Mica Ertegun, „definiția virtuală a rafinamentului”, una dintre cele mai stilate și elegante femei din societatea newyorkeză a fost româncă. Povestea scrisă cu multă suferință în spatele cortinei de fier
Mica Ertegun, doamna designului interior din New York, care a fugit din comunism în România postbelică, a condus o fermă de pui în Canada, s-a căsătorit cu o legendă a muzicii pop americane și timp de 50 de ani și-a uimit clienții cu decorul elegant, a murit zilele trecute, la ea acasă, în Southampton, N.Y. Avea 97 de ani.
Moartea ei a fost anunțată de o prietenă, Linda Wachner.
S-a întâmplat la mai bine de un deceniu de la moartea soțului ei, cu care era căsătorită de 45 de ani, Ahmet Ertegun, fondator al Atlantic Records, care a domnit timp de cinci decenii ca unul dintre cei mai influenți magnați ai muzicii din lume. Revistele și tabloidele au pândit tot timpul acest cuplu pe care Vanity Fair l-a numit „definiția virtuală a rafinamentului.”
Citește și: Portret sepia: Nina Cassian, scriitoarea de la „curtea” regimului comunist, muza, iubita și amanta marilor nume ale literaturii române
Mica Ertegun și prietena ei, Chessy Rayner au fondat firma de design interior MAC II în 1967 (inițialele erau „Mica și Chessy”) și au prezidat decorul apartamentelor somptuoase și caselor grandioase din America de Nord și de Sud, Europa și Orientul Mijlociu. Între timp, soțul ei a contribuit la modelarea carierei unor megastaruri precum Aretha Franklin, Ray Charles, Bobby Darin, Led Zeppelin și Rolling Stones.
Pe măsură ce averile lor s-au înmulțit, domnul și doamna Ertegun și-au achiziționat locuințe somptuoase în Manhattan, Southampton, Paris și Bodrum, Turcia. Au cumpărat un iaht turcesc pentru a naviga în Marea Mediterană și au dat milioane unor organizații de caritate, au organizat petreceri generoase și au apărut în mod regulat în rubricile de bârfe din paginile societății.
Împreună au îmbrățișat un cerc larg de prieteni din lumea muzicii, afacerilor, teatrului, literaturii, artelor, politicii și societății. O cină Ertegun plină de invitați celebri i-ar fi putut include pe Jacqueline Onassis, Joan Didion, Kid Rock, Andy Warhol, Mick Jagger și Henry Kissinger.
Cine a fost Mica Ertegun?
Mica Ertegun, sau Ioana Maria Banu, era descrisă drept o aristocrată de origine română, care a reușit să captiveze înalta societate din New York prin lucrările sale de design interior și personalitatea ei minunată. Cu o poveste de viață destul de intrigantă a captat interesul pentru persoana ei, afișând atăt aspectul, cât și stilul de viață elegant, fiind un exponent al clasei, talentului și înțelepciunii în lumea bună a New York-ului.
Mica Ertegun era fiica doctorului George Banu, care a fost ministru al sănătății și prieten apropiat al Familiei Regale a României și a unei mame bogate, provenită dintr-o familie de mari proprietari. Când comuniștii au preluat puterea cu forța în 1948 și tatăl ei a fost condamnat la închisoare, ea (având doar 16 ani) a decis să se căsătorească cu Ștefan Grecianu, în vârstă de 31 de ani, cu care a reușit să spargă Cortina de Fier, plecând cu unul dintre trenurile regale. Au petrecut un an și jumătate în Elveția împreună cu alte familii aristocrate exilate, apoi au plecat la Paris (unde ea a avut o scurtă experiență ca model) și au decis în cele din urmă să se stabilească în Canada, unde au pus pe picioare o fermă de pui. Deși o fermă nu era mediul elegant cu care era obișnuită, Mica a încercat să-și facă viața cât se poate de stilată, în primul rând decorând singură casa, pentru ca aceasta să fie cât mai confortabilă și cât mai plăcută și, în al doilea rând, fără a uita obiceiurile aristocratice, cum ar fi ținuta elegantă pentru cină.
În 1961 a venit la New York, dorind să facă lobby în favoarea tatălui ei, care avea cancer, dar, din păcate, nu a avut noroc, iar el a murit în închisoare. Cu toate acestea, călătoria a devenit o piatră de hotar importantă a vieții ei, prin întâlnirea cu Ahmet Ertegun, fiul ambasadorului Turciei la Washington. Ea recunoaște că s-a îndrăgostit la prima vedere de acest bărbat rafinat, cultivat, care era atât de diferit de ceilalți bărbați pe care îi întâlnise până atunci. Mica a divorțat de soțul ei, ceea ce a fost destul de greu, pentru că îl iubea și s-a căsătorit cu Ertegun, fondatorul Atlantic Records, marea iubire adevărată a vieții ei.
Mica Ertegun și numele dobândit în arta decorațiunilor interioare
Ajunsă la New York, de acum soția unui milionar, simțea că nu are ce face toată ziua și a decis să decoreze o școală. A reușit astfel să dea viață uneia dintre cele mai mari pasiuni ale sale prin deschiderea MAC II în 1967, o companie de design interior, înființată la New York, împreună cu prietena ei Chessy Rayner (editor Vogue). Interioarele pe care le creau urmau linii simple și se concentrau pe amestecul perfect de piese antice și designuri moderne, combinându-le într-un mod pe care numai un aristocrat ar fi putut să le simtă.
Pe de altă parte, trebuie menționat că Mica Ertegun a fost o binecunoscută filantroapă, donând 26 de milioane de lire sterline Universității Oxford, cea mai mare sumă pe care universitatea a primit-o în întreaga sa istorie, pentru a fi dedicată științelor umaniste. Cei 15 până la 35 de bursieri care au fost propuși să fie sponsorizați anual, vor putea studia într-o clădire georgiană, numită Ertegun House. „Ahmet era turc. Eu sunt româncă. Și cred că cu cât amesteci mai mult oameni diferiți, cu atât ajungi puțin mai departe”. Neavând copii și nedorind să-și cheltuiască banii pe diamante, ea a decis că ar fi interesant să dea ocazia studenților talentați, dar nu atât de norocoși, din întreaga lume să studieze într-o universitate de top.
Cel mai interesant lucru la ea nu este doar că venea des să viziteze România, dar și-a păstrat și accentul est-european, chiar și după 60 de ani în America.
Foto: Pinterest.com