O cafea vă rog și .... o poveste! True Artisan Coffee - LIFE.ro
Sari la conținut

O cafea vă rog și .... o poveste! True Artisan Coffee

Share this article

Un doctor și o chimistă pun cafenele pe roate și sunt mândri de asta. 57263 de boabe de cafea, cu exactitate chirurgicală au fost râșnite și transformate în 1746 (chiar așa!) de cafele savuroase și pline de poveste. Cu aromă de afine sau iasomie, turtă dulce sau simplă cu lapte, cu zahăr (unii chiar cu miere), o chestie de gusturi, cafeaua are marele merit de a aduce mereu laolaltă oamenii indiferent cum e consumată. Și pentru că aduce oamenii împreună, pe 22 septembrie la NodMakerspace nu a avut loc doar un festival al cafelei artizanale ci o întâlnire a prietenilor care trăiesc din, cu și pentru cafea, uitând de rivalitate și construind împreună o comunitate. O forfotă continuă, agitație, poate și de la cofeină, dar mai ales de la interesul crescut. 600 de oameni s-au foit, au testat, s-au îmbrățișat, au încheiat afaceri, au învățat, au făcut fapte bune și mai ales au râs împreună.

 Super vibe, super comunitate, super cafea cu… iasomie

 Hai la o cafea! Ne vedem la o cafea? Bem mâine o cafea? În câte feluri auzi aceste propoziții în toate limbile pământului, în esență ele spun același lucru: ne vedem, vorbim, comunicăm, relaționăm, stabilim în timp ce ne răsfățăm cu o licoare care ne trezește din simțiri. Si cum pantofarului îi stă totuși bine cu pantofi, așa și lor le-a stat bine cu un eveniment dedicat propriei comunități.

Și s-au întâlnit acum cafenele cu producători de echipamente, cu importatori de cafea și artizani, împătimiți cafegii, cu recunoscuți cunoscători de taine ascunse într-ale tipurilor de cafea,  toți strânși sub TRUE ARTISAN CAFÉ – A COMMUNITY FESTIVAL, un eveniment princeps dedicat comunității ce se naște în jurul cafelei.

Anul acesta evenimentul a fost organizat de  Artisan Coffee Equipment – adică Laura și Afshin Roshanian, cei care au făcut un business din a deschide și dota cafenelele altora, care au renunțat la alte meserii ”titrate” pentru că s-au îndrăgostit de cafea.

Festivalul a însemnat pe lângă cele 1746 de cafele băute, 600 de vizitatori, 7 stand-uri, 4 ateliere de lucru, o expoziție de fotografie  precum și cea de-a treia ediție a Campionatului Național de Aeropress (cafea preparată la presă cu aer), iar câștigătorul va pleca în Sydney, Australia la finala mondială din noiembrie.

Cine a câștigat concursul de cafea și în ce a constat acesta?

Afshin Roshanian: Alexandru Răduca a reușit să convingă juriul că merită să plece la Sydney, Australia, la finala mondială pentru că a evidențiat niște note aparte ale cafelei. Cafeaua concursului a fost cea cu aromă de iasomie și cardamon, oferită de Guido Cafe, iar prin modul de preparare, la presa cu aer, transformările evidențiate de concurenți au fost spectaculoase.

Alexandru Răduca, câștigătorul competiției

 De ce a fost atât de special acest eveniment anul acesta?

Afshin Roshanian: Evenimentul a fost organizat cu scopul de a oferi o platformă comunității, de a colabora, de a se cunoaște, de a crește împreună deoarece împreună suntem mai puternici. Am avut degustări, prezentări de tehnologie, echipamente, mâncare, informații utile pentru dezvoltarea afacerilor în workshop-uri susținute de BERD, Artisan Coffee și Ebriza, ateliere de conectare cu realitatea umană prezentate de Sorin și Alina Onișor dar și de către Dragoș Pătraru. Acest tip de eveniment este necesar pentru prezentarea cafelelor de specialitate și pentru clădirea de comunități. Noi, oamenii, avem nevoie de cât mai multe evenimente care să ne unească.

Cum beau românii cafeaua ?

Afshin Roshanian: Am fost plăcut surprins să văd că au fost cerute multe espresso într-o piață dominată în general de cafele cu lapte tip cappuccino sau latte. Acest lucru ne-a bucurat deoarece arată clar dorința tuturor de a intra în contact direct cu gustul cafelei de specialitate.

De ce ați ales cafeaua ca mod de viață/business?

Laura și Afshin Roshanian

Laura Roshanian: Ajunsesem la o vârstă în care ne săturasem să muncim fără plăcere, fără un alt scop decât să câștigăm bani pentru cheltuielile zilnice. Căutam și ne doream mai mult. Într-un concediu petrecut în Toscana am fost invitați la fabrica La Marzocco și de acolo viteza cu care am îmbrățișat acest domeniu a fost maximă și încă este. Sper să nu primim amendă pentru depășire de viteză :). Ne-am îndrăgostit de domeniu și cum bine ne-ai întrebat a devenit imediat un mod de viață.

Ce recomandați celor care vor sa se apuce de acest business?

Laura Roshanian: Să cerceteze, să lucreze și voluntar într-o cafenea dacă poate, aici menționez cafeneaua Sheida – coffee and stories care are un program clar pentru voluntari, înainte de a-și deschide propria afacere. Să-și cunoască numerele pentru a nu lua decizii în defavoarea lor. Trebuie să iubească omul înaintea banilor și ospitalitatea să-i fie temelie caracterului propriu. Așa poate avea profit!

 Poți trăi din cafea?

Laura Roshanian: Cu siguranță. Domeniul este vast și piața este dornică de cafea bună. Poți fi atras de achiziția de cafea verde, prăjire și comercializare cafea prin magazine specializate, prepararea cafelei în cafenea sau de diverse evenimente.

Care e cea mai frumoasă amintire a voastră, ca familie legată de cafea?

Laura Roshanian: Grea întrebare, dacă mă gândesc bine cred ca a fost evenimentul O.O.T.B. (out of the box), din Milan octombrie 2013 parcă. Atunci am știut ca espressoarele pe care noi le vom reprezenta în România vor fi La Marzocco. Inovația, pasiunea și dorința de îmbunătățire continuă a echipei La Marzocco este ușor de observat și testat.  Și ne-a ținut mereu în priză conectați la inovație.

Dacă ar fi sa retrăiți cea ma bună zi din viața voastră de antreprenori în domeniul acesta, care ar fi?

Laura Roshanian: Fiecare cafenea pe care o deschidem pentru clienții noștri este ca și cum am deschide noi. Îi consiliem înainte de deschidere, le furnizăm echipamente pentru cafenele: espressoare, râșnițe și prăjitoare, îi ajutăm să-și selecteze personalul și îi învățăm cum să prepare cafea, ceai. Cum stabilesc prețuri, meniu, ce mai la început suntem zi și noapte alături de ei. Succesul lor este și succesul nostru. Toate aceste zile sunt zile bune, zilele în care ne vizităm prietenii și auzim că le merge bine.

Lăsați afacerea copiilor?

Laura Roshanian: 🙂 cu siguranță nu. Le vom lăsa informații despre ceea ce consumă și cum pot face alegeri conștiente, despre cum poți avea relații de prietenie în cadrul firmei și cum poți colabora cu partenerii de piață. Cum să faci ceea ce faci din pasiune și cum poți contribui la prosperitatea colectivă.

Acum le dăm educație și îi pregătim pentru a face față încercărilor vieții. Ei vor alege ce vor face  când va veni vremea și atunci dacă vor avea nevoie de îndrumarea noastră bine dacă nu, nu.

Dacă nu ar fi sa fie Artisan/La Marzocco…ce-ar fi fost?

Laura Roshanian: O cabană, o pensiune sau o cafenea cu espressor La Marzocco. Oricare din aceste variante ar fi minunat. Domenii în care ospitalitatea, servirea celorlalți, comunicarea sunt puse în lumină.

Afshin Roshanian

Bachelor degree in Economics Canada,

Bachelor degree in Medicine Romania,

 Laura Roshanian

University Gh. Asachi Iasi, Faculty of Chemistry

Bachelor of Science, 2003

l  Major: Chemistry

l  Minor: Textile

Improvement of textile materials – Master degree, 2004

Project Management – Master programme finished without degree, 2006

Alexandru Răduca, câștigătorul concursului: Pasiunea mea este cafeaua. Pasiune care s-a transformat în stil și mod de viață. Am trecut prin toate etapele acesteia, însă în ultimii ani ai carierei de ofițer maritim aceasta s-a dezvoltat și am început să aprofundez. Am cunoscut diferite culturi ale cafelei, am experimentat și am luat decizia, împreuna cu asociatul meu Alex Frosin (care avea aceeași meserie) de a aduce acasă, în România, cultura cafelei de specialitate, într-un concept fresh și friendly. Așa s-a născut Dose Cafe. Prima metoda alternativă de preparare a fost Aeropress. Călătorind mult a fost aparatul pe care îl puteam lua cu mine mereu sigur că nu îl voi distruge. A fost ușor să ma îndrăgostesc de el, acesta permițându-mi să prepar diverse rețete. – Am reușit în cadrul concursului să evidențiez în cafeaua oferită acele note pe care juriul le-a apreciat. Am reușit să îi surprind și le impresionez plăcut papilele gustative.

 

 

 

 

 

 

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora