Poșta Română: mituri, adevăruri și glume. Operatorul greu încercat de limba română și atitudinea angajaților, țința glumelor: „Poșta Română a lansat brânza cu mucegai, oțetul și stafidele” - LIFE.ro
Sari la conținut

Poșta Română este operatorul național de servicii poștale și de curierat din România, furnizor unic de serviciu universal pe întreg teritoriul țării, la tarife accesibile tuturor utilizatorilor și standarde ridicate de calitate.

La sfârșitul anului 2014, Poșta Română avea peste 27.000 de angajați, din care peste 11.000 erau factori poștali și tot în acest an a lansat propria companie de asigurări. Acum, Poșta Română Broker de Asigurări intermediază „asigurări generale, de la RCA la polițe de sănătate”.

Este organizată în 41 de oficii județene de poștă și două sucursale, respectiv: Fabrica de Timbre și Sucursala Servicii Express. La nivelul întregii țări există șapte centre regionale de tranzit.

În 2022 a avut loc o expoziţie aniversară care marchează împlinirea a 160 de ani de la înfiinţarea Poştei Române

Proiectul expoziţional a adus în faţa publicului principalele momente din istoria poştei, de la primele timbre poştale, la povestea surugiilor şi a lucrătorilor poştali.

Prin intermediul acesteia au fost prezentate obiecte foarte valoroase din Colecţia Filatelică a României, cum ar fi pietrele litografice folosite pentru emisiunile Carol cu barbă şi Carol cu favoriţi, plăcile de tipar şi colile de timbre din emisiunea Principatele Unite (1862-1864), matriţele pentru emisiunile Paris (1872) şi Bucureşti (1879), colile de timbre din emisiunile Carol I gravate şi Carol I tipografiate şi modelarele de culoare.

O importantă parte a expoziţiei era constituită de evoluţia instituţiei poştale, ilustrată prin numeroase obiecte, cum ar fi un costum de surugiu original din secolul al XIX-lea şi o replică realizată cu ocazia Centenarului mărcii poştale, alături de o machetă de staţie poştală, precum şi una de diligenţă.

Poșta Română a pus în funcțiune primele cutii poștale digitale pe model easybox

Primele astfel de lockere au fost instalate în iulie 2022 în  București și în Buftea, dintr-un total de 3.000 care urmau a fi instalate în țară.
Cutiile sunt disponibile 24/24 și sunt accesibile clienților în regim self-service, astfel că orice colet trimis prin Poșta Română poate fi ridicat la orice oră și în orice zi a săptămânii.
Clienții vor fi anunțați prin sms sau e-mail că au de ridicat un colet, iar destinatarii pot face plata direct cu cardul, la POS-ul integrat în cutia digitală.

Poșta Română continuă să fie un mister în operațiuni

Din păcate, instituția a căzut în derizoriu din cauza atitudinii personalului și a confuziilor create.

În 2009 cineva vedea absurdul teatral din Poșta Română.

Ai de trimis niste bani din Bucuresti in alta localitate din tara. Acum, imediat, deoarece destinatarul are nevoie sa-i ridice instant. Si cel mai la indemana iti este Posta Romana.

-Buna ziua, doamna stiu ca aveti un serviciu prin care se pot trimite bani in alta localitate si ajung imediat la destinatar.

-Mda, online. Trebuie sa completati un formular.

-Pai n-aveti dumneavoastra unul?

-Nu. Va luati din sala.

Luat, dar n-am pix. Vechea problema, sunt unii oameni la care nu gasesti niciodata pixuri. Ma intorc la doamna de la ghiseu.

-Nu va suparati, doamna, n-aveti sa-mi dati si mie un pix?

-Ba da, 5 lei.

Pauza.

-Adica inchiriati pixul cu 5 lei?

-Nu. Vi-l vand.

-Pai mie nu-mi trebuie decat sa completez si eu formularul asta, ca am pixuri. Acasa.

-5 lei.

-Cum doamna, 5 lei un pix?

-Dumneavoastra aveti nevoie de pix, nu eu.

-Bine doamna, ma duc in alta parte, la o banca o fi mai usor.

Din sala, o doamna vine langa mine si-mi spune ca are pix si mi-l imprumuta. Multumesc politicos, completez mandatul online si-l inmanez doamnei de la ghiseu.

-N-ati completat numarul oficiului din localitatea unde trimiteti banii.

-Doamna, dar de unde sa-l stiu, nu e treaba dumneavoastra?

-Nu. Este un registru in sala, va duceti, cautati si scrieti numarul oficiului.

Pftiu, mama mea. Ma duc in sala, gasesc numarul oficiului, dar n-am cu ce sa-l scriu. Si doamna care mi-a imprumutat mai devreme pixul a plecat. Rog alta doamna daca are sa-mi imprumute si mie pixul.

-Am un pix, dar ma grabesc si nu pot sa vi-l imprumut, imi cer scuze.

Ma duc din nou la doamna de la ghiseu. Nu stiu de ce, dar imi vine extraordinar de greu sa platesc un pix de care am nevoie doar un 1 minut. Incerc sa ma conving ca nu-i asa mare problema, cand imi pica ochii pe formularul online.

-Doamna, dumneavoastra cum va numiti?

-Medeleanu Iuliana.

-Nu va suparati ca va intreb, dar de ce va purtati asa cu mine, un contribuabil din ai carui bani sunteti platita? Vreti sa ma umiliti ca n-am cumparat un pix si ca vin sa apelez la serviciile dumneavoastra?

-Puteti sa ma reclamati unde doriti, dar cred ca n-aveti pix pentru a va scrie reclamatia.

-Nicio problema doamna, ca se poate face si verbal, sau si mai bine, online. Dar nu cred ca asta-i problema.

M-am dus sa aflu numele dirigintei oficiului postal 58 din strada Sibiului, umilit si infrant, avand in minte nenumaratele dati cand am apelat la serviciile Postei Romane si am fost tratat mizerabil. Cand am stat la cozi interminabile si mi s-a inchis ghiseul in fata pentru ca se facuse pauza de masa si functionarii trebuiau sa-si ia pranzul. La cate ghisee ati stat la care nu scria nimic si dupa minute bune vi s-a spus ca nu e ghiseul potrivit? Cate umilinte mai trebuie sa indur in Romania europeana a anului 2009, ca ceva sa se schimbe?

Poșta Română a trimis în Mongolia o carte care trebuia să ajungă în Mangalia

Un incident grav s-a întâmplat de curând. De data aceasta, un colet a ajuns în Mongolia în loc să ajungă în Mangalia.

Este vorba despre o carte trimisă dincolo de granițele țării.

Poșta Română a confundat denumirile și a trimis-o tocmai acolo.

A ajuns în cele din urmă la destinație, dar după șase luni.

Întâmplarea a fost povestită pe Facebook de către traducătoarea, Veronica Lazăr.

„Un volumaș din Rousseau, trimis de la București în iulie, ajuns de sfîntul Crăciun. Trimis la Mangalia, interceptat în Mongolia. Așa se întîmplă în istoria ideilor. Ajung missent pe cine știe unde, și apoi ne mirăm.”, a scris aceasta.

„Adevărul e că nici nu știu dacă n-a călătorit cumva și în timp, se pare că Poșta Română face minuni”, a mai spus acesta.

Pe ștampilă (care nu apare în poză) scrie chiar Mongolia. A ajuns acolo pe 22 august (trimisă în iulie) și i-a luat 4 luni să se întoarcă.

Poșta din Bihor operează mai greu cu limba română

Poșta Română din Bihor a devenit și ea subiect de glume pe internet, după ce instituția a anunțat că angajează… „șofer peste 3.5 tone”!

Anunțul, lipit cu scotch pe ceea ce pare a fi o ușă, fotografiat și postat pe Facebook, s-a viralizat rapid și a făcut deliciul internauților. „Am 2 tone 8 sute! Dacă vă interesează!”, a scris cu umor un internaut, în vreme ce altul a întrebat „Și ce înălțime ar trebui să aibă?”.

Dacă la prima vedere părea doar o stângăcie a unor funcționari dușmani cu limba română, Bihorel a verificat și a observat că același anunț figurează, scris în același mod, și pe site-ul național al Poștei Române.

Deși, evident, este vorba despre căutarea de șoferi pentru autovehicule de peste 3,5 tone, n-ar fi cu supărare nici dacă pretendenții ar avea 3,5 tone. La ce salarii de mizerie se dau oamenilor de rând la Poșta Română, neamul lui manivelă s-ar face de 80 de kile în mai puțin de doi ani.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora