Portul tradiţional, o sursă inepuizabilă de inspiraţie în colecţiile designerilor români - LIFE.ro
Sari la conținut

Portul tradiţional, o sursă inepuizabilă de inspiraţie în colecţiile designerilor români

Elementele tradiţionale reuşesc să iasă mereu în evidenţă. Tot mai mulţi designeri se inspiră în colecţiile lor din portul popular, preluând elemente vechi de sute de ani.
Share this article

Elementele tradiţionale reuşesc să iasă mereu în evidenţă. Tot mai mulţi designeri se inspiră în colecţiile lor din portul popular, preluând elemente vechi de sute de ani.

Dorin Negrău

Dorin Negrău este unul dintre designerii români mereu captivat de portul popular. Originar din Transilvania, designerul îşi valorifică de fiecare dată în colecţiile sale resursele natale, lansând până acum peste 10 colecţii pe această temă.

„Întotdeauna  am  avut   atingeri  etno  în  colecţiile  mele,  fără  să fie cu intenţie la început. Poate şi pentru că  am  crescut  într -o  casă  în  care s-au  făcut  multe  cercetări folclorice. Tatăl  meu era pasionat de asta. Aşa se face că  în  2012 am  lansat  prima  colecţie  în  care  am  recunoscut  motivele tradiţionale româneşti ca surse de  inspiraţie. De atunci, au urmat încă 12 colecţii cu influenţe din portul popular transilvănean, cu precădere. ”, spune designerul.

Dorin Negrău şi-a prezentat colecţiile pe scena cunoscutului festival de modă, Fashion Week New York, fiecare dintre ele fiind bine primită de publicul de peste Ocean, dar nu numai.

„Una  dintre pieţele  mele  de bază  din anul 2007  este  Germania, dar  de  doi  ani am  început  să  vând  din ce  în  ce  mai  bine  în  USA şi  Emiratele  Arabe. Pot  să  spun  că  cel  mai căutat model  acum este  cămaşa  DUAL, care  este  o  reinterpretare a cămăşii bărbăteşti din Ţara  Crişurilor.”, mai spune el.

Iutta

Iutta este un brand de genţi şi accesorii care se diferenţiază pe piaţa noastră prin faptul că îmbină în creaţiile sale elemente folclorice din toate zonele ţării cu stilul contemporan. În acest fel, simboluri ale unor vremuri înrădăcinate în cultură sunt integrate în articole vestimentare cu priză în rândul femeilor, chiar şi astăzi.

 

Ana Bănică şi Bianca Bărbieru

Că avem o bogăţie culturală impresionantă nu mai este o noutate nici pentru Ana Bănică şi Bianca Bărbieru. Cele două iubitoare de folclor au lansat proiectul caiverzipepereti.com. Aici poţi găsi autocolante de pereţi cu motive reprezentative din zona Bucovinei, Olteniei etc. sau –pentru cei care vor să îşi amintească cu drag de copilărie – autocolante cu poveşti preum Capra cu Trei Iezi, Ileana Cosânzeana sau Ursul Păcălit de Vulpe. Toate prind viaţă în viziunea Anei Bănică şi a Biancăi Bărbieru.

Andra Cliţan

V-aţi imaginat vreodată cum arată o pereche de botine din ţesătura colorată folosită la confecţionarea traistelor tradiţionale ori un top înnodat manual din lână merinos, accesorizat cu elemente moderne? Trebuie să vedeţi colecţia Andrei Cliţan! Designerul, cu rădăcini în Maramureş, promovează de mai bine de 10 ani, tradiţiile româneşti, într-o manieră inedită. Ea consideră portul popular ca fiind un „document viu care, dăinuind peste veacuri, a transmis generaţiilor mesajul unei creaţii artistice autentice.”.

Colecţia sa, Mara Mi, abundă în detalii tradiţionale, inserate în piese vestimentare: ciucuri coloraţi pe bolerouri, rochii, brâuri şi brăţări metalice cu motiv de goblen imprimat, tesătura brodată manual etc.

Andreea Batroş & Flavia Scînteanu (Dare to Rug)

Colecţia “Romanian Moods” include covoare inspirate din toate zonele ţării şi reinterpretate într-un mod ce promovează tradiţia şi inovaţia deopotrivă. Creaţiile Dare to Rug readuc la viaţă un element central pentru o locuinţă, redându-i puterea decorativă pe care ne-o amintim cu drag. Sunt modele inspirate din folclor, ce oferă culori, forme, modele, motive şi redevine, astfel, o piesă esenţială pentru locuinţa românească.

 

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora