Arealul Munţilor Făgăraş va deveni cel de-al 14-lea Parc Naţional printr-un proces ce se va întinde de anul acesta până în 2020. Hotărârea a fost luată de Guvernul României care va iniţia o ofertă de colaborare pe bază de voluntariat public-privat adresată organizaţiilor de mediu care doresc să sprijine pe termen lung constituirea parcului naţional, autorităţilor statului şi celor locale din zona viitorului parc.
Prin declararea masivului muntos cu o arie de aproximativ 2000 km2 ca arie naturală protejată, se va asigura conservarea şi punerea sub protecţie a unui capital natural extraordinar. Parcul Naţional Munţii Făgăraş va constitui cel mai important rezervor de biodiversitate din Munţii Carpaţi cu 27 de tipuri de habitate naturale, 6 specii de mamifere, 3 de amfibieni, 4 de peşti, 13 de nevertebrate şi 66 de plante endemice, toate de interes european, rezervor de apă curată cu debit constant şi cel mai mare bazin forestier al României.
În această vară, organizaţia de mediu Greenpeace România a cartat 854 de hectare de păduri virgine din Munţii Făgăraş pentru a fi incluse în Catalogul Naţional al Păduri Virgine şi Cvasivirgine prin intermediul unei tabere de voluntari organizată la Cumpăna. Decizia de declarare a Munţilor Făgăraş drept Parc Natural înseamnă încă o şansă pentru păstrarea acestor păduri cu importanţă la nivel mondial.