Marea eclipsă americană: în direct la TVR, astăzi, de la 20.43
Astăzi, de la ora 20.43, veţi putea vedea în direct ceea ce americanii aşteaptă de 99 de ani: marea eclipsă americană, cel mai important eveniment astronomic al anului care, conform previziunilor CNN, va fi cel mai urmărit fenomen ştiinţific, depăşind în audienţă primul pas al omului pe Lună.
Mult aşteptatul fenomen, care va dura 2 minute şi 40 de secunde, este cea de-a 11-a eclipsă totală de Soare din secolul al XXI-lea, şi va putea fi văzută de milioane de americani, “de-a lungul unui coridor de 4.000 de kilometri lungime şi 113 kilometri lăţime, ce traversează 14 state americane”, informează news.ro.
„O mare parte a populaţiei va putea să vadă cu uşurinţă eclipsa„, transmite James Webb, de la Universitatea din Florida, care mai spune: „Pentru că tot sunt mulţi cei care neagă astăzi ştiinţa, aceasta va fi ocazia de a le arăta ceea ce ştim cu adevărat despre sistemul solar”.
Marea eclipsă americană va deveni totală în momentul trecerii pe deasupra coastei Oregonului, la ora locală 17.16 (20.43, ora României), urmând apoi traiectoria diagonală până la ora 18.48, în Carolina de Sud, pe coasta Atlanticului. În tot acest timp, o eclipsă parţială va putea fi văzută în 48 de state americane.
Acest eveniment unic va putea fi văzut, aşadar, în direct pe TVR, unde cosmonautul Dumitru Prunariu, scriitorul Alexandru Mironov şi Cătălin Beldea („vânătorul de eclipse”) vor explica fenomenul.
„Promitem o relatare completă şi frumoasă despre o aventură care, dincolo de eclipsă, are şi vizite în laboratoare, universităţi, în locuri deosebite în care elitele Pământului creează paşii spre progres”, spune Alexandru Mironov.
„Şansa ca un astfel de fenomen să se producă pe teritoriul unei ţări atât de avansate tehnologic, cum este SUA, face ca eclipsa să devină un eveniment extraordinar”, crede Cătălin Beldea despre acest fenomen, care va fi vizibil şi în unele ţări europene şi care va fi şi o bună ocazie pentru oamenii de ştiinţă de a observa coroana solară, mai uşor de studiat atunci când Soarele este acoperit în întregime de Lună.
Transmisiunea va fi făcută din Casper, statul Wyoming, care este printre primele 5 locuri avizate pentru acest eveniment, de aici urmând să transmită în direct şi o echipă NASA (materialul lor putând fi de asemenea urmărit pe TVR).
NASA va participa, de altfel, alături de o echipă de cercetători de la Universitatea din Montana, la Proiectul Space Grant Ballooning, ce constă în înălţarea a 50 de baloane umplute cu heliu la 30 de kilometri altitudine pentru a capta şi transmite pe Pământ imagini foto-video cu eclipsa totală.