Cancerul de sân, boală care face ravagii în rândul femeilor, poate să apară și la bărbați. Chiar dacă este o afecțiune foarte rară, are riscuri extrem de mari. Leo, un supraviețuitor al acestei boli, ne marturisește povestea lungului drum de la aflarea veștii până la vindecare.
Cancer de sân la bărbat, o boală rară
Statisticile arată că această formă de cancer este destul de rară, mai puțin de 1% dintre bărbați pot dezvolta astfel de tumori maligne. Asociația americană Breast Cancer estimează că în SUA, în 2020, aproximativ 2.600 de bărbați vor fi diagnosticați cu cancer de sân. Dintre aceștia, peste 500 vor muri. De altfel, rata mortalității în cazul bărbaților diagnosticați cu cancer mamar este asemănătoare cu cea calculată pentru femeile cu cancer de sân. Însă, în unele situații, rata deceselor ar putea fi mult mai mare din cauza întârzierii stabilirii unui diagnostic corect.
„Pentru mine, cancerul mamar era o boală exclusiv feminină…”
Leonard s-a născut și trăiește în Cluj. La 45 de ani, în 2013, a aflat cumplita veste. “Îmi aduc aminte foarte bine anunțul chirurgului: domnule, aveți cancer de sân! Am fost surprins…pentru mine cancerul mamar era o boală exclusiv feminină. Aveam să aflu apoi că boala poate afecta și bărbații…puțini, ce-i drept, în comparație cu femeile.”
Leo a fost diagnosticat cu cancer mamar multifocal, având dezvoltate trei tumori. De altfel, el a avut o formă atipică. „Înainte de a ști despre ce este vorba am avut un fel de eczemă lângă mamelon. Aveam perioade când mă deranja foarte tare, dar mult timp nu i-am dat prea mare atenție. Într-un final am mers la un dermatolog care mi-a recomandat efectuarea unei biopsii”.
Citește și: Dr. Elena Claudia Teodorescu: „Din păcate nu există, nici vârstă, nici profesie, nici educaţie care să te poată feri de cancerul de sân”
Leziunile s-au dovedit a fi de natură malignă.
Au urmat multe luni de tratament, în țară și în străinătate, în Turcia, unde a mers pentru a primi o a doua opinie. După câteva săptămâni de la stablirea diagnosticului, Leo a suferit o intervenție chirurgicală, urmată de tratamente de chimioterapie și radioterapie. Din fericire, boala a intrat în remisie după 22 de luni.
„Cel mai greu a fost să-i spun mamei”
Un astfel de diagnostic pus unui bărbat poate fi greu de crezut, mai ales că nimeni nu vorbește despre cancerul mamar masculin. „Mi-a fost foarte greu să accept. Atât boala în sine, cât mai ales faptul că era vorba de un cancer de sân. Mulți au crezut inițial că este vorba de o glumă. Cum să aibă un bărbat cancer de sân? Din acest motiv, la început, am evitat să discut prea mult asupra acestui subiect”.
Însă cel mai greu i-a fost să le spună diagnosticul celor apropiați. „Nu am vrut să îi îngrijorez. Mai ales pe mama. Însă din fericire ei au fost sprijinul meu. Evident, am apelat și la un psiholog care m-a ajutat să accept diagnosticul… pentru că mereu aveam în minte faptul că dintr-o mie de bărbați, tocmai eu am dezvoltat această boală”, mărturisește Leonard.
Citește continuarea articolului AICI