Povestea trupei Coldplay: de unde vine originea numelui și care este secretul care a transformat trupa într-un fenomen global
Coldplay este cel mai de succes grup de rock alternativ care a apărut în Marea Britanie în ultimii 25 de ani. Trecând de la balade minimaliste la cântece expansive inspirate din megahiturile pop comerciale, tendința extrem de perfecționistă a trupei continuă să stabilească un standard pe care doar câteva grupuri rock îl pot atinge. Iată cum a ajuns această trupă la inimile atâtor oameni din întreaga lume și care este, de fapt, povestea din spatele Coldplay.
Concert Coldplay în București
Celebra trupă de rock alternativ – Coldplay va concerta pe Arena Națională din București, pe 12 iunie 2024. Fanii români s-au înscris încă de săptămâna trecută pe site-ul oficial al trupei pentru această etapă de presale, cu bilete la cele mai mici prețuri. Datorită numărului mare de cereri, organizatorii au anunțat că trupa va mai susține un concert pe 13 iunie 2024. Platforma care vinde biletele pentru a doua zi de concert a înregistrat patru milioane de accesări pe minut. Vineri, 28 iulie, se va deschide a doua sesiune de vânzare a biletelor pentru concertele Coldplay de pe 12 și 13 iunie 2024.
Cum a luat naștere trupa Coldplay
Coldplay este una dintre cele mai cunoscute formații din lume. Este o formație de rock alternativ și piano rock din Regatul Unit, fiind compusă din Chris Martin, Jon Buckland, Guy Berryman și Will Champion. Membrii formației s-au cunoscut la University College London (UCL) în septembrie 1996, Chris Martin și Jonny Buckland fiind primii membri ai trupei. Au petrecut un an „planificând” o trupă care a culminat cu apariția formației numită „Pectoralz”. Trupa a fost completată ulterior cu colegii Guy Berryman (n. 12 aprilie 1978,Kirkcaldy, Scoția) la bas și Will Champion (n. 31 iulie 1978, Southampton, Anglia), un chitarist care ulterior a trecut la tobe.
Originea numelui Coldplay
Așa cum am precizat anterior, membrii Coldplay s-au cunoscut și s-au împrietenit în timp ce locuiau în același cămin la University College of London (UCL) la mijlocul anilor 1990. Au format o trupă, care inițial s-a numit Starfish. Când prietenii lor care cântau într-o trupă numită Coldplay nu au mai vrut să folosească numele, Starfish a devenit oficial Coldplay. Numele a fost preluat dintr-o carte de poezie numită Reflecțiile copilului, Jocul la rece. În prezent grupul este format din basistul Guy Berryman, chitaristul Buckland, bateristul Will Champion și solistul, chitaristul și pianistul Martin.
Chris Martin – inima legendarei trupe de rock alternativ și piano rock
Martin și-a dorit să fie muzician de la vârsta de unsprezece ani. El a mărturisit că atunci când a început cursurile la UCL, era mai interesat să-și găsească colegii de trupă decât să studieze istoria veche. Întrebat dacă a făcut facultatea crezând că va deveni profesor de istorie antică, Martin a răspuns în glumă: „Acesta a fost visul meu adevărat, dar apoi a apărut Coldplay!”. Trei dintre cei patru membri și-au terminat studiile universitare (Berryman a renunțat la jumătate), iar o mare parte din timpul lor liber și l-au petrecut scriind muzică și repetând.
Citește și: Surpriza incredibilă pe care i-a făcut-o solistul de la Coldplay Juliei Roberts
Coldplay – Premiul Grammy pentru cel mai bun album alternativ
Coldplay a pătruns în topul 100 din Marea Britanie în 1999 cu single-ul „Brothers & Sisters”, la casa de discuri independentă Fierce Panda, înainte de a semna cu casa de discuri Parlaphone. În iulie 2000, trupa a lansat primul album Parachutes, care a ajuns pe locul 1 în UK Albums Chart, dar a stârnit critici pentru asemănarea izbitoare cu The Bends -OK Computer a celor de la Radiohead. Parachutes a adus trupei primul său premiu Grammy, pentru cel mai bun album alternativ, și a deschis calea pentru ambițiosul A Rush of Blood to the Head (2002). Acest din urmă album a adus grupului încă două premii Grammy, iar single-uri precum „Clocks” au contribuit la creșterea vânzărilor totale ale albumelor trupei peste pragul de 20 de milioane de exemplare. Între timp, căsătoria lui Martin din 2003-16 cu actrița americană Gwyneth Paltrow i-a adus acestuia statutul de celebritate independent de realizările sale muzicale.
Până la sfârșitul anului 2000, Parachutes vânduse aproape 900.000 de exemplare în Marea Britanie și câștigase premiile Coldplay BRIT pentru cea mai bună trupă britanică și cel mai bun album. Cu toate acestea, adevărata revelație a trupei pentru publicul larg a fost Yellow, o odă a speranței, cu un videoclip muzical iconic filmat în Durdle Door din Dorset. Ajuns pe locul 4 în Marea Britanie, a devenit instantaneu un clasic modern-rock. „Nimic din toate astea nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost Yellow”, a spus Jonny Buckland.
Moștenirea Coldplay
De-a lungul carierei, Coldplay s-a dovedit abilă în a oferi rădăcinilor sale indie o strălucire revigorantă de inspirație pop, atingând culmi comerciale la care majoritatea trupelor doar pot visa. Adesea susținut de falsetul fragil și de capacitatea melodică prodigioasă a lui Chris Martin, fiecare album Coldplay s-a prezentat în fața fanilor ca o baladă plină de emoții și melodii atemporale. Melodiile lui Chris Martin vorbesc despre preocupările cotidiene în timp ce adoptă o perspectivă înțeleaptă și meditativă care i-a permis să aducă ambițiilor pop ale grupului – o dualitate inspirată de art-rock.
Stilul muzical – secretul succesului
Membrii Coldplay au fost întotdeauna dispuși să-și adapteze muzica pentru a include influențe dance-pop, precum și folk condus de acustic. Din acest motiv, trupa transcede capcanele celor mai multe grupuri de rock alternativ, ceea ce a ajutat-o să reziste până în prezent. Stilul muzical al formației a fost definit ca rock-alternativ și piano-rock, fiind comparat cu Radiohead și Oasis. Muzica pe care o produce Coldplay este considerată meditativă, iar versurile feministe.
„Scrierea de cântece este un amestec de ficțiune și mit. Lucrurile sunt foarte romanticizate. O melodie este ca un film în care poți spune orice vrei. Deci, există părți care se bazează pe adevăr și există și părți care pur și simplu sună bine sau se simt bine.”, a dezvăluit Chris Martin.
Sursa foto: Facebook