ReDesign Crafts: obiecte tradiţionale cu design modern, la RDW 2017
Cea de-a V-a ediţie Romanian Design Week deschide astăzi expoziţia ReDesign Crafts, care pune în lumină potenţialul ascuns al revalorizării tradiţiilor şi meşteşugurilor prin design contemporan. Produsele expuse la parterul spaţiului central RDW, din strada Grigore Cobălcescu nr. 45, au rezultat în urma unor colaborări între designeri şi meşteşugari. Acestea vorbesc diversitatea şi complexitatea tehnicilor tradiţionale, şi despre îmbinarea acestora cu tehnicile şi designul de astăzi.
La conferinţa de lansare a platformei, moderată de către prof. Vintilă Mihăilescu şi Teodor Frolu, arhitect, antreprenor în domeniul industriilor creative şi co-iniţiator Rowmania, vor fi prezentate 6 dintre proiectele de succes care dovedesc că dialogul între meşteşugari şi design se traduce cel mai uşor prin creativitate: Meşteshukar ButiQ, Soxen 2.0 by KraftMade, Deltacraft, PATZAIKIN / Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, HONEST GOODS by Pro Patrimonio, „Batem fierul la conac!” by Prodid. Poveştile din spatele acestor proiecte sunt o mică parte din ceea ce înseamnă „România tradiţiilor creative″. Această selecţie de proiecte reprezintă foarte clar valoarea pe care astfel de colaborări o pot aduce atât din punct de vedere cultural, antropologic, cât şi economic.
Alături de cele 6 iniţiative prezentate în expoziţie se lansează şi primul proiect apărut ca urmare a programului ReDesign Crafts, care şi-a propus reinterpretarea scaunului de oier, pentru a evidenţia importanţa dialogului dintre meşteşugurile tradiţionale şi designul contemporan.
S-a ales scaunul de oier, fiind un obiect arhicunoscut, în special în zona Munteniei, un element recognoscibil, prezent în toate târgurile şi atelierele pentru prelucrarea elementelor din lemn lucrate manual din mediul rural. Publicul va afla cum scaunul de oier ajunge un scaun de bar. Dragoş Motica, designerul căruia i s-a comisionat acest proiect a lucrat cu meşteri specializaţi şi s-a folosit de aceleaşi materiale (lemnul de salcie). Scaunul de oier reinterpretat are un alt rol funcţional şi beneficiază de elemente metalice ascunse care să permită înfiletarea şi desfiletarea.
Organizatorii expoziţiei din cadrul RDW2017 vor face, cu această ocazie, un apel de înscriere de proiecte. Acest Call for Next Craft, urmăreşte obţinerea unor proiecte de design de produs care să se bazeze pe o cercetare în domeniul meşteşugurilor tradiţionale şi pe o colaborare între designeri şi meşteşugari. Se vor acorda 4 premii, în valoare totală de 20.000 euro, sumă care va acoperi atât producţia prototipului, cât şi dezvoltarea unei serii de minimum 50 de obiecte. Regulamentul de participare la concurs şi calendarul urmează să fie făcute publice după conferinţă, pe institute.ro.