Noapte Albă a Filmului Românesc: maraton nocturn de cinefil
Dacă la Noaptea Muzeelor ai şansa să vezi, într-o singură noapte, mai multe expoziţii de artă, la Noapte Albă a Filmului Românesc poţi face un maraton de cinefil vizionând cele mai bune producţii româneşti din ultimul an. Pe 21 septembrie, când va avea loc cea de-a noua ediţie a evenimentului, vei putea vedea aşadar filme în premieră aşa cum este, spre exemplu, „Dragoste 1. Câine”, regizat de
Florin Şerban, cu Cosmina Stratan şi Valeriu Andriuţă în rolurile principale; filme încă nelansate în cinema precum „O lună în Thailanda”, cel mai nou film semnat de Paul Negoescu; sau pelicule premiate în festivaluri internaţionale, aşa cum este filmul lui Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, propus de altfel pentru nominalizările la categoria „Cel mai bun film străin”, la Oscar 2019.
Dacă îţi plac documentarele, la Noapte Albă a Filmului Românesc poţi viziona opt documentare de excepţie, care s-au remarcat pe la festivaluri internaţionale şi care nu au lăsat rece critica de specialitate.
„Popeasca” este unul dintre ele, documentarul realizat de Stanca Radu, nepoata Stelei Popescu, fiind un omagiu impresionant adus marii actriţe. Construit pe baza unor materiale audio-vizuale provenite din arhiva Televiziunii Române dar şi din arhiva personală a actriţei, acest film biografic încearcă un portret complex şi sensibil al celei care a fost Stela Popescu.
„Licu, o poveste românească”, mult comentatul film al Anei Dumitrescu, ce redă România ultimului secol prin ochii unui bătrân de 92 de ani, va fi şi el proiectat.
„Fotbal infinit”, cel mai recent film al regizorului Corneliu Porumboiu, ce-l are-n centru pe Laurenţiu Ginghină, un funcţionar al Prefecturii Vaslui, care-şi pune-n cap să revoluţioneze regulile fotbalului, face parte din line-up.
„România neîmblânzită”, regizat de Thomas Barton-Humphreys şi narat de Victor Rebengiuc, care prezintă frumuseţea sălbatică a României, nu avea cum să lipsească.
„Dacii Liberi”, regizat de Andrei Gorgan şi Monica Lăzurean Gorgan, ce redă cele mai controversate subiecte ale momentului legate de naţionalism, va putea fi de asemenea vizionat.
„Caisă”, documentarul de debut al lui Alexandru Mavrodineanu, care spune povestea relaţiei dintre un antrenor de box şi un tânăr sportiv foarte talentat; „Ouăle lui Tarzan”, al lui Alexandru Solomon, construit pe baza legendarei iniţiative a lui Stalin de a crea omul nou; „Procesul”, regizat de Claudiu Mitcu şi Ileana Bîrsan, care prezintă cazul controversat al lui Mihai Moldoveanu, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susţine că nu a comis-o – sunt documentarele care completează lista.
Pe toate le puteţi viziona în spaţii precum Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Rezidenţa BRD Scena 9, Grădina cu Filme, Unteatru, J’ai Bistrot şi Deschis Gastrobar. Intrarea este gratuită.