Petrecerile tale nu vor mai fi niciodată la fel. La ce jocuri să îţi inviţi prietenii? - LIFE.ro
Sari la conținut

Petrecerile tale nu vor mai fi niciodată la fel. La ce jocuri să îţi inviţi prietenii?

Jocurile dau uneori sarea şi piperul petrecerii. Aşa că, săptămâna aceasta invită-ţi prietenii la un pahar de vin (sau orice altă băutură preferaţi voi) şi deschideţi jocul cel nou. Nici nu o să simţiţi cum s-au dus 3-4 ore dintr-o seară.
Share this article

Jocurile dau uneori sarea şi piperul petrecerii. Aşa că, săptămâna aceasta invită-ţi prietenii la un pahar de vin (sau orice altă băutură preferaţi voi) şi deschideţi jocul cel nou. Nici nu o să simţiţi cum s-au dus 3-4 ore dintr-o seară.

De mici am fost fascinaţi de jocuri. Ne jucam Nu te supăra, frate, Monopoly sau Marocco cu prietenii în faţa blocului sau cu părinţii în week-end după masa de prânz. Şi nici acum când am crescut nu am pierdut acest obicei. Probabil doar ne-am schimbat partenerii de jocuri şi preferinţele pentru acestea. Însă, sigur ne-a rămas dorinţa de a ne distra (şi, pentru cei mai concurenţi dintre noi, dorinţa de a câştiga).

Aşa că, pentru încălzire, începem cu cele deja foarte cunoscute:

1. Cărţi (Wist |  Rentz)

Spune-mi câte iei ca să îţi spun câte puncte o să ai. Ambele sunt jocuri de cărţi în care lupta pentru supremaţie va fi una acerbă. Pe scurt, la Wist trebuie să iei cât mai multe mâini şi să estimezi corect numărul lor, pe când la Rentz trebuie (în mai toate jocurilor) să eviţi să iei anumite cărţi. Pe de altă parte, Rentz-ul conţine şi o rundă de Wist, aşa că dacă vrei ceva mai complex, alege-l pe acesta.

Număr de jucători: 4

2. Rummy

Fără să-ţi fie teamă că cineva o să te compare cu bătrâneii din Cişmigiu, rummy este, poate, cel mai cunoscut joc de societate. Şi cum câte bordeie, atâtea obiceiuri, te sfătuiesc să stabiliţi foarte clar dinainte regulile jocurile (şi ca să nu vă certaţi, vă zic de la început să discutaţi ce figuri sunt posibile şi ce punctaj au fiecare).

Număr de jucători: 4 (se poate juca şi în 6 sau 8, dar la masă vor sta întotdeauna 4)

Următoarele, jocurile de socializare:

3. Dixit

Cartea care nu spune o poveste, nu primeşte puncte. Povestitorul propune o temă (generală, dar în acelaşi timp precisă), iar ceilalţi jucători trebuie să joace după aceasta. Ca să câştigi puncte trebuie să ghiceşti cartea povestitorului, dar să şi dai o carte cât mai aproape de tema propusă de acesta, astfel încât să îi derutezi pe ceilalţi jucători care să te voteze pe tine. Pare simplu, nu? Mai uite-te odată la cărţi şi spune-mi ce ai alege pentru tema ,,încălzire globală”.

Număr de jucători: 3-12

4. Poveşti întunecate

Povestitorul îţi dă o situaţie. Iar jucătorii trebuie să îi pună întrebări la care acesta să răspundă cu DA sau NU, astfel încât să ghicească cum de s-a ajuns la situaţia respectivă. De ce este amuzant? Pentru că situaţiile sunt uşor (mai mult) macabre. Vorbim despre crime, sinucideri, accidente. Dar mai ales pentru că uneori adrenalina va naşte situaţii foarte încărcate şi haioase. Aşa că, dorinţa ta de câştigător o să te facă să pui mare presiune pe tine. Şi, o să ghiceşti?

Număr de jucători: 2-9

5. Activity

Când eram mici ne jucam mimă. Sau dădeam indicii pentru din echipă să ghicească subiectul despre care vorbeam. Şi unora ne plăcea chiar să desenăm cu creta pe asfalt. Ei bine, Activity combină toate aceste obiceiuri din copilărie. Iar dacă nu ghiceşti ce desenează, vorbeşte sau mimează partenerul tău, nu te supăra, o să mai ai o şansă în runda următoare. Şi ai grijă să nu râzi prea mult pentru că o să expire timpul.

Număr de jucători: 2-4 echipe cu cel puţin 2 jucători fiecare

6. Saboteur

Piticii ţi s-au părut mereu nişte personaje foarte interesante? Acum ai şansă să fii unul dintre ei. În Saboteur o să joci rolul unui pitic miner, în goana după aur. Dar situaţia interesantă apare atunci când cineva dă cu un târnăcop şi sparge lămpaşul. Atunci îţi vei da seama că sabotorul a lovit. Dar care să fie oare acesta?

Număr de jucători: 3-10

Şi la final, board game-urile mai serioase (că tot ne-am întâlzit la Catan):

7. Ticket to Ride

Cum ajungi cel mai repede de la Bucureşti la Stockholm? Dar de la Berlin la Belgrad? Trebuie să te gândeşti şi să acţionezi repede, altfel s-ar putea ca alt jucător să îţi ia drumul pe care ţi-l doreşti şi să îţi încurce toate planurile. Cu puţin noroc, experienţă şi pricepere, poţi să îţi faci calea lină în toate călătoriile tale. Drum bun!

Număr de jucători: 2-5

8. Game of Thrones: The Board Game

Regele Robert Baratheon este mort, iar teritoriile Westeros se pregătesc de luptă. Ţi se pare cunoscută situaţia? Dacă eşti fan al serialului, atunci trebuie să te pregăteşti şi pentru joc. Până în 2019 când o să apară următorul sezon ai tot timpul pentru a deveni expert în jocurile de culise şi de putere din Game of Thornes. Spor!

Număr de jucători: 3-6

9. Carcassonne

Viaţa din epoca medieval, cu oraşe fortificate, mânăstiri şi câmpuri întinse ţi s-a părut mereu fascinantă? Acum ai şansă să construieşti, cu ajutorul cartonaşelor, o întreagă reţea de oraşe, străzi, pajişti şi mănăstiri. Şi dacă nu eşti deja impresionat, îţi mai spun că o să ai 7 supuşi pe care îi poţi folosi pentru a acumula puncte. Pune-ţi în joc inventivitatea şi perspicacitatea pentru a-ţi construi oraşul şi a câştiga acest joc de strategie.

Număr de jucători: 2-5

10. Stone Age

Acum ai puterea să te întorci în istoria de la începuturile umanităţii şi să-ţi ciopleşte-ţi victoria direct în piatră. Crezi că viaţa din această perioadă de mult apusă era uşoară? În Ston Age o să vezi exact cum era. Te foloseşti de unelte arhaice, strângi lemne, pietre sau aur pentru a depăşi anumite niveluri de cunoaştere, asta în timp ce strângi mâncare pentru întregul tău trig. Şi, nu o să-ţi fie deloc uşor asta pentru că resursele sunt limitate şi eşti într-o continuă competiţie cu ceilalţi jucători.

Număr de jucători: 2-4

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora