„Nu poți pretinde de la un copil flămând să se concentreze pe învățătură”. Cum putem să le oferim o masă caldă zi de zi copiilor defavorizați - LIFE.ro
Sari la conținut

„Nu poți pretinde de la un copil flămând să se concentreze pe învățătură”. Cum putem să le oferim o masă caldă zi de zi copiilor defavorizați

De ce este necesară cantina din Centrul Comunitar Buftea, construită de PENNY și Habitat for Humanity România
Share this article

Sonia nu mai trebuie să se cațere pe gard pentru a visa la o viață mai bună. Iar Daria poate, în sfârșit, să vadă că prin muncă, ambiție și determinare poate să aibă un viitor mai bun decât al familiei sale. Ele sunt doar două dintre sufletele care vor beneficia de o masă caldă zi de zi la cantina din Centrul Comunitar Buftea. Un proiect pe care PENNY și Habitat for Humanity România l-au început anul trecut și pe care își propun să-l deschidă anul acesta. Cum putem să le oferim o masă caldă zi de zi copiilor defavorizați? Participând la campanie.

Cum putem oferi o masă caldă zi de zi copiilor defavorizați

PENNY continuă, alături de Habitat for Humanity România, construcția cantinei din Centrul Comunitar Buftea începută în 2022. Cu ajutorul clienților, anul trecut au fost finalizate lucrările la exterior, iar anul acesta acțiunea este concentrată pe interiorul clădirii, pe instalațiile și finisajele cantinei. Tot cu ajutorul clienților proiectul se poate finaliza anul acesta, iar cantina va putea oferi o masă caldă zi de zi copiilor defavorizați. Găsiți mai multe detalii despre campanie pe site-ul PENNY

„Ne face plăcere să aducem, sperăm noi, mici bucurii în viața clienților noștri și a copiilor prin cei 9 prieteni de pluș gata să ofere distracție și învățare. Vă invităm să sprijiniți inițiativa noastră alături de Habitat for Humanity România pentru construirea cantinei Centrului Comunitar Buftea care va oferi mese calde zilnic copiilor care nu au această posibilitate. Fiecare gest contează, iar fiecare jucărie cumpărată este un sprijin în finalizarea cantinei”

Monica Coman, Marketing Team Leader – Advertising, din cadrul PENNY | REWE România.

„Nu poți pretinde de la un copil flămând să se concentreze pe învățătură”: 55 de copii defavorizați vor beneficia de o masă caldă în fiecare zi la cantina din Centrul Comunitar Buftea, un proiect pe care PENNY și Habitat for Humanity România

Cât de importantă este cantina din Centrul Comunitar Buftea? Câți copii defavorizați vor putea beneficia de o masă caldă zi de zi? Și care este povestea unora dintre ei? Am răspuns la toate aceste întrebări împreună cu Mădălina Neacșu, PR & Communication la Habitat for Humanity România:

Habitat for Humanity Romania împreună cu PENNY și-a propus încă de anul trecut să construiască o cantină în Centrul de zi BufKids din Buftea pentru copiii defavorizați. Care este stadiul proiectului în acest moment? Și când estimați ca o să fie cantina deschisă?

În ianuarie 2022 am început lucrările la corpul B al Centrului Bufkids, ce constă într-o cantină cu sală de mese unde se va pregăti și se va servi mâncare pentru copiii care frecventează centrul BufKids. BufKids este un centru de zi unde copiii din două comunități vulnerabile au acces zilnic la after-school gratuit și la diferite activități educaționale și recreative. 

În prezent, clădirea corpului B este finalizată în proporție de 80% la exterior și 65% la interior. În lunile următoare vom continua lucrările de finalizare a pardoselilor, de realizare a corpului de legătură între centrul BufKids și cantină (momentan cele două clădiri sunt independente) și pentru finisarea pereților și a instalațiilor termice, sanitare și electrice.

Cantina are o suprafață construită de 155 mp și dispune de un spațiu de servire a mesei, care ocupă aproximativ o treime din clădire, de o zonă de pregătire a mâncării cu bucătărie și loc de depozitare a alimentelor și de spații anexe (grupuri sanitare, vestiar, spălătorie și depozit pentru deșeuri).

Ne propunem să finalizăm lucrările de construire până la finalul anului 2023. După această etapă, urmează cea de utilare și dotare a cantinei care se va extinde pe o perioadă de 3-4 luni și pe care Asociația Hercules, ONG care coordonează centrul și cantina BufKids, o va realiza din fonduri proprii. 

Habitat for Humanity România
55 de copii defavorizați vor beneficia de o masă caldă în fiecare zi la cantina din Centrul Comunitar Buftea

Cât de important și necesar este acest proiect pentru zona Buftea: câți copii defavorizați vor putea beneficia de o masă caldă zi de zi odată cu lansarea acestei cantine?

În martie 2020 am inaugurat Centrul Comunitar Buftea (BufKids), un centru de zi educațional cu afterschool, pentru cei mai vulnerabili copii din Flămânzeni și Buciumeni, două comunități din Buftea unde riscul de abandon școlar este foarte ridicat. Principalul scop al centrului este acela de a combate sărăcia copiilor – una din cauzele principale ale abandonului școlar, de a încuraja copiii să nu părăsească școala și de a oferi educație de calitate, experiențe noi și utile, suport psihologic. Pe scurt, BufKids își dorește ca cei mici să plece în viață echipați cu tot ce au nevoie pentru a-și putea construi un viitor bun. 

Cincizeci de copii vin zilnic la centru și vor beneficia pe viitor de o masă caldă la cantină. Copiii învață la trei școli din Buftea: Școala nr. 2,  Școala nr. 3 din Flămânzeni și Școala nr. 4 din Buciumeni. 

Construirea cantinei a venit ca o continuare a proiectului, plecând de la ideea că nu poți pretinde de la un copil flămând să se concentreze pe învățătură, dar și că un creier sănătos, capabil să asimileze cunoștințe noi, are nevoie de hrană sănătoasă și echilibrată. Pentru a se putea concentra la școală, la teme și la orele de meditație oferite la centru, copiii au nevoie de cel puțin o masă sănătoasă și consistentă pe zi.

Cine vor fi oamenii care se vor ocupa de cantină odată ce aceasta va fi gata: cine o să-i ajute pe copii sa aibă o masa caldă zi de zi?  

De cantină se va ocupa același ONG care coordonează de 3 ani Centrul BufKids și care educă zi de zi 50 de copii: Asociația Hercules. Organizația nu este, de altfel, la prima experiență cu un centru de zi sau cu o cantină pentru copii defavorizați. Primul centru de zi fondat de Asociația Hercules – numit Centrul de zi Hercules – este activ din 2007, zi de zi, fără întrerupere, în comunitatea Costești, din județul Argeș. Și acolo, într-o frumoasă clădire de patrimoniu restaurată de Asociație, vin zilnic 50 de copii vulnerabili să învețe și să mănânce sănătos (chiar din grădina proprie).

Conform legislației în vigoare, și la cantina BufKids, ca și la cantina primului centru, Asociația Hercules va angaja un bucătar și un ajutor de bucătar. Și speră ca mulți voluntari să li se alăture pentru a transforma noul spațiu în ceva mai mult decât o cantină. În viziunea asociației, noua clădire va deveni un spațiu viu, în jurul căreia nu doar copiii, ci și alți membri ai comunității vor fi invitați să se adune – așa cum se întâmplă în bucătăria unei familii. Va fi un spațiu al evenimentelor, al atelierelor de gătit împreună cu copiii și voluntarii, un spațiu al învățării și al explorării pentru copii. Cei mici vor putea învăța să aleagă și să pregătească hrană sănătoasă, să facă un buget, o listă de cumpărături și un meniu simplu. Cine știe, poate unii copii vor putea pune aici bazele unei viitoare meserii (bucătar, chelner, antreprenor horeca), în timp ce alții vor învăța pur și simplu să fie independenți în bucătărie, capabili să își pregătească singuri o masă sănătoasă. Copiii vor ajuta pe rând la pregătirea, amenajarea și strânsul mesei. 

Și, ultima întrebare, ne puteți spune, pe scurt, povestea câtorva dintre copiii defavorizați care vor beneficia de cantina din Centrul Comunitar Buftea?

