Printre câştigătorii premiilor Pulitzer 2018 se află şi un rapper
Ediţia din acest an a Premiului Pulitzer – unul dintre cele mai prestigioase distincţii americane acordate realizărilor deosebite în jurnalism, literatură şi compoziţie muzicală – are drept nume câştigătoare publicaţii precum The New York Times, The New Yorker, sau rapperul Kendrick Lamar. Acestea şi multe altele au fost anunţate în urmă cu o zi în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Universitatea Colombia din New York, unde premiile Pulitzer – existente încă din 1917 şi purtând numele lui Joseph Pulitzer, un pionier al presei din SUA – au onorat mai mulţi profesionişti.
Publicaţiile The New York Times şi The New Yorker au fost premiate la categoria ”Servicii Publice” („Public Service”) pentru articolele care au dezvăluit abuzurile sexuale ale producătorului Harvey Weinstein. The Times şi The Washington Post au primit premii pentru articolele privind implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA, 2016. Agenţia de presă Reuters a fost recompensată cu două premii Pulitzer, unul la categoria ”jurnalism internaţional” (pentru dezvăluirile despre legăturile dintre preşedintele Filipine Rodrigo Duterte şi patrulele de poliţie însărcinate cu asasinate), iar cel de-al doilea, pentru fotojurnalism (criza refugiaţilor Rohingya din Myanmar).
The Press Democrat, din Santa Rosa (California), a câştigat premiul pentru ştiri de ultimă oră privind incendiile care au devastat statul anul trecut.
Fotograful Ryan Kelly, de la Daily Progress (Charlottesville, Virginia), a fost premiat pentru imaginile ce surprind momentul în care o maşină a lovit demonstranţii în timpul unui conflict.
La capitolul muzică, Kendrick Lamar a primit un Pulitzer pentru mult apreciatul său album „Damn” (cinci Grammy), artistul în vârstă de 30 de ani devenind astfel primul rapper care a câştigat vreodată acest premiu.
Poetul Frank Bidart a fost recompensat pentru colecţia de poezii ”Half-Light”, în timp ce, la categoria nonficţiune, a fost premiat James Forman Jr pentru volumul ”Locking Up Our Own: Crime and Punishment in Black America”.
Toţi cei 21 de câştigători (cât sunt în fiecare an) au fost selectaţi de un comitet independent, care a trebuit să aleagă din peste 2.400 de propuneri.