Muzica şi filmul se întrepătrund la TIFF anul acesta
Concerte în premieră, proiecţii-eveniment acompaniate de improvizaţii muzicale live, cine-concerte în Biserici şi prezenţa unor invitaţi de renume internaţional marchează cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (25 mai – 3 iunie, Cluj-Napoca). Biletele pentru cele mai importante concerte şi cine-concerte programate în perioada celui mai mare festival de film din România au fost puse deja în vânzare.
Iată care este programul reprezentaţiilor muzicale de la TIFF
Concert: The Colorist Orchestra & Emiliana Torrini
Marţi 29 mai, ora 19:00, Casa de Cultură a Studenţilor
Celebra artistă de origine islandeză se numără printre vocile preferate ale trupei The Colorist Orchestra (Belgia). Colaborarea lor s-a concretizat într-un album pe care The Guardian l-a descris ca pe o ,,colecţie vibrantă şi colorată de fuziuni ale clasicului şi contemporanului’’.
Vocea inconfundabilă a Emilianei Torrini, comparată adesea cu cea a celebrei Bjork, poate fi ascultată şi pe coloana sonoră a unor filme ca The Lord of the Rings (2002, r. Peter Jackson), Men, Women & Children (2014, r. Jason Reitman) sau Tenderness (2009, r. John Polson). Muzica ei este recolorată de către cei 8 membri The Colorist Orchestra într-o manieră cu totul şi cu totul inedită. Sound-ul lor hipnotizant este rezultatul combinaţiei incredibile de instrumente clasice folosite în moduri neconvenţionale şi obiecte muzicale neobişnuite. Decorul fantastic – o instalaţie din lemn aflată într-o continuă mişcare, transformă show-ul într-o memorabilă poveste audio-vizuală.
Cine-concert: Safety Last! acompaniat live de Samuel Liégeon
Duminică, 27 mai, ora 19:00, Casa de Cultură a Studenţilor
Comedia romantică mută regizată de Fred C. Newmeyer şi Sam Taylor a rămas în istoria cinematografiei pentru una dintre cele mai faimoase imagini ale epocii: un bărbat agăţat de limba unui ceas-turn, atârnând la înăţime, deasupra oraşului. Se spune că însuşi protagonistul filmului, actorul Harold Lloyd, a fost implicat în realizarea acestei cascadorii, în ciuda faptului că-şi pierduse recent două degete în timpul unor filmări. După aproape un secol de la lansare, Safety Last! (1923) este în continuare considerat de critici unul dintre cele mai frumoase filme mute, iar publicul TIFF îl va putea urmări la această ediţie pe muzica live interpretată de pianistul şi organistul Samuel Liégeon (Franţa). Artistul care a sedus publicul din Europa şi din S.U.A. cu improvizaţiile sale muzicale, a fost distins în 2008 cu premiul I la prestigioasa competiţie internaţională Boëllmann-Gigout, la Strasburg, iar în anii următori s-a remarcat în competiţiile internaţionale de improvizaţie din Leipzig, Harlem, Münster şi Chartres. Magia muzicii pe care o creează cu atât de multă uşurinţă va acompania live imaginile impresionante ale legendarului Safety Last!
Cine-Concert: Fantoma de la Operă acompaniat live de Samuel Liégeon
Luni, 28 mai, ora 21: 45, Biserica Romano-Catolica „Sfânta Treime” (Str Universităţii nr. 5)
Improvizaţiile muzicale extraordinare realizate de pianistul şi organistul francez Samuel Liégeon vor acompania live şi proiecţia unuia dintre cele mai cunoscute horror-uri
din istoria filmelor mute. Fantoma de la Operă (The Phantom of the Opera, 1924), clasicul alb-negru regizat de Rupert Julian este prima adaptare a romanului omonim scris de Gaston Leroux. Ecranizarea poveştii despre crimele înfiorătoare săvârşite în numele dragostei de enigmatica entitate care locuia în Opera din Paris va fi prezentată publicului TIFF pe muzica hipnotizantă a multi-premiatului muzician Samuel Liégeon.
Cine-Concert special de 1 iunie: Ochiul magic
Vineri, 1 iunie, ora 17:00, Casa de Cultură a Studenţilor
Pornind de la opera cinematografică a regizorului Georges Méliès, Ochiul magic (En plein dans l’œil) recreează universul poetic şi supra-realist, marcat de inovaţiile tehnice ale cineastului. Compoziţiile muzicale spectaculoase, compuse de Jean-Francois Alcoléa şi interpretate live de către Alcoléa & Cie, au fost create special pentru filmele proiectate, oferind publicului şansa de a descoperi începuturile cinematografiei şi ale animaţiei. Cei mai mici dintre spectatori vor fi cuceriţi de imaginile impresionante, de personificările fantastice şi de efectele de lumini şi sunet, îmbinate într-o manieră jucăuşă şi curajoasă.
Georges Méliès este recunoscut pentru utilizarea trucajului, a imaginilor time-lapse, a expunerii multiple şi a colorizării filmelor, iar fraţii Lumière îl considerau ,,inventatorul cinemaului’’. Spectacolul audio-vizual spune povestea primilor paşi în lumea filmului, inspirându-se din bogăţia moştenirii şi creativităţii cinematografice a lui Méliès şi adăugând orchestraţii speciale. Atmosfera creată de proiecţia filmelor semnate de autor, printre care se numără Le voyage à travers l’impossible (1904) şi Le voyage de Gulliver a Lilliput et chez les Géants (1902), va fi dublată de efecte de lumină şi de un design scenic inovator, care vor face deliciul publicului tânăr.
Rezultatul: un mix acustic live, ce îmbină solemnitatea muzicii clasice cu ritmurile pop şi accentele underground.