Modalități de a-ți încuraja copilul să citească sau cum îi convingem să o facă - LIFE.ro
Sari la conținut

În calitate de părinte al unui tânăr, este posibil să primești semnale mixte atunci când vine vorba despre interesul lui pentru lectură sau de plăcerea lui pentru cărți. Poate că simțiți că nu citesc suficient sau că ezită să citească. Nu ești singur: într-un sondaj Scholastic recent, aproape jumătate dintre părinții intervievați au spus că copiilor lor le place să citească, dar nu citesc suficient sau nu citesc deloc.

Creșterea unui cititor de succes începe cu pași simpli, cum ar fi modelarea obiceiurilor bune de lectură pentru copilul tău și crearea unui dialog în jurul cărților din casa ta.

Oferiți acces la o varietate de cărți

Când copiii văd cărțile nu doar pentru culcare, ci pentru a învăța și a explora lumea, ei vor începe o călătorie spre descoperirea intereselor lor profunde.

„Putem ajuta copiii să conecteze lectura cu învățarea unor fapte fascinante, cu povești care îi vor uimi sau îi vor face să râdă, cu discuțiile în familie și cu călătoriile de învățare care încep cu sau includ cărți”, spun specialiștii.

Pentru cititorii mai tineri, încercați să plasați cărți dintr-o varietate de genuri diferite la nivelul ochilor pe rafturile de cărți ale familiei, astfel încât să aibă acces ușor și să poată vedea dintr-o privire gama de subiecte despre care este posibil să citiți.

Cititorii mai în vârstă a căror atenție este captivată de media vizuală pot fi surprinși să afle că lumile pe care le explorează pe ecran pot fi găsite și în cărți, fie că este vorba de manuale de jocuri sau de romane bazate pe filme. Aceste extensii de carte multimedia oferă o modalitate alternativă de a vă aduce copilul pe pagină.

Lăsați copiii să-și aleagă propriile cărți

Peste 90% dintre copii se bucură de cărțile pe care le aleg ei înșiși. Începeți prin a întreba copilul despre interesele lui curente și îndrumați-l către cărți cu aceste subiecte. De exemplu, dacă nu formează o legătură cu romanele, dar sunt interesați de istorie sau știință, poate că vor să încerce non-ficțiune sau biografii.

Unii ochi s-ar putea să strălucească la mențiunea „nonficțiune”, dar există de fapt multe opțiuni pentru copii în acest gen, departe de tomurile de referință uscate și prăfuite cu care unii copii și adulți pot echivala această categorie.

Deoarece este mai probabil ca copiii să continue să citească o serie dacă le-a plăcut prima carte, copilul tău va descoperi un spectru de subiecte sub același „univers” umbrelă pe care l-au îmbrățișat, subiecte despre care ar fi putut să nu fi ales altfel să citească.

Creați ritualuri distractive dincolo de timpul de citire cu voce tare

Există mai multe beneficii de a citi cu voce tare cu copilul tău. Cu toate acestea, mai mult de 94% dintre părinți salvează rutina de citire cu voce tare pentru culcare, conform Raportului de lectură pentru copii și familie de la Scholastic. Construiți descoperirea cărților în alte părți ale zilei și copilul dumneavoastră va avea mai multe oportunități de a se îndrăgosti de lectură.

„Desigur, citirea cu voce tare este un pas grozav, pentru părinți și îngrijitorii care pot include acest lucru în rutina zilnică”, spune Tarshis. „Dar există și alte ritualuri distractive și semnificative pe care părinții și îngrijitorii le pot construi în jurul lecturii, cum ar fi excursii la bibliotecă sau la librărie sau organizarea de „petreceri de lectură” în care tu și copilul tău citiți în locuri distractive sau așteptate – cum ar fi sub o pătură în fortăreață. un colț confortabil.”

S-ar putea să vă gândiți la un „coș de cărți de dimineață” pentru a vă schimba rutinele de citit cu voce tare sau partajate. Inspirat de un concept popular de școală acasă, un coș de cărți de dimineață este un recipient în care copiii pot găsi o varietate de cărți și activități pe care să le scotoci înainte de a-și începe ziua.

Cu această abordare, s-ar putea să descoperi că copilul preferă să citească dimineața sau poate să „încheiați” ziua cu lectura pentru a arăta cât de mult prețuiți obiceiul. În orice caz, vei încuraja autodescoperirea, precum și lectura între genuri. Cel mai important lucru despre crearea unei practici de coș de cărți de dimineață este timpul pe care îl aloci ție și copilului tău pentru a interacționa și a discuta conținutul acesteia.

Faceți din acesta un ritual de weekend după clătite!

În cele din urmă, dacă copilul tău nu începe să citească imediat, să nu te simți vinovat

Experții scolastici sunt de acord că, deși părinții și profesorii pot face tot ce le stă în putere pentru a se asigura că un copil are modele și resurse bune de citit dacă se luptă, acest lucru nu garantează că acelor copii le va plăcea să citească imediat sau să fie cititori puternici.

Este mai ușor pentru copii să-și dezvolte abilitățile de citit atunci când le place să citească. Ei exersează mai mult și se simt mai motivați să facă față provocărilor de citit. Încearcă aceste sfaturi pentru a-ți încuraja copilul să citească și, sperăm, să-ți dezvolte dragostea pentru lectură.

Citiți-le din nou și din nou

Încurajați-vă copilul să citească cărți familiare. Dacă copilul tău dorește să scoată aceeași carte din bibliotecă pentru a 100-a oară, este în regulă. Recitirea ajută la creșterea vitezei și a preciziei. Și asta poate ajuta la construirea încrederii copiilor care învață și gândesc diferit.

Faceți citirea reală

Conectează ceea ce citește copilul tău cu ceea ce se întâmplă în viața reală. De exemplu, dacă citiți o poveste despre baschet, puneți întrebări despre când copilul a învățat să tragă cu cercuri și cât de asemănătoare a fost cu experiența copiilor din poveste.

De asemenea, poți căuta activități ulterioare care fac poveștile să prindă viață. Dacă cartea face referire la zmee, cereți-i copilului să facă brainstorming activități distractive legate de zmeu, cum ar fi cum să facă un zmeu. Activitățile practice ca acestea îi pot menține pe copii implicați cu subiectul.

Nu pleca de acasă fără ceva de citit

Ia cu tine o carte sau o revistă potrivită pentru copii oricând știi că copilul tău va trebui să aștepte în cabinetul unui medic, la DMV sau oriunde altundeva. Poveștile te pot ajuta să îți menții copilul ocupat, iar experiența îți va arăta că te poți încadra oricând la timp pentru a citi.

Sapă mai adânc în poveste

Ajută-ți copilul să se implice cu o poveste punând întrebări despre gândurile, acțiunile sau sentimentele personajelor: „De ce crede Jack că este o idee bună să cumpere boabele magice? Cum se simte mama lui după ce află?” Încurajează-ți copilul să se conecteze la poveste prin experiențele pe care le-ai fi avut împreună.

Faceți din lectura o activitate de timp liber

Încearcă să eviți să faci din TV recompensa. Amintește-i copilului că există lucruri distractive de citit în afară de cărți. Și dă un exemplu bun copilului tău, petrecând o parte din timpul tău liber citind în loc să te uiți la televizor și apoi vorbind despre motivul pentru care ți-a plăcut.

Realitatea este că a te îndrăgosti de lectură poate dura timp

Fă-ți timp!

Când copilul tău rostește un cuvânt necunoscut, lasă-ți suficient timp pentru a-l face și laudă efortul. Tratează greșelile ca pe o oportunitate de îmbunătățire. Încercați să recitiți propoziția împreună și întrebați ce cuvânt are mai mult sens. Subliniază asemănările dintre cele două cuvinte și importanța remarcării silabei finale.

Alegeți cărți la nivelul potrivit

Ajutăți copilul să găsească cărți care nu sunt prea grele sau prea ușoare. Copiii au experiențe de lectură mai bune atunci când citesc cărți la nivelul potrivit. Puteți verifica alegerile punându-ți copilul să îți citească câteva pagini. Apoi pune întrebări despre ceea ce a fost citit. Dacă copilul tău se luptă să citească cuvintele sau să repovesti povestea, încercați o altă carte.

Joacă jocuri de cuvinte

Folosește jocuri de cuvinte pentru a-ți ajuta copilul să conștientizeze sunetele din cuvinte. Cântați cântece care folosesc jocuri de cuvinte, sau schimbați literele în cuvinte pentru a le transforma în cuvinte noi.

Citiți unul altuia

Citiți pe rând cu voce tare în timpul poveștii. Pe măsură ce copilul tău crește ca cititor, poți să citești treptat mai puțin și să-l lași pe copilul tău să preia conducerea mai des. Dacă ai și copii mai mici, încurajează-l pe cel mai mare să-și asume responsabilitatea de a le citi.

Subliniază relațiile dintre cuvinte

Vorbește despre cuvinte ori de câte ori poți. Explicați cum cuvintele înrudite au ortografiile semnificații similare. Arată cum un substantiv precum cunoașterea, de exemplu, se raportează la un verb precum cunoașterea. Subliniază cum „sălbăticia” în sălbăticie și în sălbăticie sunt scrise la fel, dar pronunțate diferit.

Citește și: Tu știi să răspunzi la aceste întrebări din literatura română?

Fă cărțile speciale

Copiii care au probleme cu lectura pot încerca să evite acest lucru, deoarece îi face să se simtă anxioși sau frustrați. Încearcă să creezi sentimente pozitive în jurul lecturii, făcând-o un răsfăț. Obține-i copilului un card de bibliotecă sau desemnează un timp special de lectură doar pentru voi doi. Oferă cărți ca cadouri sau recompense.

Fă lectura creativă!

Schimbă activitățile de lectură pentru a juca cu punctele forte ale copilului. Dacă copilului tău îi place să deseneze sau să facă lucruri, creați împreună o carte. Îndoiți hârtia și capsați-o pentru a semăna cu o carte. Lucrați împreună pentru a scrie propoziții pe fiecare pagină și cereți-i copilului să adauge ilustrații sau imagini. Apoi citiți-o împreună cu voce tare.

Lasă copilul să aleagă

Unii copii preferă cărțile non-ficțiune, unii iubesc doar romanele fantastice sau grafice. Sau poate copilul tău preferă cărțile audio sau să citească lucruri online. Important este să exersezi lectura, indiferent unde sau cum se întâmplă.

Căutați o serie de cărți

Cereți unui bibliotecar sau unui profesor sugestii despre seriale de cărți populare pe care copilul tău le-ar putea plăcea. Citirea unei serii de cărți îi ajută pe copii să se familiarizeze cu tonul, personajele și temele. Această familiaritate poate face următoarele cărți din serie mai ușor de înțeles.

Sursa foto: depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora