Este implicată în campania „Stop Hepatita” prin care îşi doreşte să ajute la eradicarea hepatitei C din România. De aceea, promovează o procedură deloc invază de testare şi depistare a bolii. Proiectul e realizat împreună cu Fundaţia Renaşterea. Este ambasador World Vision, o organizaţie creştină americană care a demarat programe în mediul rural, unde încearcă să reducă abandonul şcolar prin oferirea a două mese calde pe zi familiilor nevoiaşe. Viaţa sa decurge frumos, echilibrat, chiar dacă a ieşit dintr-un divorţ. Are 44 de ani, iar fetiţa ei, Naomi, 13. A lansat de curând un site de sănătate, doc.ro.
Cum de ai făcut un proiect personal în condiţiile în care eşti vedetă ProTv?
Pur şi simplu am vorbit cu ei. Eu oricum aveam blogul „Oana Cuzino” şi, deşi postul tv ne cere o oarecare exclusivitate, nu înseamnă că ne restricţionează să fim noi înşine. Blogul meu îşi atinsese limitele, aveam deja câteva sute de mii de vizitatori, de aceea m-am hotărât să extind informaţia. Lucrez împreună cu ProTv, avem diferite cross-uri şi pe site şi pe FB, ne promovăm reciproc emisiunea, siteul… Cred că e loc destul pentru toată lumea, mai ales în online unde oamenii primesc maximum de informaţii într-un timp foarte scurt!
Eşti medic, de aceea te întreb care este părerea ta despre tot scandalul acesta cu dezinfectanţii din spitale?
Eu am fost mai puţin familiarizată cu partea de administraţie a sănătăţii, de ea am şi fugit, să spun sincer. Am început ca medic în spitalele din România şi realitatea de atunci nu s-a schimbat din păcate şi acesta a fost unul din motivele care m-au împins spre altă zonă. Am rămas, însă, în medicină şi am ales să lucrez într-o clinică particulară unde practic ceea ce am şi terminat „Geriatrie şi profilaxia îmbătrânirii”. Revenind la scandal, oamenii sunt uimiţi şi impactul este foarte mare, pentru că vorbim despre un domeniu care presupune responsabilitate, seriozitate, siguranţă şi încredere. Ce se întâmplă azi cu acest scandal ca şi cu altele legate de serviciile medicale, reflectă ce se întâmplă în societatea noastră în general, în domenii mai puţin vizibile. Sunt aceiaşi oameni, aceleaşi probleme şi, din păcate, ceea ce trebuie să facă omul este sa îşi vadă singur de sănătate… Fiind familiarizată cu anumite practici din sistemul medical românesc, eu am susţinut mereu prevenţia. Mi se pare extrem de importantă. Salvează vieţi. E cu atât mai importanta prevenţia astăzi prin gesturi de zi cu zi, decât să ajungi la o cameră de gardă unde nu ştii ce se poate întâmpla sau ce ai putea să găseşti.
Tu arăţi impecabil de fiecare dată. Aşa arăţi şi dimineaţa cînd te trezeşti? Tu nu plângi niciodată, nu faci niciodată o criză de nervi?
(Râde) Sunt un om echilibrat, să ştii.. Eu, în general, nu mă prea plâng. De când mă ştiu, mă iau aşa cum sunt. Nici nu-mi pun problema că aş arăta bine sau rău…
Ai dat vreodată cu pumnul în masă?
Am destul umor, de aceea şi în situaţiile în care poate s-ar justifica o reacţie violentă, încerc să găsesc exact chestia aia ridicolă de care pot să râd. Şi asta fac. De fapt, încerc să înţeleg de ce se întâmplă un anumit lucru sau ce probleme are cineva care m-ar pune într-o astfel de situaţie.
Când te-ai enervat ultima oară?
Nu prea mă enervez, eu încerc să trec mai departe, nu continuu situaţia în care nu mă simt confortabil, gasesc calea de ieşire. Eu acţionez, nu reacţionez.
Cum arată viaţa ta astăzi?
Arată foarte bine. Am 44 de ani şi mă simt bine la vârsta asta, e o vârstă foarte frumoasă. În fond, gândeşte-te că, pentru a fi pacientul meu, trebuie să te califici: să ai peste 65 de ani, aşa că, pentru mine, vârsta este, de fapt, obiect de studiu! Trebuie să fim conştienţi că suntem mai tineri azi decât mâine, anul acesta decât anul viitor, de aceea trebuie sa trăim relaxaţi, profitând de energia noastră la maximum, pentru că ea se consumă odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce e şi firesc. Nu trebuie să trăim în goană, împotriva timpului, ci să ne împrietenim cu el.
Esti stresată? Simţi stresul?
Nu, fac yoga. Mulţi prieteni spun că e din altă cultură, lucru cu care eu sunt de acord, dar cred ca putem accesa alte lumi, total diferite, ca să ne culegem informatii noi: alte alimente, alte suplimente, asta ca să fim mai informaţi, mai deschişi, să fim diferiţi de strămoşii noştri.
Eşti împotriva vaccinurilor?
Nu, nu sunt împotriva vaccinurilor. Iubesc vaccinurile. Dar, dacă vrei să intrăm în acest subiect, da, ele sunt acum subiectul multor controverse. Cred că greşeala cea mai mare pe care a făcut-o lumea medicală, lumea ştiintifică, destul de ermetică, de altfel, a fost că nu a explicat, ci a impus la un moment dat vaccinarea ca fiind obligatorie, iar ea s-a făcut într-un sistem mult prea facil, fără să se explice că este un act medical care influenţează sistemul imuntar şi că vaccinurile trebuie făcute după ce există un raport medical complet al stării de sănătate al copilului sau adultului implicat. Cred că acest gest, vaccinarea, se face automat, fără multe explicaţii, fără discuţii cu medicul imunolog şi de aceea s-a şi ajuns la criza de astăzi care poate aluneca spre situaţii nedorite. Pe de altă parte, pentru că ne bucurăm de terapii noi, incredibile (astăzi, de pildă hepatita C poate fi vindecată) medicina a avansat şi în zona vaccinurilor, dintre care unele pot fi folosite în terapii, cu rol de tratament, diferite de cele cu rol de protecţie. În fine, este necesar să se vorbească cu medicul imunolog, iar medici trebuie să aibă disponibilitatea şi răbdarea să explice de fiecare dată lucrurile.
Site-ul tău este mai vizualizat decât cel al Oliviei Steer?
Nu ştiu, nu am comparat cifrele. Ea însă nu este medic! Este o persoană publică, care conform convingerilor ei se exprimă despre ceea ce crede de cuviinţă. Repet: e loc pentru toată lumea în online. Există subiecte controversate despre care toată lumea e liberă să vorbească. Eu, ţi-am zis, nu sunt agresivă, nu-mi impun părerile, eu aduc doar argumente medicale, ştiinţifice, studii dacă există, lucruri dovedite până la urmă, iar omul e liber să aleagă!
Vorbeşti cu fiica ta, Naomi despre toate ale vieţii?
Totdeauna am discutat cu ea, dar sunt de părere că trebuie să îi vorbeşti copilului despre anumite teme mai delicate atunci când este pregătit, nu să-i inoculezi cu forţa anumite informaţii, pentru că poţi să nu ai rezultatul dorit.
Eşti echilibrată şi în relaţia cu ea?
Da, şi încerc să o fac şi pe ea să fie aşa. O învăţ să nu se pripească atunci când ia o hotărâre, să încerce să-i înţeleagă pe cei din jur, să vadă dacă într-o situaţie conflictuală problema este şi la ea, nu numai la ceilalţi. Să aibă un management bun în relaţia cu sine, până la urmă.
Când te trezeşti dimineaţa? Când ai timp pentru tine?
La 7: fac micul dejun, o duc pe Naomi la şcoală, iar când mă întorc îmi încep ritualurile de frumuseţe.
Cum e viaţa ta după divorţ?
La fel… e bună. Am foarte mult timp pentru mine, pentru pasiunile mele, am putut să articulez un proiect online dificil. Am luat hotărârea să fac lucrurile care îmi plac, fără să iau în calcul altceva.
Acesta este luxul adevărat.
Da, cred ca da.