fbpx

Căutare

Share this article

Octavian Graure are 23 de ani și este printre primii, dacă nu primul care face din sneakesi o artă. Cum? Ia o pereche de sneakersi, îi pictează, iar prin arta lui ajungi să porți o pereche unicat după care vor întoarce toți privirile pe stradă.

Nu are studii, a ajuns să picteze având un gram de talent și foarte multă ambiție. Acum câțiva ani era un puști obișnuit care a intrat la ASE, urmând să urmeze o carieră economică. Însă, pasionat fiind de sneakerși, a descoperit pe Google că o pereche de adidași poate fi și altfel. S-a documentat și și-a zis că dacă alții pot, va putea și el. Astfel, s-a apucat să-și picteze snekersii lui. Nu o dată, de câteva ori, până ce a primit prima comandă.

După numai cinci ani în care a pus mai presus de orice ambiția de a reuși și plăcerea de a face artă, în detrimentul banilor, a ajuns cel mai cunoscut artist ce pictează sneakersi. Are comenzi multe și spune că el consideră că ceea ce face el poate fi numită o meserie, un job din care te poți susține, însă nu înainte de a face totul cu mare pasiune. Visul lui este să învețe să facă o pereche de sneakersi de la 0.

Luna viitoare, Graure va participa la Turneul Vloggerilor și împreună cu alți tineri ca el va ajunge în principalele orașe din țară pentru a le da posibilitatea celor care îl admiră să-l cunoască personal și pentru a-și împărtăși și în mediul offline experiența și pasiunea sa.

Unde ai văzut prima dată o pereche de sneakersi customizați?

Se întâmpla acum 5 ani. Google, evident. Eram pasionat de sneakersii marca Vans și căutam fel și fel de modele. La noi nu prea se găseau pe vremea aceea.

Cum a încolțit ideea că ai putea să faci și tu asta?

Nu îmi place să stau locului deloc, simt că dacă nu mă agit și nu încerc, efectiv nu pot fi împăcat cu mine. Cumva de aici a plecat. Am văzut ceva ce mi-a plăcut dar nu puteam avea. Și am zis așa: dacă ei au putut, eu de ce nu aș putea? Îmi doresc lucrul ăsta, hai să-l fac să se întâmple. Sună clișeic, da, dar e mai mult în spatele poveștii. Am trecut prin diverse etape, de la scris la sport (volei), la sporturi online și mi-au mâncat ani de zile, dar am învățat câte ceva din fiecare și m-am format pe parcurs. Evident, asta se întâmpla înainte să încep ceea ce fac acum. E amuzant cum nu am avut niciodată studii în domeniu (artă) și nu am fost atras de pictură/desen înainte, și uite că totuși mă ocup fix cu treaba asta.

Cred sincer că procesul este mai important ca orice altceva, eu unul asta iubesc. Să lucrez, să fug, să filmez, să fac poze, să dau telefoane, mailuri, să răspund la mesaje, să postez fel și fel de conținut în online, toate astea în timp ce fac tot posibilul să aduc valoare celor care mă urmăresc, indiferent de ocupația lor. E important să vezi în ansamblu și sunt convins că de îndată ce realizezi cum funcționează unele lucruri poți știi exact unde să forțezi și unde e loc de compromisuri, la mine așa a fost.

Mai sunt ca tine în București/în țară?

„Ca tine” e o asociere generală. Da, mai sunt persoane care customizează sneakers, persoane cu foarte mult talent chiar, oameni pe care îi admir și îi susțin. Pe de cealaltă parte, nu văd „zbuciumul” ăla din partea lor. Poate nu realizează ce potențial au, sper să o facă în viitorul cât se poate de apropiat.

Eu unul nu am primit ajutor de la nimeni când am început să dezvolt nișa asta, apoi m-am enervat când am văzut că apar și alte persoane care încearcă să facă ceea ce fac eu, să fiu sincer. Perioada aia a ținut câteva luni bune, iar acum realizez că a fost o greșeală majora și că puteam influența în bine de la început, dar eram și mai tânăr ca acum și nu vedeam treaba asta. La momentul actual, dacă ești pasionat cu adevărat de fenomenul ăsta și nu numai, poți veni oricând la mine pentru sfaturi și voi face tot posibilul să ajut acolo unde pot.

Câte perechi de sneakersi ți-ai pictat tu până să începi să lucrezi pentru alții?

Cred că undeva în jur de 3 sau 4 perechi. Dar asta nu înseamnă că am făcut doar 3 sau 4 lucrări înainte să încep să lucrez pentru alții. Nu îmi permiteam să investesc în mai multe perechi, așa că le vopseam și le revopseam pe cele de care am vorbit puțin mai sus.

Îți amintești primul tău client?

Da, era o puștoaică din Suceava, dacă nu mă înșel. Tare fain a fost să văd că cineva e chiar impresionat de produsul meu și că e si dispus să plătească pentru asta J)

Cât costă arta ta pe o pereche de sneakersi? (o să spui că depinde de complexitatea modelului. Spune-mi o medie sau de la atât la atât).

Oriunde în zona 200-2000 de lei, însă majoritatea lucrărilor se învârt undeva la 600 lei.

Ce ai simțit când ai primit primii bani veniți din această pasiune a ta?

Am simțit că vreau mai mult. Nu mai mulți bani, cât să muncesc mai mult și să cresc nivelul calității lucrărilor mele. Cum am mai spus și în alt context, pentru mine bucuria a venit din faptul că aveam efectiv pe ce să îmi pun arta. Primii doi ani am investit tot „profitul”, și îl pun între ghilimele pentru că poate fi considerat o glumă, în materiale. Ei, dar uite că materialele alea au însemnat lumea pentru mine. Nu s-a pus niciodată problema ca apropiații mei să nu mă susțină în cazul în care ceream asta, în schimb am vrut să fac lucrurile pe cont propriu în cea mai mare măsură posibilă.

Există vreun loc în lumea asta în care ai putea să te perfecționezi/vreo școală/vreun curs pe care ai putea să-l urmezi?

Evident. O școală de arte, un curs de pictură/desen șamd. Nu îmi trece prin cap să fac asta. Următorul pas e să învăț efectiv să construiesc sneakersii de la 0, în direcția aia mă îndrept. Până atunci mai am lucruri de pus la punct și responsabilități față de fenomenul care abia ia amploare la noi.

Bănuiesc că atunci când vine cineva la tine, nu-ți dă o poză cu modelul și spune: „vreau să arate așa”. Cât timp îți ia să desenezi ideea?

Ba din contră, majoritatea vin cu fotografii cu modele gata făcute. Nu reproduc lucrările altor artiști, nu folosesc grafica altor branduri high end care sunt acum la moda și încerc, pe cât posibil, să îmi impun stilul pe fiecare pereche care ajunge la mine. E o pereche unică, făcută pe comandă pentru o persoana anume. E absolut normal, în concepția mea, ca fiecare pereche să fie singura produsă vreodată, indiferent cât de mici/mari sunt diferențele între lucrări.

Câte perechi de sneakersi ai acasă?

Peste 30 personale, însă intenționez să fac ordine și să scap de o parte din ele.

Poate fi pictura pe adidași o meserie?

Este deja. Fără „dar” și „poate”. Sunt exemplul viu că se poate și la noi, sunt și multe alte exemple în afară. Este o meserie minunată!

Ai vreun model din afară? Cineva care face asta și pe urmele căruia ai vrea să calci?

Desigur, The Shoe Surgeon.

Au venit vedete până acum la tine?

Da, am lucrat cu un număr destul de mare de persoane publice însă împlinirea mea nu vine neapărat din renumele pe care îl are un client, cât din expresia pe care o are când își vede lucrarea finalizată, din mesajele sincere de mulțumire și din inspirația pe care o pot aduce altora. Pentru mine astea sunt lucrurile care contează înainte de toate.

Cât durează să personalizezi o pereche de sneakersi?

Ca medie aș putea spune 4 ore la momentul actual.

Crezi că se poate trăi din acest job? Decent, fără să mai fie nevoie să mai muncești și altceva?

Absolut! Nu e ușor, nu se întâmplă peste noapte, dar se poate. Partea mai puțin frumoasă e că primesc constant mesaje de la oameni care mă întreabă cât câștig din ceea ce fac, pentru ca ulterior să îmi spună că vor să se apuce și ei (din motive evidente).

Spun asta sincer: Nu vor reuși niciodată în domeniul ăsta. Îmi doresc să iasă la iveală oameni talentați, sunt dispus să fac tot ce îmi stă în puteri ca să îi ajut și consider că primul pas e să îți dezvolți pasiunea, să oferi valoare și ceva tangibil iar abia apoi să te gândești la cât și cum vei fi recompensat. Este atât de simplu.

Există suficienți pasionați de sneakersi în România dispuși să îi personalizeze și să plătească pentru asta?

Scena din România este în continuă creștere și nu puteam fi mai fericit să văd asta. O să razi, mare parte din cei care apelează la mine nu sunt neapărat „sneakerheads”. Dacă ar fi totuși să încerc să fac o tipologie, aș spune că sunt persoane care înțeleg valoarea unui obiect unic și care apreciază și susțin arta. Am întâlnit fel și fel de oameni, ca în orice domeniu, însă sunt mândru să spun că am avut de învățat câte ceva de la majoritatea celor peste care am dat, e superb.

John Wildsmith zicea asa: „You are either in your bed or in your shoes, so it pays to invest in both.” Și îmi doresc să închei cu acest citat.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO