A muncit de la 14 ani, dar Simona Ghiga a lăsat o carieră promițătoare în comerț ca să pledeze pentru protejarea mediului: „Cu toții suntem generatori de deșeuri. Sunt împăcată cu gândul că am fost ce și cât am putut mai bine” - LIFE.ro
Prima pagină » A muncit de la 14 ani, dar Simona Ghiga a lăsat o carieră promițătoare în comerț ca să pledeze pentru protejarea mediului: „Cu toții suntem generatori de deșeuri. Sunt împăcată cu gândul că am fost ce și cât am putut mai bine”
A muncit de la 14 ani, dar Simona Ghiga a lăsat o carieră promițătoare în comerț ca să pledeze pentru protejarea mediului: „Cu toții suntem generatori de deșeuri. Sunt împăcată cu gândul că am fost ce și cât am putut mai bine”
Simona Ghiga a îmbrățișat pe parcursul său profesional momentul când a trebuit să meargă pe altă direcție, să abordeze o nouă poziție, dar și un nou punct de vedere. A înțeles încă din facultate, de pe vremea când făcea în paralel și voluntariat, că lucrurile se întâmplă pentru ea, dar și pentru comunitatea pentru care alegi să te implici. Este antreprenoare și activist de mediu, iar creșterea capacității și sustenabilității societății civile în privința păstrării mediului și grija față de natură reprezintă o parte importantă a vieții de zi cu zi a sa, dar pe care ar dori să o transforme să fie a tuturor și care începe chiar cu generația de copii de azi.
ECO Arena este proiectul pe care l-a construit cu pași mici, care a pornit de la o idee și care s-a transformat într-una de succes. ECO Arena a împlinit 12 ani de activitate în domeniul managementului deșeurilor electrice. Anul 2010 a însemnat startul unei călătorii foarte frumoase pentru Simona Ghiga. Să o cunoaștem!
Simona Ghiga:„Pasiunea și dorința de a acționa m-au condus către momentul prezent”
Simona, înainte să trecem la lucrurile oficiale, mi-ar plăcea să știu cât de mult ai așteptat să ai un nou rol, cel de mamă?
Mi-am început „cariera” ca mamă acum 5 ani, cu prima mea fetiță. Acum ne-am mărit familia cu un nou membru și pot spune că acest rol îți aduce cele mai mari bucurii și împliniri.
Apelativul „mamă” te onorează cel mai mult acum?
Cu siguranță, da! Este un sentiment pe care nu-l pot descrie în cuvinte și care are o încărcătură emoțională fără limite.
Înainte de a deveni mamă, Simona, cu ce roluri te identificai?
Ca noi toți, am trecut prin diferite etape ale vieții în care am avut diferite experiențe. În timpul facultății am fost voluntar, dar pasiunea și dorința de a acționa m-au condus către momentul prezent, când am ajuns să fiu antreprenor și activist de mediu.
Pe rând, dar și în paralel, purtăm diferite pălării în viață. Care „pălărie”ai purtat-o cu cea mai mare mândrie?
Tot ceea ce am făcut până acum, și sigur nu se va schimba de acum înainte, a fost din dorința de a ajuta, de a aduce o schimbare. Toate proiectele în care m-am implicat au fost guvernate de principiul eticii și echitabilității.
Cum jonglezi în prezent cu atribuțiile de mamă și cu cele de la serviciu? E ușor sau greu?
Este provocator, dar și foarte frumos. Important este să mențin un echilibru între viața personală și cea profesională.
Simona Ghiga:„Am intrat în câmpul muncii la 14 ani, iar părinții nu m-au putut susține finaciar la o facultate privată”
Frumos, e garantat, altfel nu te aflai unde te afli. Ce-mi poți împărtăși?
Nicio zi nu se aseamănă cu alta. 😊 Fie că e vorba de familie sau de job, ritmul este foarte alert și calmul și stăpânirea de sine sunt vitale.
Înainte de a creiona, dar și materializa ECO Arena, unde te puteam găsi? De pe băncile facultății, ai intrat în câmpul muncii într-un anumit domeniu, dacă e să ne gândim la un firesc. Așa e sau demontezi spusele mele?
