Arestat zilele trecute la Palermo, Matteo Messina Denaro era fiul unui celebru mafiot și succesorul celebrului șef al clanurilor din Sicilia. Era fugar de 30 de ani, timp în care a încercat să transforme Cosa Nostra într-o întreprindere criminală modernă, însă aproape fără succes.
În ziua de 15 ianuarie 1993, Totò Riina, șeful incontestabil al clanului Corleone, a fost capturat la Palermo. 30 de ani și o zi mai târziu a venit rândul lui Matteo Messina Denaro, acum în vârstă de 60 de ani, care a ocupat același loc, cel de „capo di tutti capiu” în rândul mafiei siciliene, urmărit și arestat în același oraș ca predecesorul său.
Uitându-ne înapoi în timp, Messina Denaro și-a început ascensiunea criminală în 1989, când a fost raportat pentru o asociație mafiotă faptul că a participat la cearta dintre clanurile Accardo și Ingoglia.
La acea vreme, tatăl lui Messina Denaro, „don Ciccio”, era șeful mafiei în orașul Trapani din vestul sicilian – iar la doar 20 de ani, tânărul ambițios a devenit protejatul lui Totò Riina. El va continua să ajute la transformarea Cosa Nostra, smulgând-o din tradiția feudală și catapultând-o în lumea afacerilor presupuse legitime.
Citește și: Viața lui Roberto Saviano: cel mai căutat om din lume de către mafia italiană
Timp de 30 de ani a reușit să evite capturarea. Alesese calea „comunicației esențiale”: câteva pizzini – mici bucăți de hârtie folosite de mafia siciliană pentru comunicații la nivel înalt – fără a compromite informațiile prin telefon sau prin mijloace digitale.
„Nu scrieți niciodată numele persoanei căreia vă adresați”, le-a spus Messina Denaro subalternilor săi. „Nu vorbiți în mașini pentru că ar putea exista bug-uri, discutați întotdeauna în aer liber și departe de telefoane. De asemenea, scoateți-vă ceasurile de la mână.”
Era fugar din vara anului 1993, când, într-o scrisoare scrisă iubitei sale de atunci, Angela, după masacrele mafiote de la Roma, Milano și Florența, și-a început viața drept Primula Rossa (sau „Scarlet Primrose,” termenul pe care italienii îl folosesc pentru cei mai buni fugari ai mafiei). „O să auzi oamenii vorbind despre mine”, îi scrisese el, dând de înțeles că era conștient că numele lui va fi în curând asociat cu acte grave de vărsare de sânge. „Ei mă vor picta ca pe un diavol, dar toate sunt minciuni.”
Matteo Messina Denaro – Treizeci de ani pe fugă, doi copii
Considerat până de curând ultimul cap important al mafiei siciliene, Messina Denaro dispăruse la scurt timp după capturarea lui Totò Riina, supranumit „Fiara.” Și în timp ce poliția criminalistică se ocupa de actualizarea și îmbătrânirea imaginii tinerești a șefului, imperiul său miliardar a fost demontat și confiscat bucată cu bucată.
Așa avea să fie în cele din urmă demontat lanțul său de protecție și finanțare.
Așa a fost demolat și mitul unui naș care a gestionat o putere infinită, dar a trăit ca o fantomă.
Invizibilitatea lui nu l-a împiedicat să devină tată de două ori.
Sunt multe informații cunoscute despre fiica lui: numele ei, mama ei și ceea ce a determinat-o să-și separe viața de umbra grea a unui tată pe care poate nu l-a întâlnit niciodată. Și-a petrecut copilăria și adolescența în casa bunicii, apoi și-a schimbat reședința împreună cu mama ei: nu este ușor să trăiești cu stresul perchezițiilor, verificărilor și raidurilor poliției.
Ceea ce se știe mai puțin sunt informațiile despre fiul lui Denaro, din interceptări reieșind că numele lui este Francesco, asemenea vechiului patriarh al dinastiei, și că s-a născut între 2004 și 2005 în acea parte a provinciei Trapani, între orașele Castelvetrano și Partanna, unde Matteo Messina Denaro și-a construit puterea economică și criminală.
Cine a fost „diabolicul” Matteo Messina Denaro
Atent să-și gestioneze statutul de fugar și să-l protejeze cu o mulțime de asociați, unul dintre cei mai căutați șefi din lume a lăsat, de asemenea, în urmă o reputație de jucător necruțător, ce purta ochelari de soare Ray Ban, cămăși de designer și un stil casual inteligent. În spatele acestei imagini șterse, bântuie multe legende: un playboy, un iubitor de Porsche și Rolexuri de aur, un maniac de jocuri video și un consumator avid de benzi desenate. O serie, Diabolik, a fost sursa poreclei sale, împreună cu porecla „U siccu, dialect sicilian pentru „cel slab”.
S-a mutat confortabil între ferocitatea criminală și pragmatismul politic.
Chiar și în poreclele sale, Matteo Messina Denaro a întruchipat dubla față a unui lider capabil să îmbine dimensiunea tradițională și familială a Mafiei cu versiunea sa mai modernă. Acest naș, ca unii, dar nu toți predecesorii săi, s-a mișcat confortabil între ferocitatea criminală și pragmatismul politic.
Acesta este motivul pentru care a fost considerat moștenitorul nu numai al tatălui său, Don Ciccio, care a murit fugar în 1998, ci și al lui Bernardo Provenzano, șeful Cosa Nostra după arestarea lui Riina, care a fost capturat în 2006 la Corleone, Sicilia. Când tatăl său a murit, Matteo Messina Denaro fugea deja de cinci ani, chiar înainte de a fi implicat în investigațiile privind cele mai grave crime ale mafiei din anii 1990.
Diabolik a reușit mereu să scape de autorități, uneori cu genul de acrobații demne de inexpugnabilul personaj de benzi desenate care i-a împrumutat numele. Pe capul lui se pusese o recompensă de un milion și jumătate de euro, dar pentru a-l izola, anchetatorii strânseseră rețeaua de susținători într-un clește mortal.
Nici măcar membrii familiei sale nu au fost cruțați: sora sa, Patrizia, arestată și acuzată că a condus o rețea de extorcare, fratele său Salvatore, cumnații săi și chiar un nepot, alături de mulți dintre confidenții săi, figuri deseori nebănuite, s-au lovit de confiscări repetate de bunuri.
Falcone, Borsellino și moștenirea lui
„Fantoma” lui Matteo Messina Denaro a fost urmărită de un munte de mandate de arestare și condamnări pe viață pentru asociere mafiotă, crimă, atentate cu bombă, deținere și transport de explozibili. Mâna lui a fost implicată în unele dintre cele mai grave evenimente penale din ultimii 30 de ani, începând cu asasinatele din 1992 ale lui Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, cei doi magistrați ce conduceau așa-numitului „Maxi Proces”, care a condamnat aproximativ 475 de mafioți.
Ulterior, a fost condamnat pentru că a ordonat să răpească, să omoare și să dizolve în acid fiul de 12 ani al unuia dintre foștii săi asociați care hotărâse să dezvăluie informații importante despre uciderea celor doi judecători.
Messina Denaro s-a lăudat odată că „a ucis destui oameni pentru a umple un cimitir”.
Cu toate acestea, chiar dacă reputația sa de om nemilos este recunoscută, unele îndoieli s-au strecurat asupra capacității sale reale de a reconstrui, după arestările lui Riina și Provenzano, structura ierarhică a Cosa Nostra erodata de arestări și un proces de fragmentare.
Matteo Messina Denaro a fost un șef care a ajutat la refacerea Cosa Nostra pentru un nou secol, dar nu a reușit să evite aceeași soartă ca nașii care l-au precedat.
Foto: Pinterest.com