O nouă lege face ca toţi olandezii să devină donatori de organe după moarte
Senatorii din Olanda au aprobat un nou proiect de lege ce îi determină pe toţi cetăţenii ţării să devină donatori de organe după moarte, cu excepţia acelora care aleg să nu o facă.
Proiectul de lege a trecut de primul vot din Parlamentul olandez.
Pia Dijkstra, cea care a avut iniţiativa acestei legi, susţine că sub acest nou sistem , orice persoană de peste 18 ani care nu a fost înregistrată ca donatoare de organe va primi o scrisoare prin care i se va cere acordul pentru donarea organelor sale după moarte.
Legea a trecut cu 38 de voturi pentru vs 36 de voturi împotrivă, fiind similară cu cea din Belgia sau Spania.
„Cetăţenii vor putea răspunde cu Da, Nu sau Aparţinătorul meu va decide”, spune Dijkstra în declaraţia sa citată de The Independent.
Cei care nu răspund primei scrisori şi nici celei de-a doua primită şase săptămâni mai târziu, vor fi consideraţi donatori de organe, chiar dacă îşi vor putea modifica ulterior statutul.
The Dutch Kidney Foundation a numit votul ”o veste extraordinară pentru pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare” spunând că analizele făcute în alte ţări cu un sistem similar au demonstrat o creştere în cazul donatorilor de organe.
Directorul fundaţiei, Tom Oostrom a mai spus că noua lege înseamnă că „sute de pacienţi îşi vor primi vieţile şi libertatea înapoi”.
Legea urmează să fie acum semnată de regele Olandei, Willem Alexander şi de ministrul sănătăţii.
Această măsură legislativă urmează să intre în vigoare din iulie 2020 după ce va fi susţinută de o masivă campanie publicitară.