Monumente în mişcare - Memoria Rezistenţei, o expoziţie inedită de sculptură
Proiectul „Monumente în mişcare – Memoria Rezistenţei” propune sculpturi contemporane temporare de mari dimensiuni în memoria mişcărilor de rezistenţă împotriva comunismului din România, ce vor fi prezentate în mai multe oraşe din ţară în perioada iulie-octombrie 2017.
Proiectul „Monumente în mişcare – Memoria Rezistenţei” deschide problematica memoriei istoriei recente a dictaturii comuniste prin crearea şi amplasarea de monumente de artă contemporană în oraşe unde au existat mişcări de rezistenţă împotriva comunismului sau spaţii opresive de detenţie: Piteşti, Râmnicu Sărat, Braşov, Făgăraş, Oradea. Proiectul este organizat de Nasui Collection & Gallery şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
Sculpturile sunt create din materiale contemporane şi sunt gândite a fi „în mişcare”: pot fi mutate şi amplasate ulterior şi în alte spaţii, „încărcându-se” simbolic şi valoric la fiecare destinaţie.
Fiecare sculptură sau instalaţie sculpturală propusă prin proiect marchează specific, atât ca şi conţinut simbolic cât şi ca prezenţă arhitecturală, importanţa şi relevanţa spaţiului memorial unde este amplasată sau la care face referire: un spaţiu de tortură, moarte ori încarcerare sau un eveniment de rezistenţă de tip revoltă sau acţiune de protest este marcat din punct de vedere artistic ca emoţie, prezenţă fizică şi simbolică printr-o lucrare de artă contemporană, convertind mesajul istoric într-un mediu cultural-artistic.
Din 20 iulie 2017 Memorialul Închisoarea Piteşti va găzdui 11 sculpturi de mari dimensiuni (3.50 m înălţime) ale artistului Cătălin Bădărău, expuse sub forma unei instalaţii.
La Râmnicu Sărat se va comemora „Închisoarea Tăcerii” prin plasarea în oraş a unei sculpturi monumentale a artistului Bogdan Raţa. Închisoarea de la Râmnicu Sărat a funcţionat o perioadă ca punct de tranzit pentru deţinuţii politici, care erau transferaţi în alte centre de detenţie pentru executarea pedepsei. Dintre cei mai cunoscuţi deţinuţi amintim pe Ion Mihalache, Ilie Lazăr, Victor Rădulescu Pogoneanu, Corneliu Coposu.
La Braşov este comemorată Revolta de la Braşov din anul 1987, o acţiune de protest împotriva politicilor economice şi sociale impuse de Nicolae Ceauşescu, când 61 de muncitori de la Întreprinderea de autocamioane Steagul Roşu au fost arestaţi. Ansamblul sculptural propus este creat de sculptorul şi profesorul Aurel Vlad.
Următoarele comemorări propuse prin intermediul sculpturilor contemporane de mari dimensiuni sunt pentru Memorialul Rezistenţei Anticomuniste „Ţara Făgăraşului” şi pentru lagărul care a funcţionat în Cetatea Oradea.
Lucrările monumentale sunt create de Bogdan Raţa, Cătălin Bădărău şi Aurel Vlad, sculptori şi cadre didactice la Facultatea de Artă şi Design din Timişoara şi respectiv la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.