Regizoarea Laura Georgescu Baron: „Încă din copilărie mama ne-a „cărat” pe mine și pe sora mea la spectacole de teatru, operetă și la cinema”. Cum arată, în viziunea sa, societatea românească aflată în pragul alegerilor electorale - LIFE.ro
Mergi la conținut

Monteur, producător de filme și regizor, Laura Georgescu Baron este un nume cunoscut în industria filmului din România, dar pe lângă toate acestea, este un om foarte generos și dedicat meseriei sale.

De-a lungul timpului a lucrat la proiecte importante de film, a fost profesor și prorector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, iar anul aceasta va avea premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF cu scurtmetrajul „Nu uita de dreptul tău” – o comedie savuroasă, care reflectă societatea românească aflată în pragul alegerilor dintr-un an electoral.

Printre alte evenimente la care am participat în cadrul festivalului, am avut șansa să stau de vorbă cu Laura și să aflu mai multe domnia sa și despre proiectele pe care le are în prezent .

Cu o naturalețe și o franchețe dezarmantă, Laura Georgescu Baron ne vorbește despre copilărie, despre perioada profesoratului, dar mai ales despre scurtmetrajul „Nu uita de dreptul tău” scris de Cătălin Neamțu și regizat de domnia sa, un film independent produs în doar două zile, cu o echipă de artiști de renume.

Laura Georgescu Baron, care este prima amintire legată de cinema și cum s-a născut pasiunea dumneavoastră pentru film?

Încă din copilărie mama ne-a cărat” pe mine și pe sora mea la spectacole de teatru, operetă și la cinema.

Aș putea spune că acela a fost momentul în care am ales” filmul.

Îmi amintesc cu plăcere perioada când mergeam la Cinematecă să vizionez filme. Acolo am văzut pentru prima oară ciclul Fellini pe suport 16 mm.

Ați spus la un moment dat că inițial ați vrut să optați către imagine, dar un profesor din institut v-a îndrumat spre montaj. Ne puteți detalia momentul și cât de important a fost pentru dumneavoastră acest sfat?

Din colecția Meridiane am citit despre viețile unor mari pictori (Toulouse-Lautrec, Picasso, Cezanne, Salvador Dalli, Heronimus Bosh) s.a. Mă fascinau lucrările pictorilor fie că le vedeam într-un album de pictură sau într-un muzeu.

Statică sau în mișcare, imaginea a fost dintotdeauna un mod de exprimare, în opinia mea, foarte special. I-am mărturisit dorința de a da examen la imagine domnului profesor Mircea Gherghinescu care mi-a spus Laura, te vezi tu cărând în spate aparatul de filmat de 35mm?” Mi-am dat seama că la cele 45 de kilograme pe care le aveam era complicat să car ARRI (camera de filmat pe peliculă) în spate.

„Nu uita de dreptul tău”
„Nu uita de dreptul tău”

Știați ce presupune montajul?

Înainte de a începe studiul universitar montasem mai multe filme de scurt metraj . Am parcurs toate etapele de la montajul pe peliculă până la cel digital.

Sunteți un spirit ludic și sunteți mereu înconjurată de tineri. Ați predat multă vreme la UNATC, cât de mult credeți că v-a influențat mediu academic în traseul profesional și în prospețimea pe care o aveți atât prin proiectele pe care le faceți, dar și în viața de zi cu zi?

Nu știu cât m-a influențat mediul academic. În anul IV de studenție eram deja preparator. Aveam un curs cu studenții (din anul I) de două ore. De obicei stăteam vreo șase ore. Astfel am decis să-mi continui cariera academică.

Foștii dumneavoastră studenți vă văd ca pe un exemplu atât în viața profesională cât și în cea personală. Cât de mult contează sau a contat prezența unei valori sau a unui mentor în viața dumneavoastră, dar și a tinerilor de azi? După ce principii credeți că ar trebui tinerii de azi să-și caute valorile/mentorii?

