care vorbim acum sunt produse de streaming-uri online, nu mai putem să ne uităm la audienţele TV pentru a ne da seama care sunt producţiile cele mai populare. Aşa că, suntem, de multe ori tentaţi să măsurăm popularitatea acestor produse în funcţie de aprecierile primite de la critici (sau pentru că tot suntem în lumea digitală, primite de la influenceri). Însă, pare că, în ceea ce priveşte alegerea unui serial pentru o seară de binging, acest criteriu nu contează foarte tare.
Să luăm exemplul The Crown, unul dintre serialele cele apreciate ale momentului şi unul dintre favoriţii la câştigarea premiului pentru cea mai bună dramă la Globurile de Aur. Ei bine, în studiul Netflix, realizat pe piaţa din America, serialul nu este în topul binge-racing. Mai mult decât atât, în România se află în top 3 seriale la care ne-am uitat mai puţin de două ore pe zi. Şi, dacă te aşteptai ca măcar britanicii să fie interesaţi de familia lor regală, ei bine, surpriză, nu este deloc aşa. Serialul nu se regăseşte nici aici în topul alegerilor. Dar măcar în acest top regăsim producţia Luther care mai spală puţin imaginea britanicilor.
Cu alte cuvinte, atunci când un serial te pune pe gânduri e mai bine să îl laşi puţin la dospit, să ai timp să înţelegi exact cum stau lucrurile şi, abia apoi, să te întorci la el. Şi, în plus, un serial despre o temă grea (politică, istorie, economie, tehnologie, spionaj etc) nu poate să atingă la fel de mulţi oameni precum o comedie. Până la urmă, în America ultimul episod din M*A*S*H a rămas şi astăzi cel mai urmărit din istorie (de altfel, M*A*S*H este singura producţie non Super Bowl din top 20 cele mai urmărite producţii TV din SUA, fiind şi acum pe locul 9).
3. Suntem nişte fiinţe comode.
Gilmore Girls. Fuller House. Arrested Development. Wet Hot American Summer. Toate au revenit cu noi sezoane după foarte mult timp şi au avut succes. De ce? Pentru că dacă ne-au plăcut atunci, din melancolie, ne uităm şi acum.
Cumva, aceste seriale ne aduc pe micul ecran subiecte, poveşti şi personaje pe care le ştim deja. Ne sunt familiare. Parcă sunt parte din familie. Sunt ca verişorii preferaţi care, după ’90 au plecat peste ocean şi care acum, după mulţi ani, s-au întors în vacanţă în România. Nu ai cum să nu vrei să petreceţi o seară împreună, nu?
De altfel, dacă ne uităm şi la nominalizările de la Globurile de Aur de anul acesta, regăsim serialul Will & Grace, în cursa pentru cea mai bună comedie/musical. Şi el făce parte din aceeaşi categorie, a revival-urilor. Iar producţia cu Eric McCormack şi Debra Messing este amuzantă, inteligentă şi … familiară. Aşa că, vizionare plăcută!
4. Fanii tot fani rămân.
Serialele cu super eroi. Da, ele sunt cele care imediat după lansare ne vor face să punem mâna pe telecomandă (laptop sau tabletă, după caz) şi să dăm play la primul episod. Şi să ne uităm până la finalul sezonului.
Şi asta pentru că suntem fani. Deschidem şifonierul şi găsim un tricou cu unul dintre super eroii Marvel. Atunci chiar nu ai avut cum să te împotriveşti unui binging atunci când a apărut The Defenders. Producţiile cu super eroi sunt o altă lume. Una pe care nu ai cum să o înţelegi decât dacă faci parte din ea. Iar fanii ei sunt acolo indiferent dacă este un film pentru marele ecran sau un serial. Nimic nu pare să se compare cu senzaţia pe care o ai atunci când îţi pui tricoul tău de super erou, te aşezi pe canapea şi vă uitaţi împreună la serial pentru o seară întreagă.
5. Şi în final, de ce să nu acceptăm, ne este greu să spunem stop.
Exact ca în viaţă: despărţirea este cea mai grea. Chiar dacă relaţia nu mai funcţionează şi nu mai eşti mulţumit de poveste, nu e chiar aşa uşor să pui stop. Mai ai nevoie de ceva timp să te obişnuieşti cu gândul acestei despărţiri, aşa că mai dai drumul la un episod.
Chiar dacă ştii că nu îţi face bine (pierzi toată noaptea, chiar dacă mâine ai o zi grea la birou). Şi chiar dacă serialul nu mai este deloc la fel de bun ca la început (primele două sezoane au fost super interesante, dar acesta al treilea te plictiseşte de moarte, îţi sună cunoscut, nu?). Nu poţi să iei decizia să nu te mai uiţi. Cumva, vrei să se termine situaţia aceasta cât mai repede, aşa că încerci să scapi de sezon cât mai repede şi îl dai gata printr-un binging.
Andreea Toma e foarte tânără şi a văzut atât de multe seriale, încât nici ea nu le mai ştie numărul. E super specialistă în social media, digital project management şi alte câteva denumiri bune pentru o #Millenials. Şi scrie la fel de bine precum povesteşte sau imaginează campanii. Azi e guest writer pe life.ro.