Am intrat în câmpul muncii la 14 ani. Mi-am dorit să învăț lucruri și să nu renunț dacă mi-e greu. Am terminat liceul în domeniul alimentației publice, și aș fi dorit să continui acest drum ce ar fi fost posibil optând pentru o facultate cu taxă. Situația financiară nu a permis părinților această cheltuială așa că am ales o facultate de stat, acum fiind absolventă a facultății de Textile Pielărie din cadrul Universității Gheorghe Asachi din Iași. Primul an a fost cu bursă de merit, însă nu a fost suficient. Din anul al II-lea m-am angajat în comerț. Apoi, am cunoscut oameni potriviți care au crezut în mine și mi-au dat șansa să fiu antreprenor si activist de mediu. Această șansă m-a facut să-mi doresc să aflu mai multe, astfel am ales Masterul Facultății de Inginerie Chimică și protectia Mediului din cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași. Aici am întâlnit cadre didactice dedicate cercetatării de mediu ce mi-au oferit posibilitatea să mă alătur acestor studii ceea ce a dus la un doctorat a cărui teză urmează a fi susținută anul următor.
Activitățile de voluntariat desfășurate în timpul facultății m-au condus direct către domeniul protecției mediului, a protejării resurselor naturale.
Și dacă tot am ajuns să vorbim despre serviciu, ce semnificație are pentru tine ECO Arena?
ECO Arena este proiectul pe care l-am construit de la zero și care a implinit 12 ani de activitate în domeniul managementului deșeurilor electrice. Anul 2010 a însemnat startul unei călătorii foarte frumoase pentru mine.
Simona Ghiga:„ECO Arena este un dar al comunității ieșene”
Pentru ceilalți ce ar trebui să însemne?
ECO Arena este, din punctul meu de vedere, un dar al comunității ieșene. Este proiectul care oferă servicii de calitate și care a contribuit la creșterea nivelului de educație și de conștientizare a importanței reciclării selective a deșeurilor electrice.
Unde ai vrut să ajungă proiectul tău?
Mi-am dorit mereu ca Iașul, dar și celelalte județe din Moldova să apară pe harta reciclării și acest lucru s-a întâmplat. Eco Arena oferă în acest moment programe inedite de colectare și reciclare întregii comunități din județele Moldovei.
Să-l numim „de suflet”? De ce?
Pentru mine intrarea în acest domeniu a fost un moment de cotitură. Mi s-a părut că oferă oportunități extraordinare pentru un tânăr absolvent de facultate, că aici se vor dezvolta multe dintre meseriile viitorului, că sustenabilitatea și eco-responsablitatea vor deveni cuvinte uzuale în vocabularul noilor generații. Cei doi copii ai mei fac deja parte din generația viitoare și cu atât mai mult îmi doresc să le pot oferi un mediu mai curat în care să crească.
Care să fie misiunea și viziunea? Ce-mi poți reda?
Misiunea ECO Arena este de a contribui activ la conservarea, protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi a sănătăţii noastre, a tuturor. Ne concentrăm eforturile pentru ca fiecare cetățean să devină conştient de impactul pe care îl are în comunitatea în care trăieşte şi de faptul că suntem direct responsabili de deşeurile pe care le generăm.
Simona Ghiga:„Obiectivul principal este prestarea de servicii de colectare a deșeurilor electrice și electronice”
Simona, dar când s-a născut ideea acestui proiect și când ai implementat-o?
Așa cum am spus, anul 2010 a reprezentat punctul de start pentru activitatea mea în domeniul gestionării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice. Am început sub aripa Asociației Române pentru Reciclare care mi-a oferit libertatea de a crea, de a inova, de a dezvolta rețete adaptate specificului nostru local. ECO Arena a venit ca o consecință firească a 10 ani de activitate.
Concret, ce înseamnă ECO Arena? Cum s-a desfășurat?
Obiectivul principal al proiectului ECO Arena îl reprezintă prestarea de servicii de colectare a deşeurilor electrice şi electronice DEEE de la persoane fizice (cetăţeni) şi persoane juridice/instituții publice din zona de Est pentru județele Vaslui, Iași, Botoșani și Suceava.
