Relații de cuplu toxice, cauze soluții și sfaturi de la psiholog - LIFE.ro
Sari la conținut

Relații de cuplu toxice, cauze soluții și sfaturi de la psiholog

Pentru puțină lumină în gândurile și sufletele noastre, psihologul Contantin Cornea ne spune azi, la liniuță, care sunt situațiile în care apar aceste relații de cuplu toxice, dar și care sunt soluțiile punctuale pentru a le rezolva.
Share this article

Se spune că în timpul pandemiei acele relații de cuplu toxice s-au destrămat, în schimb ce aceia care aveau o bază solidă și-au format o legătură și mai puternică.

Dacă vorbim însă de relații de cuplu toxice, acestea există de când lumea și nu prea au mare lucru de-aface cu pandemia, cu statul în casă și cu toate angoasele psihice prin care fiecare dintre noi trecem. Relațiile toxice au la bază alte fundamente, create în timp ce au măcinat legăturile dintre parteneri puțin câte puțin. Concluzia este una singură: trebuie să realizezi în primul rând că ești implicat într-o relație toxică ca mai apoi să vrei să găsești soluții.

Pentru puțină lumină în gândurile și sufletele noastre, psihologul Contantin Cornea ne spune azi, la liniuță, care sunt situațiile în care apar aceste relații de cuplu toxice, dar și care sunt soluțiile punctuale pentru a le rezolva.

Există foarte multe persoane care sunt în relații de cuplu toxice, ce nu reușesc să vadă cumva luminița de la capătul tunelului. Fără a putea acoperi toate situațiile particulare putem spune că marea majoritate a relațiilor toxice sunt caracterizate de urmatoarele probleme, pentru care propun și o soluție:

Amantul sau amanta este un ingredient de bază în coacerea unei relații de cuplu toxice

Triunghiul amoros poate exista cu adevărat în realitate sau poate fi doar în imaginația unuia sau a ambilor parteneri din cauza unei gelozii nemăsurate.

Solutie: În primul rând încercați să vedeți dacă aveți toate datele pentru a putea trage concluzia că este cu adevărat vorba despre un triunghi amoros. Dacă se adeverește că aveți dreptate, apelați la o consiliere de cuplu sau încercați o discuție sinceră pentru a vedea dacă și cum vă puteți reface relația, încrederea și orgoliul rănit.

Dacă nu aveți dovezi înseamnă că gelozia este cea care vă împinge să faceți acuzații și în această situație puteți încerca o formă de psihoterapie pentru a învăța să vă controlați emoțiile.

Când familia își bagă coada, mai e un pas până la instalarea unei relații de cuplu toxice

Pot exista părinți intruzivi care să dorească să își impună valorile proprii fără să țină seama de nevoile cuplului. Putem vorbi de părinți care să apeleze la șantaj emoțional. Sau de o nevoie de control exagerată a părinților motivați de dorința de a se asigura că este totul în regulă cu propriul copil. Vi se pare exagerat? Sunt nenumărate situații.

Soluție: o discuție sinceră între voi pentru a vă nota care sunt ingerințele familiei de origine. Încercați să vedeți care sunt propriile soluții și cum le puteți pune în practică. Deasemenea, dacă familia de origine a unuia dintre voi rămâne autoritară și intruzivă, este bine să construiți împreună o strategie prin care să îi diminuați influența. În cazul în care nu reușiți singuri, apelați la consilierea de cuplu.

Viața profesională este, din păcate, în strânsă relație cu cea personală

Pot exista opinii diferite în cuplu legate de: direcția în care trebuie să se îndrepte din perspectivă profesională, timpul ce trebuie petrecut la birou sau cât ar trebui să câștige fiecare în parte. Pot apărea divergențe în cazul în care un partener câștigă mult mai bine decât celălalt sau are o poziție socială mai înaltă.

Solutie: Dacă unul dinte voi are deja un complex de superioritate motivat fiind de propriile realizări, încercați prin comunicare să restabiliți echilibrul cuplului. În fond viața de cuplu are la bază sentimente și emoții care ar trebui să treacă dincolo de rolul social sau câștigurile financiare. Acestea pot veni în completare pentru a vă bucura mai mult unul de celălalt și împreună de tot ce vă poate oferi viața în comun.

Când ai copii, altele sunt regulile jocului. Apariția unei relații de cuplu toxice  poate fi bazată pe numărul copiilor, dar și modalitatea de creștere și educare a acestora.

Aceste divergențe se pot baza pe opinia unuia dintre cei doi ce se consideră mai îndreptățit prin prisma experienței, culturii sau a realizărilor persoanale, prin care poate demonstra că deține cheia succesului și în privința creșterii și educării copilului.

Soluție: În psihologie există sintagma: „interesul superior al copilului” care ar trebui să reprezinte forma cea mai potrivită de creștere și aducare a acestuia, având la bază studii ce pot demonstra ce are nevoie un copil încă din primele zile de la naștere. În acest sens, pentru a nu vă pierde în marea de informații ce se pot bate cap în cap, puteți apela la un specialist: medic sau psiholog ce vă poate ajuta și sprijini pentru a lua cele mai bune decizii.

O relație toxică poate apărea în dormitor

Viața sexuală poate naște enorm de multe frustrări în cazul în care cei doi nu reușesc să comunice ce își doresc cu adevărat.

Soluție: Comunicarea corectă reprezintă cheia succesului, chiar și în dormitor. Este important să încercați să vă faceți o listă cu ceea ce considerați că vă împlinește din punct de vedere sexual. Împreună cu partenerul puteți construi un plan prin care, în timp, să reușiți să vă impliniți cele mai frumoase fantezii.

Treburile casnice pot reprezenta deasemenea un câmp de luptă din care câștigă relațiile toxice

Fiecare poate considera că face prea mult în acest sens, sau că, din contra, aceste treburi trebuiesc făcute doar de celălalt.

Soluție: De preferat ar fi să faceți o listă cu tot ceea ce presupune o gospodarie și să încercați să împărțiți în mod echitabil sarcinile.

Problemele din cuplurile toxice pot fi multe și abordările variate. Putem spune însă că de cele mai multe ori o comunicare sinceră și empatică poate ajuta la găsirea celei mai potrivite soluții. Dacă considerați că ați încercat totul, dar nu ați reușit să realizați ce v-ați propus, apelați cu încredere la un psihoterapeut. Prin terapie de cuplu sau individuală, puteți ajunge la soluția dorită.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora