Nu vreau un copil și asta nu mă face mai puțin femeie
Sunt o femeie. În fiecare zi fac alegeri, iau decizii și rezolv probleme. Merg la serviciu, conduc o mașină, ies cu prietenii. Sunt o femeie. Nu mă amestec în viața altora și respect deciziile altora. Nu îi judec pe alții pentru alegerile lor, pentru că nu știu ce le-a provocat. Sunt femeie și cred că este ok dacă că o femeie nu vrea să aibă copii.
Mulți dintre noi am fost confruntați cu întrebări personale și fără tact – de la rude, cunoscuți și chiar prieteni: „Haide, ce se întâmplă, vrem un nepot?!” Sau „Când veți avea și voi copii?” Disconfortul este cel mai puțin lucru pe care aceste insinuări îl pot provoca.
În rândurile următoare, voi încerca să explic principalele motive pentru refuzul unor femei de a avea copii și sper că veți înțelege de cât de mult curaj este de fapt nevoie atunci când vă doriți ceva diferit de ceea ce societatea dorește pentru voi.
Să fie cariera
Urcarea pe scara succesului profesional poate fi dificilă, lentă și nu în ultimul rând – este nevoie să investești timp și energie pentru a crește. Trăind într-o lume a revoluției științifice și tehnologice și a creșterii volumului informației, ne străduim să fim cât mai dinamici, productivi și adaptabili în munca noastră. De obicei ne confruntăm cu o concurență semnificativă și de multe ori trebuie să dăm 110% din noi înșine. Femeile au fost mult timp ostatice „funcțiilor lor reproductive”. Acum însă nu mai acordă atenție doar rolului lor de perpetuare a speciei, ci și evoluției lor personale. A avea un copil nu înseamnă doar a naște. A avea un copil înseamnă să îți asumi creșterea, îngrijirea, educarea și iubirea lui, cu toată inima. Toate aceste activități au în comun faptul că necesită mult timp și energie. Timp și energie pe care nu toate femeile sunt gata să le ofere. Din ce în ce mai multe femei ocupă poziții de conducere, din ce în ce mai multe femei devin lideri politici, sau de echipă și așa mai departe. Unele dintre ele aleg să nu aibă un copil, dar asta nu înseamnă că au o contribuție mai mică în societate. De ani de zile, femeile au luptat pentru drepturi egale, iar dreptul la libera alegere ar trebui să fie esențial și complet normal.
Copilul este cea mai puternică asigurare împotriva singurătății
Decizia de a nu avea copii este adesea denunțată de către societate ca egoism. Totuși, aici apare întrebarea: nu este oare egoist sa vrem copii doar pentru a nu rămâne singuri? Mulți oameni își fac griji cu privire la bătrânețe, în special să nu îmbătrânească singuri. „Trebuie să ai cel puțin un copil pentru a avea pe cineva care să aibă grijă de tine“. Sună destul de egoist, nu? Pare a fi o justificare nepotrivită pentru a crea o nouă viață. Un copil trebuie să fie rodul iubirii. Ar trebui să ne provoace să fim cea mai bună versiune a noastră, să ne facă să scoatem tot ce este mai bun din noi, să învățăm iubirea necondiționată. Copilul este o familie, o casă, un mic univers.
Sarcina noastră ca mame nu este, cu siguranță, să facem din copiii noștri o imagine în oglindă a noastră, ci să îi creștem într-o umanitate cu care să-și îmbrace personalitatea în fiecare zi.
Sarcina noastră ca femei este să alegem liber dacă vrem să luăm calea maternității. Copilul nu este o investiție, nu este o garanție economică. Egoismul nu înseamnă să nu-ți dorești un copil, egoismul înseamnă să dorești un copil din motive egoiste. Pentru că uneori dorința de a lăsa pe cineva în urmă este doar o teamă de a fi uitat.
Pregătită, mai pregătită, cea mai pregătită
Din punct de vedere evolutiv, este natural ca o femeie să dea naștere, dar din fericire suntem oameni evoluați și gândim din mai multe perspective. Suntem adesea văzute ca mame, bunici, mătuși, în loc să fim văzute ca femei. Femei, care vor să se bucure de viață. Unele vor să călătorească în lume, să doarmă târziu, să iasă în weekend. Altele se simt suficient de confortabile doar cu partenerul lor și nu simt nevoia de a avea copii pentru moment. A fi o mamă bună este o provocare și o responsabilitate extrem de mare. Și un rol în care merită să fii extrem de bine pregătită. Îmi lipsește ceva? – Nu
Partener, relație, căsătorie, copii – acest lucru este acceptat ca „linia logică” a vieții femeilor. Cu toate acestea, multe femei aleg să fie singure și se simt bine în legătură cu asta. De ce ar trebui să adăugăm ceva acolo unde nu lipsește nimic? Este important să luăm propriile decizii în mod independent și fără a respecta dogmele societății. Copiii sunt cea mai mare fericire, atunci când ești pregătită și îi dorești. Mulți oameni de succes și celebri au decis să nu creeze o generație. Oprah Winfrey, una dintre cele mai influente femei din lume, spune: „Pentru a realiza ceea ce am realizat, a trebuit să sacrific ceva. Dacă aș avea copii, probabil ar fi ei. Când oamenii mă presau să mă căsătoresc și să am copii, știam că nu voi fi o persoană care va regreta vreodată că nu îi am.“
Nu simt instinctul matern
Contrar credinței populare că fiecare femeie este născută pentru a deveni mamă, sunt și femei care nu au experimentat niciodată instinctul matern. Lucrând în secția de obstetrică și ginecologie, eu am ținut în brațe nu 1, nu 10, ci peste 100 de bebeluși. Am asistat la minunea nașterii, bucuria din ochii femeilor, lacrimile fericirii provocate de viața cea nouă. Cu toate acestea, nici pentru o clipă nu m-am simțit pregătită să am un copil. Oamenii nu par să accepte că o femeie sănătoasă, stabilă din punct de vedere financiar, alege să nu aibă un copil. Nu numai că nu încearcă să înțeleagă, dar sunt lipsiți de orice deschidere pentru a accepta acest punct de vedere. Iată un citat din Gloria Steinem, o celebră jurnalistă si militantă pentru drepturile femeilor, din Statele Unite, care suna așa: „Nu toți cei care au uter ar trebui să aibă un copil și nu toți cei care au corzi vocale ar trebui să fie cântăreți.“
A-ți dori copii este în regulă, a nu-ți dori copii este, de asemenea, în regulă, dar cel mai în regulă ar fi să nu fii nevoit să-ți explici alegerea. Nu este nevoie să punem presiune pe noi, să ne comparăm ritmul cu al celorlalți, pentru că suntem diferiți. Este timpul ca societatea să nu mai privească femeile fără copii drept „defecte”. Doar pentru că nimeni nu te numește „mamă” nu înseamnă că nu poți fi împlinită. Doar pentru că o femeie a ales să-și urmeze cariera nu înseamnă că a renunțat la fericire. Alegerea unor femei de a nu avea copii nu ar trebui privită ca o oprire a evoluției, ci ca parte a acesteia. În fiecare zi suntem victime ale presiunii sociale și ale stereotipurilor înrădăcinate când de fapt, noi, oamenii, ca parte a societății, trebuie doar să ne acceptăm așa cum suntem.