România are câteva rase de cai cu care se mândrește, însă, dintre acestea, doar una este sută la sută autohtonă. Huțulul este un cal destul de mic ca talie, însă robust și puternic. În hergheliile din țara noastră se mai regăsesc și alte rase de cai românești: calul Semigreu, Lipițanul, Calul de Sport sau Trapașul.
Iată care sunt top rase de cai românești:
Rase de cai românești: Calul Huțul
Rasa Huțulă este singura rasă de cai 100% românească, care provine din zona Bucovinei. Huțulul este unul dintre cei mai apreciați cai de munte, fiind folosit în exploatarea lemnului, în transport sau în armată. Huțula este o rasă veche, trăgându-se direct din calul sălbatic european sau tarpănul, specie dispărută între timp.
Huțulul este un cal care rezistă foate bine la efort, nu este bolnăvicios și nici greu de îngrijit și întreținut. Nu sunt multe rase de cai care pot munci în condiții atât de dificile ca huțulul, în ciuda faptului că este un cal destul de mic. Înălțimea medie a huțulului este între 1.40 m și 1.44 m. Huțulul are forță, este robust și rezistent. Te poți baza pe el și la temperaturi foarte scăzute.
Rase de cai românești: Calul Semigreu Românesc
Rasa Semigreu Românesc a apărut în 1985, cu scopul de a-i ajuta pe oameni în muncile agricole și la transporturi grele. Acest cal a fost obținut în urma unor încrucișări dintre mai multe rase: Furioso North Star, Trapas, Lipitan, Ardenez și iepe ialomițene.
Calul Semigreu Românesc poate ajunge la o talie de 1.58 m și poate atinge greutatea de 600 kg. Sunt atât de apreciați întrucât pot căra o greutate de 3-4 ori mai mare decât a corpului lor, pe distanțe mari.
Rase de cai românești: Calul Lipițan Românesc
Lipițanul Românesc este un cal frumos și inteligent, cu aspect impunător, folosit pentru dresaj, atelaj, evenimente sau concursuri hipice. Fiind un cal grațios, agil și rezistent, s-a răspândit rapid pe continent, fiind preferatul aristocrației in trecut.
În România se regăsește singura herghelie din lume – Sâmbăta de Jos – pot fi admirate toate cele 8 linii genealogice ale rasei, printre care și Lipițanul Românesc.
Lipițanul din România poate avea o talie de 1.60 – 1.62 m, este blând și răspunde bine la comenzi.
Rase de cai românești : Calul de Sport Românesc
Calul de Sport Românesc a fost creat la noi în țară cu scopul de a avea un cal apt în competițiile ecvestre, un cal care să sară peste obstacole, pentru dresaj, călărie. În același timp, s-a dorit a fi și un cal de folos și în alte domenii: să fie folosit de polițiști, pentru parade, pentru patrulare, educație ecvestră, agrement etc.
Calul de Sport Românesc este un excelent săritor de obstacole, fiind nelipsit în întrecerile sportive. Acest cal atletic poate ajunge până la 500-600 kg, are un aspect robust și este destul de puternic.
Rase de cai românești : Trapașul Românesc
După cum îi spune și numele, Trapașul Românesc este un cal care aparține raselor de trăpași, caracterizați prin aptitudinea pentru trapul de viteză. Varianta autohtonă a acestui cal poate fi folosită cu succes pentru munci agricole, transporturi de persoane sau agrement. Trăpașii Românești pot fi văzuți și pe hipodromuri, însă nu au cele mai bune performanțe.