Premiul Nobel pentru medicină acordat pentru explicaţii pe seama ceasului biologic
În 2017, premiul Nobel pentru medicină a fost oferit către trei oameni de ştiinţă pentru „descoperirile lor legate de mecanismele moleculare care controlează ritmul circadian” sau ceasul biologic, anunţă The Independent.
Munca lor a ajutat la iluminarea unui dintre misterele vieţii umane: când avem nevoie de somn şi cum se întâmplă asta.
Jeffrey C Hall, Michael Rosbash şi Michael W au primit împreună Premiul Nobel deoarece au înţeles misterul legat de modul în care viaţa urmăreşte timpul şi se schimbă în funcţie de mişcările soarelui.
Ritmurile circadiene reprezintă modul în care organismul se menţine în echilibru pe parcursul unei zile, proces care poate afecta somnul, comportamentul, nivelul hormonal, temperatura corpului şi metabolismul. Ei au arătat de ce somnul întrerupt, precum în cazul persoanelor ce suferă de insomnie sau a celor care experimentează diferenţele de fus orar, poate avea consecinţe severe asupra organismului precum creşterea riscului incidenţei mai multor afecţiuni.
Cercetătorii au descoperit că toate tipurile de viaţă de pe Pământ, de la plante la oameni, îşi reglează ceasul biologic cu ajutorulul soarelui, folosindu-se de anumite tehnologii speciale din interiorul corpului. Ei au fost capabili să pătrundă în interiorul ceasului nostru biologic şi să elucideze mecanismul său interior, motiv pentru care comitetul premiilor Nobel i-a premiat cu 1 milion de dolari pentru munca lor. Descoperirile lor „explică cum plantele, animalele şi oamenii îşi adaptează ritmul biologic astfel încât să fie sincronizat cu mişcarea de Revoluţie a Pământului”.
Cercetărorii nu ne-au oferit în mod direct nici un sfat legat de reglarea ceasului biologic sau de îmbunătăţirea somnului, însă ne-au amintit cât de important este ca totul să meargă „ceas”.