Pinacoteca Municipiului Bucureşti se redeschide pentru public după 20 de ani - LIFE.ro
Sari la conținut

 

Pinacoteca Municipiului Bucureşti organizează din 29 iulie o retrospectivă a principalelor donaţii, făcute de Ioan Movilă si Filip Marin, precum şi a celor mai reprezentative lucrări achiziţionate în perioada interbelică, redeschizându-se pentru public după 20 de ani, informează Muzeul Municipiului Bucureşti, News.ro.

Muzeul Municipiului Bucuresti, deţinătorul patrimoniului, a reînfiinţat Pinacoteca Municipiului Bucureşti, în cadrul Secţiei de Artă. Din anul 1994 au fost susţinute activităţi de restaurare, iar din anul 2006 a început clasarea a operelor de artă. Din 29 iulie, publicul va putea vedea expoziţia temporară ce va conţine donaţiile principale.

Gazda acestui eveniment va fi Palatul Suţu, sediul Muzeului Municipiului Bucureşti, începând cu ziua de vineri, 29 iulie.

Pinacoteca Municipiului Bucureşti este un proiect care a luat naştere printr-un lanţ succesiv de donaţii susţinute de un spirit de mecenat şi bunăvoinţă. Actul de naştere este datat 19 iulie 1933 şi are semnătura primarului din aceea perioadă, Dem I. Dobrescu, alături de cele ale membrilor Consiliului Comunal.

Pinacoteca funcţiona prin afiliere, alături de Muzeului Municipal, sub tutela insituţională a Primăriei Capitalei. Patrimoniul Pinacotecii a fost alcătuit printr-o serie întreagă de donaţii de colecţii de artă sau bunuri mobile provenite de la familiile din elita societăţii de la acel moment sau de la alte instituţii care susţineau cultura.

Astfel, unul dintre donatorii importanţi a fost doamna Elena Movilă care a susţinut demersul Primăriei bucureştene prin donarea colecţiei de artă pe care ea împreună cu soţul, Ioan Movilă, au alcătuit-o pe parcursul vieţii. Un alt donator important în epocă, mai puţin cunoscut astăzi, este sculptorul Filip Marin (Marinescu).

În epocă au mai donat opere pentru susţinerea Pinacotecii şi Societatea Tinerimea Artistică, Automobil Club, dar şi achiziţiile facute de Direcţia culturală a Primăriei.

Oficial, Pinacoteca s-a deschis pentru public la data de 29 noiembrie 1933. La eveniment au fost prezenţi, din partea insituţiei tutelare, primarul Dem I. Dobrescu, custodele Pinacotecii, pictorul Petre Iorgulescu-Yor, din partea ministerului, D. Bucuţa, profesorul Gusti, din partea altor muzee Alexandru Tzigara-Samuraş, urmaţi fiind de toată protipendada artistică şi culturală a epocii.

În urma cutremurului din 1977 Muzeul de Artă al Municipiului Bucureşti „Anastase Simu” se va închide pentru public sub pretextul avarierii clădirii din strada Biserica Amzei nr. 7-9 unde a funcţionat muzeul, patrimoniul de artă fiind transportat şi depozitat, fără a se ţine cont de normele de conservare, în subsolul Muzeului de Artă al R.S.R. precum şi în Casa Melik din strada Spatarului nr. 22. Cu toate acestea, datorită personalului bine pregătit în tehnicile de restaurare, unele dintre aceste piese au fost salvate. Clădirea a fost folosită ca ateliere de creaţie ale Uniunii Artiştilor Plastici.

În perioada 1977-1981 Muzeul de Artă al Municipiului Bucureşti a fost lipsit de un spaţiu adecvat pentru expunere.

Potrivit MMB, în momentul de faţă patrimoniul artistic al Pinacotecii numără peste 5.500 de lucrări, proporţia cea mai mare fiind deţinută de lucrări de pictură, urmate de grafică, sculptură şi artă decorativă.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora