Poveşti cu evantaie la Muzeul Naţional Cotroceni
Dacă vreţi să aflaţi povestea evantaiului, nu vă faceţi program pentru joi, ora 18.00, când, în Salonul Cerchez şi Sufrageria Regală Cotroceni a Muzeului Naţional Cotroceni, va fi inaugurată o expoziţie intitulată chiar aşa: ”Povestea evantaiului”. Peste 100 de evantaie şi accesorii (mănuşi, lornioane, pudriere) provenite din colecţiile Aureliei Veronica Filimon, Aureliei Nicolau şi dr. Adrian-Silvan Ionescu, vor reconstitui, la scară mica, istoria unei epoci.
Veţi putea admira evantaiul cu autograful Principesei Maria – datat 23 februarie 1897, pe care se regăsesc şi însemnări în franceză şi spaniolă dar şi o melodie pe portativ dedicată domnişoarei Zoe Arion (fiica ambasadorului României la Sankt Petersburg între 1897 – 1908); evantaie ce au aparţinut doamnei de onoare a Reginei Elisabeta – Zoe Bengescu; două evantaie aduse de la Viena, datate 1740 – 1750, realizate pe schelet din fildeş, unul brodat cu fir de aur şi aplicaţii de paiete, celălalt cu modele florale în foiţă de aur şi argint; dar şi evantaie pentru copii şi evantaie cu autograf, din perioada de început a secolulu XX.
Adevărate simboluri ale modei şi vieţii cotidiene, evantaiele – din lemn de santal, tei, bambus, cu mânere în trafor, sidefate sau lăcuite, cu foaia din mătase, voal, dantelă, pene, pânză pictată – reînvie un univers al gesturilor fine, al eleganţei şi preţiozităţii.
Cei care vor să ia parte la vernisaj, se pot înscrie, cu 48 de ore înainte, la adresa [email protected] sau pot telefona la numărul de telefon: 021 317 31 06. Expoziţia ”Povestea evantaiului” va fi deschisă între 6 iulie şi 31 august.