O piesă de teatru al cărei final nu ai voie să-l divulgi, în premieră la TNB
Un caz real din 1945 din Marea Britanie – cel al lui Dennis O’Neill, băieţelul de 12 ani care a murit în urma unui abuz îngrozitor la ferma la care era crescut – a inspiratr-o pe Agatha Christie, care a scris piesa de teatru ”The Mousetrap/Cursa de şoareci”.
Piesa a avut premiera în 1952, la West End din Londra, de atunci fiind pusă în scenă fără oprire, devenind cea mai longevivă piesă de teatru din istorie. Conceput în stilul Agathei Christie, cu mult suspans, umor negru şi întorsături de situaţie, acest thriller special ajunge şi în faţa publicului din Bucureşti pe 15 şi 16 februarie, când va avea premiera la Sala Studio a Teatrului Naţional „I.L. Caragiael” Bucureşti (ora 19.00).
”Într-un conac al Angliei rurale, în plină (şi convenabilă) furtună de zăpadă, mai mulţi călători excentrici rămân înzăpeziţi, rupţi de civilizaţie şi de lumea din jur. Însă ce pare la început doar o situaţie neplăcută, la îndemâna protecţiei consumatorilor, se transformă rapid într-o cursă a suspiciunilor, temerilor şi adevărurilor tăinuite”, este scurta descriere prin care reprezentanţii TNB ne provoacă să desluşim misterele din spatele unui caz cutremurător.
Regizat de Erwin Şimşensohn – autorul unor piese precum “Născut vinovat”, de Ari Roth, “Francesca a fost răpită”, de Dario Fo sau “Trilogia belgrădeană”, de Biljana Srbljanovic -, „Cursa de şoareci” (a cărei scenografie este semnată de Liliana Cenean iar muzica de Vlaicu Golcea), are un un final cu totul neaşteptat. Motiv pentru care spectatorii care ajung să vadă această piesă sunt rugaţi, orinde în lume, să nu dezvăluie identitatea criminalului. Wikipedia a făcut asta în 2010 stârnind un imens scandal, în urma căruia a fost nevoită să elimine cuvintele care dezvăluiau unul din cele mai bine păstrate secrete din istorie.