Sigur că da. Vă invităm să le cunoașteți pe Sonia și Daria:

Sonia nu mai trebuie să se cațere pe gard pentru a visa la o viață mai bună

Sonia este în clasa I și locuiește lângă școala numărul 4. Casă este impropriu spus, locuința ei pare mai degrabă o dărâmătură. O are doar pe bunica ei. Tatăl său lucrează cu ziua și trece rar pe acasă, iar mama a abandonat-o acum multă vreme. 

Norocul Soniei este că are casa chiar vizavi de centrul BufKids. Un loc cât un colac de salvare de care s-a prins cățărându-se la propriu. Adesea oamenii de acolo o vedeau cățărată pe gardul centrului trăgând cu ochii la copiii din curte sau din clasă și dorindu-și să fie printre ei. Doar că BufKids lucrează cu copii mai mari, de clasele I-VIII, iar Sonia era prea mică. În ciuda acestui lucru, cei de la centru le-au ajutat mereu pe Sonia și pe bunica ei, donându-le de la haine și produse de igienă, cărți și jucării, la mașină de spălat, mobilă sau calorifer electric pentru acasă. 

Astăzi, Sonia a devenit o școlăriță foarte silitoare, foarte concentrată, curioasă și dornică să afle cât mai multe lucruri noi. Citește bine, scrie corect, își face întotdeauna temele și este prietenoasă cu toată lumea.

PENNY
Implică și tu: 1 jucărie cumpărată = 1 șansă la o cantină

Într-a II-a abia recunoștea literele, astăzi, Daria este cea mai bună din clasa ei

Daria locuiește cu mama, tatăl ei și un frate mai mare care, din păcate, în clasa a VI-a nu știa să citească, nu știa tabla înmulțirii și nici nu a reușit să o învețe. Dar, în ciuda situației grele de acasă, Daria nu a încetat să-și dorească un viitor mai bun și să facă totul pentru a-l obține. Beneficiază de o bursă BufKids și a devenit cea mai bună din clasa ei. În clasa a II-a, în martie 2020, abia recunoștea câteva litere. Deși programa prevedea pe atunci ca elevii să învețe tabla înmulțirii, ea avea mari dificultăți cu adunările de bază, cele de clasa pregătitoare. Iar noțiuni precum suma sau diferența îi erau de neînțeles. Astăzi este cea mai bună din clasa ei, mult peste nivelul colegilor săi. Este cea mai conștiincioasă, cea care învață cu cel mai mult drag și întotdeauna cere să lucreze suplimentar. 

Mai mult decât atât, Daria i-a cerut anul acesta bani mamei ei să-și cumpere o culegere de matematică. Aceasta a strâns bani și i-a cumparat-o, iar de atunci Daria rezolvă zi de zi câteva exerciții și cei de la centrul BufKids o ajută și le corectează. Își face mereu temele și cere întotdeauna exerciții în plus.

Implică-te și tu: 1 jucărie cumpărată = 1 șansă la o cantină

PENNY construiește, alături de Habitat for Humanity România, cantina din Centrul Comunitar Buftea, ajutând astfel zeci de copii din medii defavorizate să aibă o șansă la o viață mai bună. Implică-te și tu. 

Ce trebuie să știm despre campanie? PENNY derulează o campanie de loializare cu acumularea de puncte bonus care are în focus o colecție de plușuri care înfățișează nouă animale exotice și în cadrul căreia clienții pot achiziționa jucăriile la prețuri preferențiale, cu o reducere de 60%. Cum se acordă punctele bonus? La fiecare 20 lei cheltuiți în magazinele PENNY, primiți 1 punct bonus. De asemenea, la achiziționarea produselor din promoțiile săptămânale primiți extra puncte bonus. Iar la 5 puncte bonus aveți 60% mai puțin pentru un produs. Mai mult decât atât, folosind cardul PENNY se dublează punctele primite pentru valoarea fiecărui bon fiscal. Foarte important, produsele din campania de loializare sunt în ediție specială și se găsesc în magazinele PENNY doar pe parcursul perioadei de campanie, adică până pe 31 octombrie 2023.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora