Muzeul de artă din Craiova sau „micul Versailles” este gazda primului concert SoNoRo Conac din acest an - LIFE.ro
Sari la conținut

Primul concert al celei de-a VII-a ediții SoNoro Conac “À la française” va avea loc la Muzeul de Artă din Craiova, în această seară, de la ora 17:00. Programul muzical conține lucrări de Franz Schubert, Maurice Ravel și Jean Cras, în interpretarea lui Francesco Ionașcu, vioară, Răzvan Popovici, violă, și Marcin Sieniawski, violoncel.

Acest prim concert va fi urmat  în perioada 8 mai – 11 iulie de alte 15 seri de muzică clasică în clădiri istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural românesc, multe dintre ele construite în stilul eclectic francez al începutului de secol XX, perioadă de maximă înflorire arhitectonică a țării noastre.

“À la française”, cea de-a VII-a ediție Sonoro Conac, este inclusă în Sezonul România – Franța 2019, ocazie cu care vor fi celebrate prin concerte și manifestări de recunoaștere a valorii lor arhitecturale, câteva dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu din România, alături de castele și conace din Franța.

Povestea „micului Versaiiles, cum îl numesc craiovenii

Muzeul de Artă din Craiova, cunoscut și sub numele de Palatul Jean Mihail, a fost construit după planurile arhitectului francez Paul Gotterreau. Clădirea a fost realizată într-un stil eclectic cu elemente de academism francez și prezintă numeroase asemănări cu Palatul Cheverny de pe Valea Loarei. Impresionantul palat a aparținut unuia dintre cei mai bogați români ai perioadei interbelice, Jean Mihail, și se întinde pe 2 niveluri și are 36 de camere, majoritatea realizate din materiale de cea mai bună calitate. Holul de onoare, salonul de primire, Sala Oglinzilor, dar și celelalte spații cuprind elemente raffinate, precum oglinzi veneţiene, plafoane şi cartuşe pictate, candelabre cu ornamente din cristal de Murano, coloanele  si scări din marmură de Carrara si pereţi tapisaţi cu mătase de Lyon.

La moartea sa, Jean Mihail a lăsat statului toată averea, inclusiv acest palat, care din 1954 devine sediul Muzeului de Artă din Craiova. Printre cele 8000 de exponate de artă europeană și românească, se numără lucrările lui Constantin Brâncuși si tablourile semnate de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza sau Camil Ressu.

„Influența franceză în cultura noastră a fost foarte mare, de la artă și arhitectură, până la modalități de organizare administrativă, dar și aportul țării noastre adus culturii franceze, prin intelectualii și artiștii de origine română, a fost important și ne bucurăm că acest sezon comun a reușit să sublinieze atât de bine această relație, ce a îmbogățit ambele culturi.  În această ediție vom realiza un schimb cultural cu Franța, vom avea invitați artiști francezi de vârf la concertele Conac, ce vor concerta alături de artiștii români sau internaționali, cu al căror nivel înalt ne-am obișnuit deja deja publicul”, declară muzicianul Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac și al Festivalului SoNoRo.

SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.

Programul complet al concertelor SoNoRo Conac, incluse în Sezonul România-Franța, este următorul:

24 aprilie  – Muzeul de Arta din Craiova, jud. Dolj

8 mai – Palatul Comunal din Buzău, jud. Buzău

9 mai – Castelul Arcuș, jud. Covasna

10 mai – Castelul Haller, Ogra, jud. Mureș

11 mai – Castelul Apafi, Dumbrăveni, jud. Sibiu

12 mai – Palatul Peleș, jud. Prahova

30 mai – Palatul Regal, București

31 mai – Biserica Fortificată din Criț, jud, Brașov

1 iunie – Biserica Fortificată din Meșendorf, jud. Brașov

2 iunie – Biserica Fortificată din Viscri, jud. Brașov

3 iunie – Cercul Militar din Brașov, jud. Brașov

7 iulie – Sinagoga Neoloagă din Oradea, jud. Bihor

8 iulie – Biblioteca Astra din Sibiu, jud. Sibiu

9 iulie – Castelul Bran, jud. Brașov

10 iulie – Biserica Cisterciana de la Cârța, jud. Sibiu

11 iulie – Vila Florica de la Ștefănești, jud. Argeș

life.ro, partener media al acestui eveniment, îți va dezvălui de fiecare data povestea clădirii ce stă în spatele fiecărui concert.

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: [email protected] sau 0741.190.470.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora