Nu are aripi, dar ceea ce face el este muncă de înger: Keanu Reeves
„Cu fiecare rol pe care îl interpretez, dau totul”, a declarat Keanu Reeves la premiera celui mai nou film al său, ”Siberia”, a cărui premieră a avut loc miercuri noaptea la teatrul Metrograph, din New York. Îl credem pe cuvânt, nu doar pentru că acum, la 54 de ani, este îndrăgostit de actorie la fel cum era la primul lui rol, ci pentru că Reeves are o putere de a se dărui în tot ceea ce face, cum puţini oameni o au. Pentru mulţi, el este un erou. Şi nu doar unul de cinema. Ci unul real, în carene şi oase, care de mai bine de 15 ani a salvat, la propriu, vieţi omeneşti.
Ştim cu toţii că soarta nu a fost prea blândă cu el: s-a născut într-o familie cu pribleme, şi-a pierdut copilul la naştere şi iubita la puţin timp după aceea, într-un accident de maşină. Viaţa i-a luat şi cel mai bun prieten, River Phoenix, care a murit din cauza unei supradoze cu droguri, iar surorii lui i-a dat o luptă grea: leucemia.
Toate acestea i-au răpit o bună parte din viaţă, din fericire, din ceea ce este el, dar i-au dat la schimb forţa de a-i ajuta pe alţii.
A înfiinţat în acest sens o fundaţie nonprofit de finanţare în domeniul cercetării cancerului şi a îngrijirii copiilor bolnavi (fundaţie cu care nu şi-a asociat niciodată numele dorind să rămână anonim). A donat sume imense pentru Spinal Cord Opportunities for Rehabilitation Endowment (SCORE), o organizaţie caritabilă care susţine jucătorii de hochei cu leziuni ale coloanei vertebrale.
În timp ce multe celebrităţi sunt mai vocale cu privire la filantropia lor, Keanu nu-şi trâmbiţează aproape niciodată multele fapte bune. „Banii nu înseamnă nimic pentru mine. Dau mult şi trăiesc pur şi simplu. Ştim cu toţii că sănătatea este mult mai importantă”, a spus odată actorul.
Keanu a sprijinit, de asemenea, producţia nenumărator filme, aşa cum este cazul blockbaster-ului ”Matrix”, care a fost posibil graţie generozităţii sale. Unii vorbesc de 35 milioane dolari, alţii de 80 milioane de dolari, iar alâi câţiva de 125 milioane de dolari. Oricare ar fi suma, Reeves a intrat în istorie renunţând la un salariu din filmul ”Matrix”, astfel încât echipa de efecte speciale să-şi poată continua munca. La fel a făcut şi în cazul filmului “The devil’s advocate”, renunţînd la 2 milioane de dolari doar pentru ca Al Pacino să poată juca, iar mai târziu a făcut acelaşi lucru pentru ca Gene Hackman să joace în ”The Replacements”.
Reeves nu doar donează bani, ci îşi arată grija pentru ceilalţi şi pentru mediul înconjurător prin gesturi aparent nesemnificative: călătoreşete cu metroul, oferă locul călătorilor care au nevoie, stă la taclale cu oamenii fără adăpost etc.
Kenau Reeves este una din stelele de la Hollywood care-şi foloseşte puterea, faima şi banii pentru a ajuta oameni şi organizaţiile caritabile, este o legendă vie care trăieşte simplu fără a folosi milioane de dolari pentru a cumpăra case de lux sau maşini sau pentru a-şi petrece vacanţe luxoase. Mulţi ar spune că felul în care-şi trăieşte viaţa Keanu Reeves, un om care ar putea avea lumea la picioare, este absurd. Dar cei mai mulţi cred că ceea ce face el este muncă de înger.