Printre obiectivele secundare includem pe de-o parte, desfășurarea de acțiuni de conştientizare a importanței protecţiei mediului înconjurător şi inclusiv a calităţii vieţii în rândul persoanelor fizice, iar pe de altă parte, informarea şi susținerea persoanelor juridice/instituțiilor publice în îndeplinirea obligațiilor prevăzute de lege pentru casarea deșeurilor electrice și electronice.
Ați avut campanii în Iași, nu?
Printre campaniile mari realizate în cadrul ECO Arena pot preciza 5 Iunie Ziua Mediului și 18 Octombrie Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice. Sunt două evenimente importante, sărbătorite cu fast începând cu anul 2018 și până în prezent, ce au loc la nivelul județului Iași, acestea implementând bune obiceiuri în rândul populației.
Cum a primit comunitatea ieșeană activitățile propuse de voi?
Mereu am fost impresionată de reacția pozitivă a ieșenilor la fiecare acțiune întreprinsă. Fie că a fost vorba de autoritatea locală sau de cetățeni, cu toții au ințeles și au răspuns pozitiv chemării noastre de a proteja mediul și sănătatea.
Care sunt obiectivele pe care ți le-ai propus? Te-ai ținut de ele?
ECO Arena în sine este proiectul mamă din care derivă activitățile conexe în domeniul mediului. Este un proiect umbrelă sub care se desfășoară acțiuni diverse în domeniul colectării, reciclării și protejării mediului și având în vedere rezultatele obținute, pot spune că acest obiectiv a fost atins.
Simona Ghiga:„Cu toții suntem generatori de deșeuri”
Cine sunt clienții voștri?
Cu toții suntem generatori de deșeuri, atât la noi acasă, cât și la locul de muncă. Așadar oferim servicii gratuite de colectare oricui dorește să se debaraseze în mod responsabil de deșeurile electrice, fie că este cetățean, companie sau instituție.
Ai închegat colaborări cu școlile din oraș?
Implementarea educației de mediu în rândul preșcolarilor, cât și în unitățile de învățământ este un obiectiv foarte important pentru noi. De-a lungul anilor am organizat sesiuni cu grupuri de 30 până la 100 de copii. În cursul acestui an am interacționat cu mii de tineri și peste 100 de cadre didactice dornice să aducă o schimbare în comunitatea în care trăiesc.
Ce activități ați desfășurat împreună?
Împreună cu preșcolari, elevi și cadre didactice am desfășurat ore deschise, acțiuni de informare a comunității, concursuri creative.
Simona, ce planuri ai pentru ECO Arena? Ce proiecte ticluiești?
Suntem pregătiți să lansăm campania cu ocazia Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice #ewasteday pe care o vom sărbători pe 14 octombrie.
În paralel, avem strategii de dezvoltare prin care ECO Arena urmărește extinderea serviciilor de colectare și posibil de valorificare a deşeurilor DEEE prin mărirea și diversificarea activităţii în orașele din estul României.
Apropo, singură sau ai oameni în echipă? Ce poți spune?
Sunt o persoană care a reușit să își transforme pasiunea într-o afacere sustenabilă în timp. Sunt un om care depune multă muncă în ceea ce face, de aici și rezultatele pe care am reușit să le obțin. Dar nu aș fi reușit singură. Sunt un om de echipă, care se bazează 100% pe membrii echipei ECO Arena. Fără echipa mea nu ar fi posibil niciun proiect dedicat comunității. Doar împreună putem spera la un viitor verde!
Simona, cât de mulțumită ești de tine și cu tot ce ai înfăptuit până acum?
Sunt împăcată cu gândul că am fost ce și cât am putut mai bine. Am greșit, am învățat, dar nu m-am oprit. Mai am încă multe de realizat.
Viața ta profesională, dar și personală arată cum ți-ai imaginat-o?
Nu aș putea spune că mi-am desenat un tablou și am urmărit să-i dau viață. Fiecare alegere m-a condus către acest moment și aștept cu entuziasm tot ce urmează să se desfășoare în viața mea.