„Poți face o diferență mai mare decât îți închipui. Recomand tuturor să își înceapă propria poveste de voluntariat” - Mădălin Vamvu, Data Governance Manager, ING Bank România - LIFE.ro
Prima pagină » „Poți face o diferență mai mare decât îți închipui. Recomand tuturor să își înceapă propria poveste de voluntariat” – Mădălin Vamvu, Data Governance Manager, ING Bank România
„Poți face o diferență mai mare decât îți închipui. Recomand tuturor să își înceapă propria poveste de voluntariat” - Mădălin Vamvu, Data Governance Manager, ING Bank România
Mădălin Vamvu oferă ore de meditații și mentorat unor adolescenți care au nevoie de îndrumare. Joacă tenis și înoată pentru diferite cauze sociale. Mădălin Vamvu este omul care spune că „fiecare cauză este specială, dar pentru mine un loc aparte îl au acțiunile care își propun să ajute copiii abandonați”. Prima cauză socială în care s-a implicat a fost acum mulți ani, ajutând o casă de copii în timpul sărbătorilor de iarnă. Atunci a înțeles că oamenii pentru care se implică în diferite proiecte sociale nu au nevoie de ajutor doar de sărbători.
Atunci când a ajuns în ING Bank România, imediat s-a implicat în „Tenis Pentru Fapte bune”. Și de atunci s-a alăturat și altor inițiative, de la Social Incubator, la juriul competiției „Adoptă un Proiect” sau Swimathon.
Mădălin Vamvu este Data Governance Manager, în cadrul ING Bank România. Ce înseamnă asta? Mădălin ne spune că „atunci când vorbesc despre muncă, puțin înțeleg și discuția se termină repede”. Cu toate astea, ne-a explicat în acest interviu ce face în cadrul ING Bank România. Și, mai ales, de ce se implică în proiecte de voluntariat și cum își alege cauzele pentru care luptă.
Mădălin, cum a început povestea ta de voluntariat în ING? Cum alegi cauzele pentru care lupți?
M-am alăturat echipei ING în 2018, iar implicarea în voluntariat a început, la scurt timp, cu proiectul „Tenis Pentru Fapte bune” – organizat de Asociația The Social Incubator. Am creat o pagină de fundraising pe platforma Galantom, am regizat și realizat un filmuleț, iar rezultatul a fost pe măsură… am strâns de 10 ori taxa necesară pentru participare. Așadar, satisfacția lucrurilor bune te motivează să scrii și alte file în povestea voluntariatului. Ulterior, tot alături de Social Incubator, am organizat în ING workshop-uri de educație financiară „Nevoi versus dorințe” dedicate tinerilor. În contextul pandemic, în 2020 și 2021, am „înotat” la Swimathon cu un target de 10.000 RON, pe care am reușit să îl depășim semnificativ în ambii ani.
Am norocul să lucrez într-o organizație în care este foarte ușor să te implici, care susține participarea pentru diferite cauze. Mai mult, în 2021, am fost și membru al juriului la competiția „Adoptă un Proiect” și am reușit să cunosc mult mai bine lumea aceasta fascinantă, ONG-urile, oamenii și proiectele lor. Fiecare cauză este specială, dar pentru mine un loc aparte îl au acțiunile care își propun să ajute copiii abandonați.
Pe lângă fundraising, ești mentor și meditator alături de Asociația Inima de Copil. Cum este această experiență pentru tine?
În prezent, lucrez cu doi tineri – Alecsandru (un elev de 16 ani, care își dorește să studieze la Automatică, în cadrul Universității Politehnice) și Alexandra (studentă la Facultatea de Litere în limbă engleză). Cu Alecsandru am ședințe de mentorat, iar cu Alexandra meditații la istorie și limba engleză.
Fără doar și poate, toți cei cu care am lucrat sunt copii și tineri minunați de la care avem foarte multe de învățat. Deși contextul nu a fost cel mai bun pentru ei, acest lucru nu i-a oprit să își urmeze visurile. Dau dovada de multă maturitate și ambiție, dar și de bunătate, căldură. În plus, am remarcat că au mereu o abordare pozitivă, alegând să extragă ce este mai bun din experiențele și interacțiunile zilnice.
Pentru mine, ședințele de mentorat și meditații reprezintă și o călătorie în trecut, la liceu, la facultate, pentru că împărtășesc cu ei din propriile mele povești și experiențe.
Cum se desfășoară orele de mentorat sau meditație?
Mentoratul, făcut cum trebuie, are un set de reguli bine definite, însă în cazul de față, vorbim despre un tânăr de 16 ani. Motiv pentru care aplicăm doar o parte din aceste reguli. Astfel, avem obiective clar stabilite pe care ne propunem să le atingem prin acțiuni discutate și agreate împreună. Este foarte importantă implicarea tânărului în procesul de identificare a soluțiilor, iar de cele mai multe ori, eu sunt doar ghidul.
Pentru sesiunile de meditații, la fel, am identificat punctele unde trebuie să lucrăm și avem exerciții adaptate. Nu insistăm pe metodele clasice, pe reguli gramaticale și de conjugare, care, de altfel, se găsesc foarte ușor pe internet. În schimb, am ales să jucăm roluri, să avem dialoguri spontane și să improvizăm. În plus, Alexandrei îi place foarte mult să citească, prin urmare, fiecare sesiune începe cu rezumatul ultimei cărți citite.
Mai ții minte prima cauză, primul proiect în care te-ai implicat?
Prima cauză în care m-am implicat a fost în perioada sărbătorilor de iarnă, acum mulți ani, pentru o casă de copii. Dar a fost și momentul în care am învățat și prima lecție foarte importantă – că acești copii au nevoie de susținere tot timpul, nu doar în perioada sărbătorilor.
Ce le transmiți oamenilor care ar vrea să facă voluntariat, dar nu știu de unde să înceapă, dacă au timp sau dacă și cum se pot implica?
Este foarte simplu să te implici și o poți face în funcție de timpul disponibil. Dar trebuie să faci primul pas și, cel mai important, să alegi o cauză care rezonează cu valorile tale. De aici, lucrurile vor decurge natural, iar satisfacția o sa fie pe măsură.
Tu cum îți găsești timp și energie să te implici în atâtea proiecte?
Energia mi-o iau fix din aceste activități. Astfel, timpul alocat este comparabil cu cel pentru un hobby, pentru ceva ce faci cu plăcere și care îți încarcă bateriile. De exemplu, datorită meditațiilor cu Alexandra, citesc o carte în plus la 2 săptămâni, deci beneficiile sunt de ambele părți.
Ești Data Governance Manager (DGM) la ING Bank România. Ce spun colegii despre implicarea ta în toate aceste proiecte de voluntariat? Și ce înseamnă Data Governance Manager?
Voluntariatul este o normalitate în ING, foarte mulți colegi se implică. Și exact acest lucru este minunat, să privești astfel de inițiative ca pe un lucru absolut normal, ceva ce face parte din viața noastră de zi cu zi.
A fi Data Governance Manager înseamnă a fi într-o continuă colaborare cu toți colegii din bancă, cât și cu autoritățile. Implică stabilirea cadrului procedural pentru guvernanța datelor, asigurarea calității și a integrității datelor în cadrul băncii, precum și mult celebrul GDPR și toate implicațiile acestui regulament.
Câți dintre apropiații tăi înțeleg cu adevărat ce faci 🙂 sau cum le explici ce faci toată ziua la birou?
Încerc pe cât posibil să nu vorbesc despre muncă în timpul liber, dar nu reușesc de fiecare dată. Din fericire, atunci când o fac, puțini înțeleg și discuția se termină repede😊
Aș putea spune că rolul meu este să scriu legi pentru datele din ING, să ajut la implementarea lor și, apoi, să monitorizez procesul și să caut permanent soluții de îmbunătățire.
Și, ultima întrebare, de ce ar trebui să facem voluntariat? Ce învățăm din asta?
Poți face o diferență mai mare decât îți închipui! Cunoști oameni noi, creezi relații, te distrezi și, cel mai important, ai marea satisfacția de face fapte bune. Recomand tuturor să își înceapă propria poveste de voluntariat.