Marşul chitarelor pentru victimele din Colectiv - LIFE.ro
Sari la conținut

Marşul chitarelor pentru victimele din Colectiv

Au murit 65 de oameni, 65 de copii, căci erau atât de tineri, aproape nişte copii. Au fost zeci de răniţi, poate chiar sute, dacă îi punem la socoteală pe cei care duc cu ei răni emoţionale adânci, căci unii şi-au pierdut prieteni, iubiţi, iubite.
Share this article

Se împlinesc doi ani de la tragedia din Colectiv. Pentru unii timpul a trecut repede, însă pentru alţii, extrem de greu. Pentru cei răniţi, dar şi pentru părinţii, fraţii, iubiţii, iubitele celor morţi, timpul a trecut apăsător de încet şi de greu.

Au murit 65 de oameni, 65 de copii, căci erau atât de tineri, aproape nişte copii. Au fost zeci de răniţi, poate chiar sute, dacă îi punem la socoteală pe cei care duc cu ei răni emoţionale adânci, căci unii şi-au pierdut prieteni, iubiţi, iubite. Toţi cei posibil vinovaţi sunt cercetaţi în libertate.

Între timp, celor morţi li se fac pomeni, iar cei care au supravieţuit încearcă să-şi continue viaţa. Mulţi au suferit zeci de operaţii în încercarea de a supravieţui şi de a-şi recăpăta un aspect uman. Unii dintre ei au reuşit să se reintegreze social. Unii şi-au dat examenul de bacalaureat cu ajutorul părinţilor, căci nu-şi mai pot folosi mâinile pentru scris, sau încă nu pot. Alţii poartă acele costume termice, fără de care, la schimbări mari de temperatură simt nişte dureri cumplite.

Cu toţii simţim o tristeţe profundă atunci când ne gândim la ei, căci dacă ar exista cineva care să nu fie marcat de această tragedie, acela nu ar fi om. Încercăm să le aducem un omagiu şi să spunem o rugăciune pentru ei. Am putea face mai mult poate, însă nu ştim de unde să începem şi cum să continuăm, sau pur şi simplu credem că nu suntem în măsură.

Însă, departe de aceste analize, se fac comemorări. În această seară, în Bucureşti se va organiza „Marşul chitarelor.

Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv, citat de news.ro, spune că sunt aşteptaţi mii de oameni cu chitările, în Piaţa Bucur din Capitală, în ideea de a încerca să ne dezmeticim, să ne asumăm greşelile din trecut şi să facem tot ce putem să le îndreptăm, pentru a nu se mai întâmpla o astfel de tragedie.

Acest marş va începe la ora 19.00 în parcul din faţa magazinului Unirea, având ca punct final Piaţa Bucur. În faţa monumentului din Piaţa Bucur, dupăa ora 22.30 se vor cânta piesele „Back to life” (Goodby to Gravity), „Exerciţiu” (Valeriu Sterian) şi „Vinovaţii fără vină” (Pasărea Colibri).

Ne strângem acolo la Colectiv, i-am invitat să vină cu chitare, pentru a crea un moment. Nimic special, pur şi simplu ne întâlnim acolo. Se aprinde o lumânare, se pune o floare, fiecare ce simte. Nu e nimic impus. Noi aşa am făcut invitaţia, să vină cine poate, cine ştie, cu o chitară, am fixat şi trei cântece. O să încercăm să facem şi un flashmob. Sunt cântece uşoare”, a spus Eugen Iancu, pentru News.ro.

Să nu uităm că e şi Sfântul Dumitru la Patriarhie, se pupă moaşte de vreo două zile încotinuu, deci lumea e dusă acolo – bine, nu e lumea pe care am aştepta-o noi, dar, oricum, ca idee. Primăria are pe sus pe aici tot felul de evenimente. Sincer să fiu nu ştiu (câte persoane vor participa, n.r.). Nu am vrut să forţăm nimic. Dacă vor fi 10 inşi, înseamnă că asta doreşte societatea – să se îngroape totul, să se uite, dacă vor fi 100.000 înseamnă că am trezit ceva. Eu sunt convins că nu vor fi nici 100 nici 100.000. Să sperăm că vor fi 2.000 – 3.000 de oameni. Eu mi-aş dori să fie 10.000. Mi se pare sincer că acesta va fi un semnal pe care noi îl tragem. Dacă vrem să pupăm moaşte, înseamnă că acesta ne e viitorul”, a spus Iancu.

Din greşeli noi trebuie să învăţăm. Din păcate, în România nu învaţă nimeni nimic. Cel puţin până acum nu s-a învăţat nimic. În sănătate eu aş intra cu buldozerul – în minister şi în toate spitalele şi aş lua-o de la zero. Şi în justiţie cred că tot cu buldozerul aş intra, pentru că, din păcate, şi procurorii şi judecătorii sunt împărţiţi în două tabere – unii sunt cu ăia, unii sunt cu ăia, şi în funcţie de asta iau decizii. Ar trebui ca fiecare să îşi vadă de meseria lui şi atât”, a mai spus el.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora