Merkel, Clinton, May – trei doamne care au redefinit politica
„Atunci când totul s-a spus,/ când problemele lumii/ au fost disecate şi discutate… – vine mereu o femeie/ să cureţe mesele,/ să mature podelele şi să deschidă ferestrele/ ca să iasă fumul de ţigară./ Nu dă greş niciodată.”
Versurile de mai sus aparţin poetului islandez Ingibjörg Haraldsdóttir şi au fost citate într-un amplu articol dedicat ascensiunii la putere a femeilor, articol realizat de The Guardian, din care rezultă că practic asistăm exact la momentul în care doamnele preiau puterea pentru a face ordine în situaţia politică a unora dintre cele mai importante naţiuni.
Evident, articolul face referire la numirea Theresei May în funcţia de prim-ministru, dar publicaţia britanică aminteşte şi alte figuri proeminente al politicii din Regatul Unit, precum fosta contracandidată a lui May la şefia partidului conservator – Andrea Leadsom, dar şi posibilul şef al partidului Laburist, Angela Eagle. Pe scena politică din UK se remarcă şi primul ministru al Scoţiei, Nicola Sturgeon, despre care gurile rele comentează maliţios că împarte acelaşi stilist cu Angela Merkel, o altă figură proeminentă a politicii mondiale, poate cea mai puternică femeie din Europa.
Şi, dacă la alegerile din noiembrie din SUA câştigă cursa prezidenţială Hillary Clinton, nu ai cum să nu remarci că trei dintre cele cinci mari puteri economice mondiale vor fi conduse de femei. Presa a fost prima care a remarcat acest lucru, Reuters având chiar o un scurt comentariu despre recenta ascensiune fulminantă a femeilor în eşichierul politic cu titlul „Anul femeilor lider”. Agenţia de presă remarcă, în acord cu The Guardian, faptul că femeile vin să repare ceea ce a mers foarte prost în ultimi ani în politica preponderent masculină a Regatului Unit.
Privind tabloul general, jurnaliştii de la Reuters nu se feresc să noteze şi că aceste trei femei care vor conduce trei dintre marile puteri ale lumii nu vin din ţări care să aibă o tradiţie în a sprijini femeile ce doresc să aibă o carieră politică, aşa cum este cazul ţărilor nordice. De asemenea, la nivel global, numărul femeilor în funcţii politice a scăzut anul acesta, Reuters citând „Women in Leadership” care spune că sunt doar 24 de femei lideri politici la nivel global, adică mai puţin de 5%, cel mai mic număr din ultimii ani.
Şi atunci, ce le-a făcut pe acestea să răzbească la vârful unui domeniu stăpânit cu preponderenţă de testosteron?
Un posibil răspuns este dat de Bloomberg care, într-un articol dedicat acestui fenomen, spune că reuşita lor se bazează pe empatie şi capacitatea de a ajunge la un compromis, două calităţi utile atunci când ai o carieră politică.
Tot Bloomberg aminteşte faptul că femeile care ajungeau lider politic până de curând proveneau, în general, din familii cu tradiţii politice, ceea ce le făcea mai uşor de acceptat. Dar atât May, cât şi Merkel sunt fiice de pastori, iar Clinton este fiica unui mărunt om de afaceri. Asta însemnă că această nouă generaţie (May – 59 de ani, Mekel – 61 şi Clinton – 69) de lideri femei au alte caracteristici. Sunt în general femei conservatoare, reţinute în declaraţii şi acţiuni, departe de fanatismul ideologic şi confirmând stereotipul potrivit cărui femeile sunt mai puţin orientate către risc.
Din categoria acţiunilor riscante face parte discursul Angelei Merkel prin care anunţa că uşa Germaniei este deschisă imigraţiei, dar, potrivit analistului de la Bloomberg, acest discurs a ţinut mai degrabă de imperativele morale pe care le resimţea fiica pastorului german, care apoi au fost corectate de deciziile politice ale cancelarului.
Aşadar, concluzionează Bloomberg, empatia şi flexibilitatea sunt aşii din mânecă ai actualilor lideri politici femei, cu care au reuşit să îi depăşească pe bărbaţi. Au înlocuit carisma, cu spiritul practic, rezistenţa şi răbdarea, spune Bloomberg.
Cum va arăta lumea cu femei între primii politicieni la nivel înalt rămâne să vedem, dar sperăm că celor trei nu li se va alătura Marine Le Pen, care ar putea să anuleze speranţele de ordine în haos pe care le-am putea nutri privindu-le pe doamnele aflate la putere.