Regulile dietei Dukan: ce trebuie să mănânci în fiecare zi ca să slăbești
Dieta Dukan promite o pierdere rapidă și permanentă în greutate, fără înfometare. Totuși, dacă nu respecți regulile cu strictețe, rezultatele nu vor fi cele scontate.
Dieta Dukan elimină o mulțime de alimente sănătoase și poate provoca probleme de sănătate din cauza conținutului ridicat de proteine.
Citește și: Viața celui care a inventat cea mai cunoscută dietă din lume, Pierre Dukan
„Planul de slăbire Dukan este conceput în așa fel încât să fie favorizat consumul proteinelor în detrimentul lipidelor și glucidelor. Este, așadar, vorba despre un regim de tip proteic, însă, în același timp, este și o dietă hipocalorică, pentru că reducerea numărului de lipide și glucide consumate conduce automat la un aport caloric mai mic.“
Wasim Nazer, nutriționist
O dietă în vogă în anii 2000
Dieta Dukan este bogată în proteine, săracă în carbohidrați și este împărțită în patru faze. A fost creată de dr. Pierre Dukan, fost medic generalist francez, specializat în controlul greutății corporale.
Dr. Dukan a creat planul alimentar în anii 1970. A fost inspirat de un pacient obez care a spus că ar putea renunța la consumul oricărui aliment pentru a slăbi, cu excepția cărnii.
După ce a văzut că mulți dintre pacienții săi au avut rezultate impresionante cu dieta sa, dr. Dukan a scris o carte care descrie planul alimentar și a publicat-o în anul 2000.
Totuși, în prezent, Pierre Dukan este un personaj controversat în lumea medicală. În 2012, Ordinul Medicilor din Franța l-a acuzat pe Dukan că a încălcat codul medical al organizației practicând medicina ca un business. În același an, i s-a ridicat calitatea de membru al acestui Ordin, chiar la solicitarea medicului. Mai târziu, în 2014, a fost înlăturat și din registrul medical pentru că și-a promovat dieta în scop comercial.
Dukan, dieta care promite că poți slăbi fără înfometare
Cartea despre dieta Dukan s-a bucurat de un succes extraordinar în 32 de țări. Promotorii dietei au susținut că a ajutat multe persoane să slăbească rapid, fără înfometare.
„Întâi de toate, aș face o lămurire. Dieta Dukan este, în mare parte, asemănătoare cu ceea ce se numește, astăzi, dieta keto“, precizează nutriționistul Wasim Nazer.
Prin reducerea absorbției de glucide și lipide, organismul va fi obligat, potrivit specialistului, să apeleze la propriile rezerve adipoase pentru ca mușchii să poată continua să funcționeze.
Datorită acestui mod de alimentație, organismul va începe să producă o serie de substanțe numite corpi cetonici. Acestea trebuie să fie apoi filtrate de către rinichi. Acest fapt îi va solicita suplimentar, așa că se impune suplimentarea cantității de apă băută pe parcursul unei zile.
Dieta Dukan, ce trebuie să mănânci în fiecare zi și riscul abaterii de la reguli
În dieta Dukan, trebuie să mănânci în fiecare zi doar carne, grăsimi și salate/frunze verzi. În fazele mai avansate sunt permise și anumite legume.
O problemă a dietei Dukan relevată de nutriționistul Nazer este că orice mică greșeală (dacă te abați și consumi puțin zahăr, de exemplu) oprește procesul de slăbire și pot apărea reacții adverse (cum este îngrășatul rapid).
Adepții acestei diete consideră că o pot transforma într-un stil de viață sănătos. Totuși, nutriționistul Wasim Nazer atrage atenția că dietele bazate pe proteine nu pot fi considerate stil de viață sănătos din cauză că exclud consumul de fructe și legume, adică sursele de vitamine și minerale de care are nevoie organismul.
„Pentru o viață echilibrată și sănătoasă, din punct de vedere nutrițional, trebuie să consumăm, în paralel, carne, fructe și legume.“
Wasim Nazer, nutriționist
Cum se ține dieta Dukan
Dieta Dukan cuprinde patru faze și începe prin calcularea greutății pe care îți dorești să o atingi în funcție de vârstă, istoricul pierderii în greutate și alți factori.
Continuarea articolului, aici: https://smartliving.ro/dieta-dukan-cum-se-tine-cat-slabesti-si-ce-efecte-poate-avea/