Ronnie O`Sullivan, geniul care a doborât toate recordurile în snooker, dar a dat lupte grele ca să învingă dependenţa de alcool, droguri şi depresia
Numele lui Ronnie O`Sullivan este sinonim cu snookerul. Considerat un geniu al acestui sport, O`Sullivan este un perfecţionist care şi-a dorit să bată toate recordurile pe care le putea bate. Iar cel mai recent a fost reuşit în urmă cu câteva zile, când a egalat recordul titlurilor mondiale la snooker şi a devenit, totodată, la 46 de ani, şi cel mai vârstnic campion mondial din istorie.
Ronnie O`Sullivan, campionul fără egal
Victoria din finala Campionatului Mondial de snooker din acest an i-a adus lui Ronnie O`Sullivan şi ultimul record care-i lipsea din palmares. Cu cel de-al şaptelea titlu a egalat astfel performanţa lui Stephen Hendry, iar premiul de 500.000 de lire sterline îi asigură şi titlul de lider la finalul sezonului. Obişnuit cu titlurile, englezul s-a lăsat însă pradă emoţiilor la final.
A fost atât de emoţionant. I-am dat lui Judd (n.r.: adversarul său din finală) o mare îmbrăţişare şi am suspinat în braţele lui. A spus nişte cuvinte incredibil de frumoase. Ce mi-a spus m-a terminat emoţional. Îl iubesc pe Judd, este un tip fantastic, dar niciodată până acum nu am ştiut că gândeşte atât de frumos despre mine. Nu am fost conştient cât mă apreciază şi cât de mult am contat, fără să vreau, în dezvoltarea sa ca jucător.
O`Sullivan a stabilit cele mai multe recorduri din snookerul modern: cele mai multe breakuri de peste 100 de puncte, cele mai multe breakuri maxime, cele mai multe turnee câştigate.
Drumul până aici a fost marcat de multe sacrificii, eforturi, pierderi, dar şi un munte de talent care ar fi putut deveni istorie dacă britanicul nu ar fi decis să lupte cu demonii care l-au bântuit o viaţă întreagă.
O`Sullivan a descoperit snookerul la 7 ani şi s-a îndrăgostit pe viaţă. La 9 ani câştiga deja primul său turneu la amatori, iar în următorul an făcea primul break de peste 100 de puncte.
La 13 ani devenea campion în Marea Britanie la categoria sub 16 ani, iar la 15 deschidea lista de recorduri, devenind cel mai tânăr jucător care reuşea un break maxim într-o competiţie oficială. La 16 ani a făcut trecerea la profesionişti, câştigând 74 din cele 76 de meciuri de calificare şi stabilind şi un record de 38 de victorii consecutive, iar din acel moment a câştigat tot ce se putea câştiga, doborând în acelaşi timp şi record după record.
Viaţa jucătorului, cel mai dur şi mai lung meci
Ronnie O`Sullivan s-a născut la Wordsley, în apropiere de Birmingham, a crescut la Essex, însă părinţii lui conduceau un lanţ de sex-shop-uri în Londra. Dacă scoatem din calcul pasiunea lui crescândă pentru jocul de snooker, viaţa lui nu părea totuşi cu nimic ieşită din comun. Asta până când a împlinit 16 ani şi, la scurt timp după ce a devenit jucător profesionist de snooker, şi-a văzut tatăl condamnat la închisoare pe viaţă, după ce acesta l-a înjunghiat mortal pe Bruce Bryan, şoferul unui interlop renumit al anilor `50-`60. După recurs sentinţa s-a schimbat într-o pedeapsă de 18 ani de închisoare, însă asta nu avea cum să îmblânzească în vreun fel şocul suferit de adolescentul de atunci. Iar şocul s-a schimbat apoi în dorinţa de a-şi ajuta tatăl, indiferent de riscurile la care se supunea.
Aş fi făcut orice doar ca să ştiu că tatăl meu e fericit în spatele gratiilor. A trebuit să cunosc persoane şi tipuri de caractere pe care, în mod normal, nu aş fi dorit să le întâlnesc. Pentru o anumită perioadă de timp aceste persoane au existat în viaţa mea. Nu că aş fi vrut, dar am făcut-o din obligaţie pentru tatăl meu. Ulterior aveam să realizez că aceşti prieteni erau, de fapt, nişte psihopaţi.
O nouă lovitură s-a abătut asupra tânărului la 4 ani de la momentul în care tatăl său a fost încarcerat. Mama lui a fost şi ea condamnată la închisoare, pentru evaziune fiscală. Ronnie O`Sullivan s-a trezit la 20 de ani nu doar fără părinţi care să-l sprijine şi cu o carieră de care trebuia să aibă grijă, dar şi cu o soră în vârstă de 8 ani pe care trebuia să o crească.
Timp de 5 ani, de când aveam 19 şi până la 24 de ani, totul în viaţa mea a fost haos. Trebuia să merg de la o închisoare la alta, îmi pierdusem licenţa, îmi era lene şi să mă spăl dimineaţa. Auzeam în cap vocea tatălui meu care-mi spunea ce să fac, ce program să urmez, la cât să mă culc şi eu nu făceam nimic din toate astea.
Toate acestea şi-au pus amprenta asupra psihicului fragil al unui adolescent care avea asupra lui presiunea de a fi cel mai bun în sportul pe care îl practica şi de a face faţă unor responsabilităţi şi griji prea mari. A început să bea fără limită şi să consume droguri, riscând nu doar să piardă totul, ci şi viaţa, la un moment dat.
Salvarea a venit în momentul în care a descoperit plăcerea alergatului. Voia să slăbească câteva kilograme şi pentru că nu a reuşit doar cu sport, a cerut şi ajutorul unui nutriţionist. A învăţat să mănânce corect şi s-a îndrăgostit de senzaţiile pe care le experimenta atunci când alerga. A schimbat 2 dependenţe periculoase cu una care îl hrănea emoţional şi îl ţinea în formă. Aleargă în fiecare zi câte 10 kilometri şi participă regulat la mini-maratoane.
Faptul că am transformat alergatul într-un hobby uriaş pentru mine şi spiritul comunitar obţinut în urma acestei activităţi reprezintă unele dintre principalele mele valori şi credinţe în viaţă.
Renunţarea la alcool şi droguri şi transformarea alergatului într-o constantă nu au fost însă de ajuns ca să îl readucă pe linia de plutire. Depresia cu care se confrunta încă din adolescenţă era din ce în ce mai accentuată şi îşi punea tot mai tare amprenta asupra comportamentului său, atât în viaţa privată, cât şi în cea sportivă. Nu o dată s-a vorbit despre ceea ce au fost numite drept extravaganţele lui Ronnie O`Sullivan în jurul mesei de snooker.
Nici în viaţa personală lucrurile nu stăteau deloc bine. La 20 de ani a devenit pentru prima oară tată, însă relaţia cu mama copilului său a fost rapid încheiată, aparent chiar din cauza mamei jucătorului, abia ieşită din închisoare. Nu a reuşit să construiască o relaţie solidă însă nici cu fiica sa cea mare, tânăra spunând că s-au văzut de puţin peste 10 ori în toată viaţa ei.
Mai târziu, aflat într-o clinică de reabilitare, Ronnie a cunoscut-o pe Jo Langley, cu care a avut alţi 2 copii. Când s-a separat de Jo însă şi-a dat seama că nu vrea să-i piardă şi pe ei, aşa că a intrat într-un proces de custodie complicat. Simţea însă că nu poate face faţă, somnul devenise un lux, lucrurile păreau că îi scapă tot mai tare de sub control. Atunci i-a cerut ajutorul lui Steve Peters, fost ciclist şi psiholog sportiv.
Steve mă ajută să-mi reprogramez propriul sistem de credinţe, să mă aducă puţin la realitate. Nu orice lovitură poate fi perfectă, iar acesta este cel mai mare dezavantaj al meu, faptul că sunt perfecţionist. Nu orice meci pe care îl consider rău este, în fapt, rău. Am realizat faptul că astfel de gesturi mă rănesc şi îmi distrug relaţiile de prietenie, chiar şi căsnicia.
Lucrul cu Steve Peters şi-a pus amprenta asupra vieţii lui Ronnie O`Sullivan. Cu cei 2 copii mai mici are o relaţie apropiată, iar de mai bine de 10 ani este implicat într-o relaţie cu actriţa Laila Rouass.
În februarie au anunţat că relaţia lor a ajuns la final, însă de curând au început să fie văzuţi din nou împreună şi se vorbeşte chiar de o căsătorie în curând.
Citeşte şi: Cei mai buni jucători de snooker din lume – LIFE.ro
Imagini din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.