Noul serial al lui Ryan Murphy, Pose, ne introduce în lumea fascinantă a voguingului? Dar ce înseamnă acest dans care le-a fascinant pe Madonna sau Beyoncé?
Ryan Murphy face istorie din nou. Producătorul unora dintre cele mai apreciate producţii de televiziune din ultima vreme – American Crime Story, American Horror Story, Feud sau Glee – revin pe FX cu un nou serial: Pose.
Pose se doreşte a fi o frescă a societăţii din New York-ul anilor 1980: apariţia luxosului univers Trump, viaţa socială din centrul oraşului, precum şi lumea captivantă aball culture.
În noua producţie, Ryan Murphy îi va avea alături pe mai vechii săi colaboratori, actorii Evan Peters, Kate mara şi James Der Beek. Dar şi cel mai mare număr de actori din comunitatea LGBTQ, precum şi cel mai mare număr de actori trasgender: MJ Rodriguez, Indya Moore, Dominique Jackson, Hailie Sahar şi Angelica Ross.
Poseva avea premiera peste ocean pe 3 iunie. Până atunci, pentru a vă convinge de cât de interesant este serialul, vă puteţi uita la trailerul oficial al acestuia:
Pose ne introduce în lumea fabuloasă a ball culture. Dar ce este aceasta?
Show-uri în care indivizi se îmbracă cu haine care, în mod normal, sunt purtate de sexul opus, adoptând gesturi ale acestora. Aceşti regi şi regine (drag queens or kings) ale scenei dezvoltă un alter ego – un nume de scenă şi o atitudine caracteristică acestui personaj.
Însă oamenii care fac parte din această cultură sunt mai mult decât performeri, sunt membri unei comunităţi care se ajută şi se susţine reciproc. Atunci când oamenilor din comunitatea LGBTQ le este greu (suferă de anumite boli, nu au bani sau sunt respinşi de familiile lor) se refugiază în aceste familii pe care şi le aleg. Toate familiile din această comunitate se organizează în case care au o figură paternă, una maternă. Unul dintre cele mai cunoscute case, House of Mizrahi, condusă, din 1992, de Andre Mizrahi, domină de foarte multă ori ringul de dans. O scenă caracterizată de respect, creativitate sau toleranţă, fără restricţii de niciun fel – gen, rasă, filosofie de viaţă. Toţi aceştia au în comun: iubirea pentru fashion, talentul pentru dans, nevoia de a aparţine unui loc în care să fie ei înşişi … şi voguing.
Dar ce este vogue (dansul, nu revista)?
Poate te-ai întrebat vreodată de unde se inspiră Beyoncé în dansurile sale, ei bine vogue este unul dintre răspunsuri. Acest stil de dans a luat naştere la finalul anilor 1980 şi a fost iniţial ales de reginele ringurilor de dans din Harlem. Admirând modelele celebre de pe Fifth Avenue care pozau în reviste, dansatorii au adus acele mişcări în cluburile de noapte underground. Exagerând mişcările, gesturile şi pozele de final ale fetelor de marile scene din industria fashion, dansatorii au dus totul la următorul nivel: folosindu-se de mâini şi de corp pentru a spune poveşti. Mişcările de dans, costumele, machiajul, totul a ajuns să poarte numele vogue, după celebra revistă de fashion.
Dansul, deloc uşor, presupune integrarea a cinci elemente:
- Duckwalk – exact aşa cum îi spune şi numele, acest tip de mişcare provine de la mersul de raţă, implicând ca dansatorul să se ghemuiască, lovindu-şi picioarele în timp ce merge pe tocuri cât mai înalte
- Catwalk – precum mişcările de pe podiumurile de fashion, dansatorul trebuie să meargă foarte feminin pe ringul de dans cu un picior în faţa celuilalt, în timp ce şoldurile sunt împinse dintr-o parte în alta, iar mâinile sunt aruncate înainte în sensul opus mişcărilor picioarelor
- Hands – în vogue, mâinile dansatorului sunt foarte importante pentru că ele sunt cele prin care acesta îşi spune povestea – cu ajutorul lor acesta poate să exprime bucurie sau tristeţe, singurătate sau groază, iubire sau împlinire
- Floorwork – în această parte a dansului, pentru a atrage cât mai mult atenţia juraţilor, performerul trebuie să îşi arate senzualitatea la sol, rostogolindu-se sau răsucindu-se
- Spins & Dips – poate cea mai grea, dar şi cea mai spectaculoasă parte a show-ului, aceste mişcări sunt caracteristice prin întoarceri sau sărituri în aer pe care dansatorul trebuie să le execute prin bătăi pe podea
Toate aceste mişcări sunt prezentate, în video-ul de mai jos, de Leiomy Maldonado:
Voguing-ula început să fie foarte cunoscut atunci când Madonna l-a promovat în videoclipul melodiei sale Vogue, fascinată de dansatorii din aceste cluburile underground. Şi a fost cu adevărat cunoscut datorită documentarului Paris is Burningcare a câştigat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film Sundance din 1991. Vogue este şi va rămâne un fenomen artistic: