O zi până începe Campionatul Mondial de Fotbal. Ce ne aşteaptă în perioada următoare? Şi cine o să câştige competiţia? - LIFE.ro
Sari la conținut

O zi până începe Campionatul Mondial de Fotbal. Ce ne aşteaptă în perioada următoare? Şi cine o să câştige competiţia?

Doar câteva ore ne mai despart de cel mai important eveniment fotbalistic mondial. Rusia găzduieşte Campionatul Mondial de Fotbal. Iar Sochi devine de mâine oraşul despre care se va vorbi cel mai mult. Însă, la ce să ne aşteptăm de la acest eveniment? Şi cine va câştiga competiţia?
Share this article

Doar câteva ore ne mai despart de cel mai important eveniment fotbalistic mondial. Rusia găzduieşte Campionatul Mondial de Fotbal. Iar Sochi devine de mâine oraşul despre care se va vorbi cel mai mult. 

Însă, înainte să înceapă mâine meciurile, ar fi bine să fiţi pregătiţi pentru marile confruntări. Şi să ştiţi că la Sochi e cald şi frumos. Dacă eraţi acolo vă puteaţi relaxa pe plajă – oraşul este pe coasta Mării Negre, între Georgia şi Rusia. Dar cum România nu s-a calificat, ne vom uita frumos la Campionatul Mondial de Fotbal din faţa televizoarelor. Meciurile vor fi transmise la noi de către Televiziunea Română. 

Cum să te uiţi la Campionatul Mondial de Fotbal?

Să o luăm pe rând. Pentru acela dintre voi care va deschide televizorul pe un meci de fotbal, 5 reguli simple de care să ţii cont, mai ales dacă sunt şi alţi oameni prin preajmă: 

  1. În fiecare meci vor juca două echipe – 11 vs 11 întotdeauna pe teren, doar dacă nu sunt eliminaţi jucători (nu te impacienta, o să îţi dai seama dacă se întâmplă asta după corurile de huiduieli).
  2. Sunt 22 de jucători pe teren dintre care doi îmbrăcaţi puţin diferit şi au mânuşi – aia sunt portarii şi doar ei au voie să pună mâna pe minge şi asta doar în careul lor bine delimitat. Evident, această regulă se aplică dacă nu eşti Maradona şi înscrii dintr-o atingere divină a mingii cu mâna. Şi să nu uit, pe lângă ei o să mai ai şi alţi minim 3 oameni îmbrăcaţi în negru care vor fluiera – ei sunt arbitrii. 
  3. Este un joc în care scopul tău final este acela de a câştiga, iar pentru a face asta, trebuie să înscrii (adică să bagi mingea în poarta adversarului) – pentru asta trebuie să ataci, adică uită-te bine la echipa cu care ţii, vezi unde e portarul şi gândeşte-te că direcţia de atac a echipei tale este cea opusă. 
  4. Un gol este înscris atunci când mingea ajunge în poartă, depăşind linia terenului şi arbitru fluieră, arătând cu mâna către centrul terenului. Abia atunci poţi să te bucuri pentru reuşită. Ca să fii sigur, sigur – abia când vezi echipa adversă repunând mingea de la cercul de la mijlocul terenului.  
  5. Dacă o minge ajunge în afara spaţiului de joc, atunci avem:

·     Aut – dacă mingea a ieşit în afara terenului, prin lateralul acestuia – şi, în funcţie de ultimul jucător care atinge minge, aceasta este repusă cu mâna de un jucător al echipei adversă. 

·     Corner – dacă tu ataci, iar mingea iese din jucătorul advers prin spatele porţii. Cornerul se bate cu piciorul. 

Acum să ai înţeles regulile elementare ale acestui joc, trebuie să îţi mai spun şi că: 

  1. Jucătorii de fotbal au pătrăţele şi tatuaje – o să le vezi din plin atunci când îşi vor da tricoul jos şi se vor bucura la gol. Pentru asta tu o să le vezi fizicul atletic, iar arbitrul o să le arate cartonaşul galben (un fel de pedeapsă de rea purtare – la două astfel de sancţiuni, iei roşu şi eşti eliminat – şi din 11 jucători pe teren dintr-o echipă, devin 10). 
  2. O să vezi agitându-se pe marginea terenului doi bărbaţi îmbrăcaţi la costum – ăştia sunt antrenorii echipelor şi, teoretic, ei sunt cei pe care jucătorii îi ascultă din teren. Spun teoretic pentru că mai sunt şi jucători vedetă care fac ce vor ei (uită-te puţin la meciurile din Liga 1 şi o să îţi dai seama la ce mă refer). 
  3. E o vorbă veche în fotbal care spune că orice ar juca, tot Germania câştigă. Ei sunt campionii din 2014. Sunt favoriţi şi anul acesta, o să aflăm pe 15 iulie dacă îşi vor apăra trofeul.  

Ce lucruri sigur ştiţi despre Campionatul Mondial de Fotbal?

Ce sigur ştii despre Campionatul Mondial de Fotbal: momentul în care Zinedine Zidane ne-a arătat că este om şi greşeşte. Ţin minte momentul din finala contra Italiei, din 2006, atunci când a fost eliminat după ce l-a lovit cu capul în piept pe fundaşul Marco Materazzi. Cu toate astea, Zidane rămâne unul dintre cei mai valoroşi jucători de fotbal ai tuturor timpurilor. 

Momentul dintre Zidane şi Materazzi, ilustrat de artistul francez Adel Abdessemed şi expus la Centrul Pompidou din Paris

Există şi o asemănare între România şi Brazilia. Noi suntem singura echipă care a participat la toate Campionatele Mondiale de handbal feminin, iar ei sunt singurii care au participat la toate Campionatele Mondiale de fotbal masculin. În plus, noi avem celebra imagine cu toată echipa vopsită blondă, iar ei au tunsoarea ciudată a lui Ronaldo. Sigur o mai ţineţi minte:

Ronaldo şi tunsoarea sa celebră de la Campionatul Mondial de Fotbal din 2002, din Coreea de Sud şi Japonia

Pe de altă parte, anul acesta ne asemănăm cu italienii. Nu suntem acolo, în schimb Islandaşi Panama sunt, în premieră, la acest festival al fotbalului mondial. De la islandezi ar trebui să luăm exemplu. Acum doi ani au devenit cea mai mică ţara care s-a calificat la un Campionat European de fotbal. Şi au ajuns până în sferturi. De ce? Pentru că islandezii au implementat o politică de ţară prin care fotbalul devenea un sport principal. Iar pentru o ţară cu puţin peste 300 de mii de locuitori au dezvoltat 20 de stadioane. 8 dintre acestea fiind doar în capitală, în Reykjavík, oraş cu puţin peste 100 de mii de locuitori. Ei au o populaţie sub cea a sectorului 2 din Bucureşti şi 20 de stadioane, la noi oare câte sunt? Răspunzându-ne mai repede la această întrebare, probabil o să înţelegem mai bine de ce ei se bucură acum în Rusia.  

O zi până începe Campionatul Mondial de Fotbal, cine o să îl câştige? 

Campionatul Mondial este o adevărată sărbătoare. Nu doar sportivă, ci şi culturalo-socială. Ce tatuaje vor mai fi făcute la finalul competiţie? Ce cântece vor mai fi cântate timp de o lună de zile în Rusia? Cu ce mesaje îi vor mai aştepta fanii pe sportivii lor preferaţi? Şi evident întrebarea simplă – Ronaldo sau Messi? Puştii ăştia de peste 30 de ani fac şi astăzi deliciul competiţiei. Şi tot în jurul lor se vor dezvolta toate bârfele, toate legendele şi toate predicţiile. 

Apropo de predicţii … am văzut animale de tot felul care încercau (unele cu succes chiar) să prezică câştigătorii diferitelor competiţii sportive. Hipopotamul Fiona sau girafa April şi-au dat predicţiile de-a lungul timpului. Nici anul acesta ruşii nu încalcă tradiţia. Anul acesta o pisică va fi cea care va încerca să fie în postura complicată de predicator. Achillesa fost desemnată oficial drept ‘Prognosticator’. Practic, pisica va trebui să prezică învingătoarele meciurilor. Pare să fie un job dificil, dar Achilles nu e ca orice altă pisică, cred că o să se descurce: 

Evident, însă, că toate acestea sunt doar nişte glume. Să ne distrăm puţin înainte de înverşunarea din timpul meciului. Ce este sigur înaintea zilei de mâine sunt numărul de echipe: 32 de echipe la start împărţite câte 4 în 8 grupe. Şi mai avem un lucru sigur: la final, pe 15 iulie, o să existe un singur câştigător. 

Şi ne mai putem uita la trenduri şi statistici (partea asta a articolului este mai mult pentru pasionaţi). Dacă le citim cum trebuie, am putea avea un mecanism de genul acesta: 

  1. Pentru a avea şanse cu adevărat, o echipă trebuie să fie printre favorite – aici avem o singură excepţie serioasă: Argentina lui Diego Maradona şi a mâinii sale divine în 1986.
  2. Să fii gazdă nu prea te ajută decât prin faptul că eşti calificat automat, cu excepţia Franţei în 1998 – da, Rusia nu a trecut prin preliminariile care ne-au lăsat pe noi acasă, ci, din postura de organizator, era deja acolo, aşteptându-şi invitaţii.
  3. Ai nevoie de o apărare foarte bună + de un portar în super formă + un atacat pe măsură 
  4. Cică ar fi bine să fii din Europa – oricum câştigătorii competiţiei au fost doar din Europa şi din America de Sud, însă, recent doar echipe de pe bătrânul continent au reuşit. 
  5. Şi nici să îţi aperi trofeul nu este uşor – de când a făcut lucrul acesta Brazilia în 1962 (după ce câştigase trofeul patru ani mai devreme), nu a mai existat nicio altă echipă care să câştige de două ori la rând. Aşa că, Germania, poţi să îţi iei adio de la trofeu. 
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora