„Mi-e dor de tine”. „Și mie” și „Te aștept”. Cum arată dorul românilor plecați departe de casă
Peste 10 milioane de români trăiesc în afara granițelor țării. Iar mesajul „Mi-e dor de tine”, a prins în Chicago, pentru românii din SUA, este felul lor și al nostru de a încerca să rămânem împreună, chiar dacă ne aflăm la mii de kilometri distanță. Oamenilor le este dor de familii, de prieteni, de vecinul de la șase care le spunea mereu „bună dimineața”, de vânzătoarea de la magazin care îi sfătuia ce fructe sau legume sunt mai proaspete. Le este dor până și de pietrele din fața casei.
Instalația a fost prima oară montată în Cluj-Napoca, în 2018. Un an mai târziu, a fost expusă în Londra. Iar anul acesta a fost dusă peste ocean, în Chicago, acolo unde, neoficial, trăiesc peste 100.000 de români. Pentru aceștia și pentru toți cei care le duc dorul în țară, există două mesaje-răspuns în țară – unul în Cluj, „Și mie” și unul la București, „Te aștept”, pe care îl găsiți în curtea Palatului CEC.
În cei mai mulți dintre românii care trăiesc departe de casă se ascund multe doruri. Chiar dacă mai toți au plecat înspre o viață mai bună, le lipsesc oamenii de acasă, limba vorbită pe stradă și, poate cel mai important, sentimentul de „acasă”. Poate de aceea, sportivii români sunt susținuți oriunde în lume. Simona Halep parcă joacă acasă deși se află în turnee în Asia sau America, iar zilele acestea, echipa națională de handbal feminin este susținută de un oraș întreg. La Castellón de la Plana trăiesc peste 17,000 de români, din 170,000 de oameni cât este populația orașului. Iar sala este mereu plină de români inimoși care strigă „Hai, România!”. O mare galbenă care își alină dorul de casă aplaudând și susținând o echipă care le împărtășește emoțiile și le spune „mulțumesc” pe limba lor. Mulți dintre ei sunt de ani buni în Spania, iar copiii lor strigă pentru România, deși au fost doar în vacanțe acolo. Dar pentru toți România este acasă, este țara lor.
„Mi-e dor de tine”. „Și mie”. „Te aștept”.
Și pentru milioanele de români care trăiesc departe de acasă, avem două răspunsuri… tot luminoase: „Și mie” și „Te aștept”. Unul va fi aprins la Cluj-Napoca, pe podul Elisabeta, celălalt la București, în curtea Palatului CEC, simbol arhitectural al Bucureștiului. CEC Bank ne susține în alinarea dorului celor aflați departe de casă, fiind sponsor principal al proiectului:
Suntem parte din viața românilor de 157 de ani și, oriunde s-ar afla, ne dorim să le fim aproape în fiecare moment. Și unde ar fi fost mai potrivit să aducem această instalație decât în curtea Palatului CEC. Credem că Palatul CEC nu este doar un simbol arhitectural importat, ci și un simbol al unei conștiințe comune românești ce a trecut prin schimbări enorme și care a reușit să se integreze inclusiv astăzi, într-un tablou modern.
spune Alexandra Frunză, Director Identitate și Comunicare CEC Bank