Noaptea Institutelor Culturale la a zecea ediţie - LIFE.ro
Sari la conținut

Cea de-a zecea ediţie a Nopţii Institutelor Culturale va avea loc vineri, 24 iunie, în 15 instituţii culturale din Bucureşti, sub egida EUNIC, şi anunţă un program de recitaluri, lecturi, spectacol de teatru după sonetele lui Shakespeare, expoziţii de benzi desenate şi de arhitectură, scurtmetraje prezentate la Cannes, anunţă News.ro.

British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Fundaţia Culturală Greacă, Goethe-Institut, Balassi Intézet – Institutul Maghiar din Bucureşti, Institutul Camões pentru Cooperare şi Limbă Portugheză, Instituto Cervantes de Bucarest, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură, Institutul Polonez, cărora li se alătură Spaţiul Public European, propun un program dens, care va începe la orele prânzului şi se va prelungi până spre dimineaţă.

Coordonatorul seriei de manifestări de anul acesta este Institutul Cultural Român.

În anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea scriitorilor William Shakespeare şi Miguel de Cervantes, programul include un spectacol de teatru după sonetele lui Shakespeare, proiecţii, lecturi şi o dezbatere dedicate marelui dramaturg britanic, o expoziţie de benzi desenate şi de ilustraţie pornind de la o piesă scrisă de Cervantes, precum şi un spectacol-lectură bazat pe fragmente din „entremeses” ale îndrăgitului scriitor spaniol.

Cu un program de recitaluri, de la vioară şi flaut sau oboi, clarinet, corn, fagot, percuţie, la bandoneon, concert în limbile minorităţilor din regiunea poloneză Podlasie, muzică grecească, muzică franţuzească interpretată în vârful unei rochii uriaşe, jazz, jam session live, festa portuguesa, silent disco şi post-techno party, cea de-a zecea ediţie a Nopţii Institutelor Culturale oferă o călătorie muzicală pentru toate gusturile.

Noaptea de 24 iunie aduce şi numeroase proiecte expoziţionale: un dialog în benzi desenate, bazat pe improvizaţie, un graffiti performance, expoziţie de sculptură, expoziţia de BD şi ilustraţie „Miguel En Cervantes. Panorama Minunăţiilor”, expoziţia de obiecte adunate „BLANK”, expoziţia de arhitectură, design de produs, fashion şi grafic design „Romanian Design Week Classics”, expoziţia vestimentară „Veşminte tradiţionale greceşti”, expoziţia itinerantă „Cele mai frumoase cărţi”, expoziţiile de fotografie „Azulejo: Story of tiles”, „Romy Schneider” sau „Immota Manet” (care prezintă, în fotografii alb-negru, urmările cutremurului din L’Aguila).

Nici oferta de filme nu este mai prejos. Vor putea fi vizionate: „Mediterranea” de Jonas Carpignano, una dintre cele trei pelicule finaliste în competiţia pentru Premiul LUX 2015, acordat de Parlamentul European; „Prospero’s Books”, în regia lui Peter Greenaway; „Romanian Short Waves 9”, scurtmetraje româneşti prezente la Cannes 2016; „Short from Spain”, filme scurte selectate de Institutul de Cinematografie şi Arte Vizuale din Spania; „Sissi I”, de Ernst Marishka, cu Romy Schneider în rolul împărătesei Elisabeta a Austriei; „La Passante du Sans-Souci” de Jacques Rouffio, în ultima interpretare cinematografică a celebrei actriţe franco-germane, sau „Şopteşte-mi dacă uit”, de Çagan Irmak.

Cursurile de limbi străine, jocurile şi dezbaterile interculturale, pe tema diversităţii sau a stereotipurilor, spectacolele de teatru şi atelierele pentru copii şi adulţi, printre care cel dedicat artei tradiţionale turceşti de a desena pe apă, ebru, sau cel prin care copiii învaţă să construiască propria căsuţă pentru păsări, folosind tehnica papier-mâché – vor completa paleta multidisciplinară din data de 24 iunie.

Şi cum niciodată nu au lipsit de la Noaptea Institutelor Culturale surprizele culinare, participanţii la maratonul cultural sunt invitaţi să guste preparatele turceşti şi poloneze şi să încerce celebrul gulaş unguresc sau tradiţionala spaghettata, pregătită live.

Programul se va desfăşura în intervalul orar 12.00-2.30 în 12 spaţii culturale din Capitală: ARCUB – Hanul Gabroveni, British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, Green Hours, Goethe-Institut, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură şi Spaţiul Public European, care vor găzdui peste 50 de evenimente propuse de cele 15 instituţii culturale.

Noaptea Institutelor Culturale este un proiect organizat de EUNIC Bucureşti, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora