“Poesii”, de Mihai Eminescu, şi "Convorbiri literare", licitate de Artmark cu 12.000 de euro fiecare
O colecţie cu obiecte rare ce au aparţinut poetului Mihai Eminescu a fost licitată de Artmark ieri, 22 iunie, cele mai scumpe itemuri fiind „Poesii”, de Mihai Eminescu (colecţia completă a tuturor ediţiilor Maiorescu) şi o coleţie de reviste „Convorbiri literare”.
Celebra colecţie „Poesii” (ediţiile I-XVI, 1883-1936) – singura existentă şi care conţine toate primele 16 ediţii ale “Poesiilor” lui Eminescu, inclusiv celebra ediţie princeps – a avut ca preţ de pornire 9.000 de euro dar a ajuns să fie adjudecată pentru 12.000 de euro.
Acest unic volum de poezii eminesciene a fost puclicat în timpul vieţii poetului la îndemnul criticului literar Titu Maiorescu, volum ce a fost apoi republicat în nenumărate ediţii (prima ediţie datează din 1884 şi cuprinde poeziile publicate de Eminescu în „Convorbiri Literare” timp de 12 ani).
Tot pentru 12.000 de euro a fost adjudecată şi colecţia de reviste „Convorbiri literare” (anii I-XXV), ce cuprinde o mare parte din primele apariţii literare ale clasicilor români din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, printre care Eminescu, Creangă, Alecsandri, Negruzzi (1867-1892).
Cu 10.000 de euro a fost licitată o altă piesă rară din colecţia eminesciană, şi anume: „Poesii de Mihail Eminescu”, Bucureşti, editura Socec, 1884, ediţia Princeps în coperta originală.
”Cufărul lui Eminescu” – despre care se spune că l-a însoţit pe poet în drumurile sale spre oraşele în care a studiat (Berlin şi Viena) şi a cărui valoare estimativă era de 5.000 de euro – a fost licitat la 7.000 de euro.
Portretul poetului la 19 ani, realizat în atelierul fotografic Bernhard Brand din Iaşi, a fost adjudecat pentru 5.500 de euro, preţul de pornire fiind de 800 de euro. În timp ce cartea de vizită a lui Mihai Eminescu ca prim-redactor al ziarului „Timpul” a fost adjudecată pentru 1.600 de euro, în condiţiile în care preţul de pornire a fost de 200 de euro.