Povestea lui Gordon Ramsay, probabil cel mai cunoscut chef din lume
Gordon Ramsay s-a remarcat în ultimii ani ca fiind omul capabil să gătească preparate delicioase indiferent de bugetul pe care l-ar avea la dispoziție și a militat pentru ideea că poți face acest lucru și fără a cheltui sume impresionante.
În ultimele două decenii, scoțianul și-a creat un renume la nivel mondial și în prezent are restaurante în toate colțurile lumii. El s-a remarcat și prin aparițiile în show-urile televizate, în special prin prisma comportamentului său vulcanic.
Ajuns la vârsta de 55 de ani, Gordon Ramsay a reușit să aibă o ascensiune importantă după anul 1999, când a început să apară în emisiunea britanică Boilling Point. Fiind un personaj îndrăgit de public, în anii următori a început să primească noi contracte și a luat parte astfel și la producții de succes precum Master Chef ori Hell’s Kitchen.
În ultima dintre acestea a putut fi văzut din anul 2005, iar show-ul a avut un succes magnific, fiind preluat ulterior și de televiziuni din alte țări, printre care și România, care a avut propria versiune. Mai mult, succesul Hell’s Kitchen a inspirat și apariția unui joc de Cazino. Acesta a fost creat de compania NetEnt și se numește Gordon Ramsay Hell’s Kitchen. Jocul îi introduce pe utilizatori în atmosfera show-ului, iar printre simboluri se află diverse deserturi, băuturi și alte preparate, iar chipul încruntat al chefului este și el prezent.
Gordon Ramsay a început să lucreze la 16 ani
Copilăria lui Gordon Ramsay nu a fost tocmai fericită, iar familia sa s-a confruntat cu multe dificultăți. În aceste condiții, Ramsay a fost nevoit să se angajeze încă din adolescență la un restaurant indian, unde spăla vase. Mai mult, la vârsta de 16 ani a decis să se mute singur într-un apartament din Banbury, pentru ca trei ani mai târziu să se decidă că își dorește o carieră în domeniul culinar. Astfel, la mijlocul anilor ’80 a devenit pentru prima dată chef într-un restaurant.
Pasionat de acest domeniu, el s-a mutat ulterior la Londra, unde a fost ucenicul unui alt chef cu un temperament coleric, Marco Pierre White, la Harveys. Relația dintre cei doi nu a fost tocmai bună, iar Ramsay a decis să demisioneze după doar doi ani. Pasionat de bucătărie, el și-a îndreptat atenția către cea franțuzească.
Astfel s-a mutat la Paris, unde i-a cunoscut pe Guy Savoy și Joel Robuchon, doi dintre cei mai apreciați chefi din această țară. De altfel, Ramsay a afirmat că Savoy a fost mentorul său. Mai mult, el a dorit să descopere și mai multe despre bucătăria italiană, astfel că a fost chef privat pe un yacht ancorat în Sicilia.
În 1993, Ramsay a revenit la Londra și a reînceput o colaborare cu Marco Pierre White, dar cinci ani mai târziu a decis să o ia pe cont propriu și și-a deschis primul restaurant în Chelsea. A avut parte de un succes important, iar aici a obținut prima stea Michelin din carieră în 2001. A devenit primul scoțian care a avut un restaurant cu stea Michelin, iar între timp a ajuns la nu mai puțin de 22.
Faima sa a devenit tot mai mare, iar Ramsay și-a creat propriul brand, ce are în prezent restaurante în locuri spectaculoase din această lume precum Tokyo, Dubai, New York și Las Vegas. Dincolo de restaurantele exclusiviste axate pe fine dining, Gordon Ramsay are în portofoliu și locuri la care oamenii pot mânca burgeri sau pizza la prețuri accesibile. Mai mult, el și-a creat și propria academie, unde vrea să transmită mai departe secretele bucătăriei tinerilor pasionați de acest domeniu.
Are o avere estimată la 70 de milioane de dolari
Potrivit revistei Forbes, averea lui Gordon Ramsay este estimată la 70 de milioane de dolari. El a fost inclus în top Celebrity 100 de către cunoscuta revistă americană, fiind singurul chef care a reușit această performanță. Ramsay are 35 de restaurante la nivel mondial, iar o bună parte din veniturile sale sunt generate de acestea. În plus, aparițiile comerciale și TV aduc, de asemenea, venituri importante.
Se extinde tot mai mult în SUA și a semnat un parteneriat cu o companie pe nume Lion Capital, care a garantat o investiție de 100 de milioane de dolari pentru a avea încă 100 de restaurante sub acest brand în SUA. Acestea vor fi însă din categoria restaurantelor accesibile tuturor.
În plus, Ramsay este foarte activ și pe YouTube, unde are un canal cu aproape 20 de milioane de abonați. Aici, oamenii pot descoperi atât rețete simple, dar și unele mai complicate. De asemenea, Ramsay adoră să le dezvăluie diverse trucuri urmăritorilor săi, iar în ultima perioadă a publicat numeroase rețete pentru cei vegetarieni sau vegani. Iar familia sa este prezentă adesea în clipurile pe care le publică pe YouTube.