Nu știu cum mă percep foștii mei studenți. Pot spune însă că încerc să colaborez cu ei la toate proiectele pe care aceștia le fac. Cred însă că cel mai important lucru este că relația noastră depășește granițele profesionale și pot spune că avem o relație personală foarte bună.

Nu pot spune că a existat un model pe care să îl urmez. Au fost însă personalități din domeniul filmului și nu numai, pe care am avut șansa să le cunosc și de la care am învățat multe lucruri.

Citește și: De la „Dumnezeul de a doua zi”, la „Las Fierbinți”. Cum arată viața actriței Mirela Oprișor: „n-am avut numai noroc. Au fost ani de muncă, de chin, de frustrare”

Cred că pentru generația tânără este foarte importantă încrederea. Încrederea în ei și să fie foarte atenți și selectivi în relaționarea cu cei din jur. Pe lângă monteur, sunteți și producător, iar anul acesta în cadrul Tiff sunteți invitată în calitate de regizor. Cum se îmbină aceste profesii?

Montajul și producția au un element comun. Trebuie să fii foarte bine organizat și, de ce nu, și creativ. Referitor la producție, pe mine m-a ajutat foarte mult realizarea celor peste 3.000 de spoturi publicitare.

Este a doua oară când sunt invitată la TIFF în calitate de regizor. Primul film de animație Pune-te în locul meu” realizat în calitate de regizor și producător a fost prezentat la TIFF în urmă cu doi ani.

Ce v-a determinat să acceptați invitația lui Cătălin Neamțu de a regiza și de a produce filmul “Nu uita de dreptul tău” prezent în acest festival?

Mi-a plăcut scenariul. A fost o colaborare atipică. Cătălin filma în Republica Dominicană, Lulu D.O.P.-ul era plecat din țară. Toată pregătirea  (casting, scenă, decupaj e.t.c.) le-am făcut împreună cu Tibi Ștefănescu (fostul meu student) și le-am trimis via internet. Inițial am crezut că regia o va face tot Cătălin. Când l-am întrebat (asta se întâmpla cu trei zile înainte de filmare) mi-a propus să eu fac regia. Din fericire am colaborat cu toții foarte bine și am reușit sa terminăm filmarea în două zile.

Mai vreau să menționez că filmul a fost produs independent și le mulțumesc actorilor și întregii echipe pentru implicare.

„Nu uita de dreptul tău”
„Nu uita de dreptul tău”

Filmul are un mesaj subliminal foarte puternic atât din scenariu, cât și din felul în care a fost regizat și montat. V-ați propus asta de la început, să obțineți un dialog cu societatea civilă prin acest film, având în vedere că este un an electoral, sau e doar o oglindă a societății în care trăim?

Din faza de scenariu, Cătălin a trasat foarte clar firul narativ la baza căruia stă o poveste adevărată. Eu am avut câteva sugestii (apropos de scenariu) pe care Cătălin le-a acceptat. Cel mai important lucru a fost că noi am comunicat foarte bine la distanță, și astfel toată pregătirea s-a desfășurat în condițiile dorite.

Un sfat pentru tinerii aflați la început de carieră, de exemplu ce v-ar fi plăcut să aflați atunci când erați la început în acest domeniu?

Să fie mereu „ei înșiși”, să creadă în ceea ce fac și să lupte pentru idealurile lor.

Există o direcție cinematografică pe care v-ați trasat-o pe viitor în ceea ce privește proiectele? Există provocări pe care încă le așteptați? 

Îmi plac provocările dar nu pot spune că le aștept. Am trei proiecte în lucru pe care estimez că le termin până la finalul anului.

„Nu uita de dreptul tău” de Cătălin Neamțu, regia Laura Georgescu Baron și avându-i în distribuție pe: Elvira Deatcu, Nicoleta Marica, Ana-Maria Vig-Georgescu, Gavriil Pătru, Cabral Ibacka, Tache Florescu, Cosmin Natanticu și mulți alții va avea premiera pe 21 iunie la Cinema „Florin Piersic” din Cluj-Napoca în cadrul Festivalului TIFF. 

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora