Robert Hanssen a divulgat informații legate de securitatea Statelor Unite ale Americii cel puțin 20 de ani și se credea că ar fi fost parțial responsabil pentru moartea a trei ofițeri sovietici care lucrau pentru serviciile de informații americane și au fost executați după ce au fost expuși.
Unul dintre cei mai notorii agenți americani a murit în închisoare
Robert Hanssen, un fost agent FBI, a fost condamnat în 2002 la închisoare pe viață după ce a pledat vinovat pentru spionaj pentru Uniunea Sovietică și mai târziu pentru Rusia timp de peste 20 de ani.
El a divulgat informații despre serviciile de informații din SUA cel puțin din 1985 și se credea că ar fi fost parțial responsabil pentru moartea a trei ofițeri sovietici care lucrau pentru serviciile de informații americane și au fost executați după ce au fost expuși.
La vârsta de 79 de ani, Hanssen a fost găsit fără viață în celula sa de la o închisoare federală din Florence, Colorado, iar ulterior a fost declarat decedat, se anunță în comunicatul oficial al închisorii.
Se crede că a murit din cauze naturale, a declarat pentru Associated Press o sursă apropiată.
Robert Hanssen a primit peste 1,4 milioane de dolari în numerar și diamante
Hanssen a fost plătit cu mai mult de 1,4 milioane de dolari în numerar, fonduri bancare, diamante și ceasuri Rolex în schimbul unei multitudini de informații de securitate națională foarte clasificate, inclusiv detalii despre modul în care oficialii americani au accesat operațiunile de spionaj rusești.
El însă nu a adoptat un stil de viață fastuos, ci locuia într-o casă suburbană, modestă din Virginia, împreună cu familia sa. Era tatăl a șase copii.
Mai târziu a spus că a fost motivat mai degrabă de bani decât de ideologie, dar într-o scrisoare scrisă managerilor săi sovietici în 1985, el a explicat că o răsplată mare ar fi putut provoca complicații, deoarece nu putea să o cheltuiască fără să declanșeze suspiciuni.
Robert Hannsen a trimis Moscova către un tunel secret american de spionaj
Sub pseudonimul „Ramon Garcia”, Hanssen a predat aproximativ 6.000 de documente și 26 de CD-uri către angajatorii săi, au spus autoritățile.
Ei au detaliat tehnicile de interceptare, au ajutat la confirmarea identității agenților dubli ruși și au divulgat alte secrete de stat.
Oficialii cred, de asemenea, că el a transmis la Moscova către un tunel secret pe care americanii l-au construit sub ambasada sovietică la Washington pentru a asculta.
Duplicitatea lui Hanssen a rămas nedetectată ani de zile, dar investigațiile ulterioare au constatat că au fost ratate mai multe semnale roșii.
El a devenit punctul central al unei vânători pentru o „cârtiță” rusă și a fost cu un sac de gunoi sigilat cu bandă adezivă și plin cu secrete de stat
Povestea lui a fost transformată într-un film numit Breach, în 2007, cu Chris Cooper în rolul lui Hanssen și Ryan Phillippe în rolul unui tânăr agent de birou care a ajutat la deconspirarea lui.
Foto: Pinterest.com